повернутися Ї: кордон

'Україна буде готова до Плану дій щодо НАТО в квітні' - Кириченко

Ірина Сомер
для Бі-Бі-Сі, Брюссель
http://www.bbc.co.uk/ukrainian 16 листопада 2005 p.

Якщо вступ України у СОТ до кінця цього року ще викликає чимало запитань, то просування Києва у бік НАТО виглядає досить поступовим та впевненим.

У понеділок у штаб-квартирі альянсу відбулося засідання військового комітету Україна-НАТО, під час якого начальник Генерального штабу Збройних сил України Сергій Кириченко виступив з доповіддю щодо подальших планів української сторони стосовно адаптації армії до натівських стандартів.

Зокрема, він говорив про державну програму розвитку Збройних сил на період 2006-2011 роки. Сергій Кириченко стверджує, що українська армія буде готова до виконання завдань у рамках Плану щодо набуття членства у НАТО вже у квітні наступного року. А ще він заявив про готовність України надати допомогу країнам альянсу у операції в Афганістані – зокрема, йдеться про надання літаків військово-транспортної авіації для перевезень.

Про це та інші аспекти засідання військового комітету Україна-НАТО Сергій Кириченко розповів у ексклюзивному інтерв’ю Бі-Бі-Сі.

Бі-Бі-Сі: Наскільки програма розвитку Збройних сил України на період 2006-2011 роки спрямована на реальне досягнення стандартів НАТО?

С.Кириченко: Мені після доповіді програми не довелося нікого переконувати, що програма спрямована на те, щоб наші Збройні Сили стали адаптованими до натівських структур і по системі управління, і по системі підготовки. В програмі нам вдалося таким чином доповісти, що ні у кого не виникло сумнівів, що ця програма - програма розвитку Збройних Сил того рівня, який від нас буде через деякий час вимагати НАТО, коли ми перейдемо до статусу ПДЧ (План дій щодо членства – Бі-Бі-Сі). Ця середньотермінова програма розвитку вже увійшла у систему планування розвитку натівських держав. Ми її починали, закладали основи її розробки вже на натівських основах. І тому доповідь не викликала ніяких питань в цьому напрямку, тому що всім було зрозуміло, що структура програми, її зміст, термінологія в ній вже натівська.

Бі-Бі-Сі: Коли Збройні сили України будуть готові до виконання завдань у рамках ПДЧ?

С.Кириченко: Це буде квітень. Ми готові у квітні наступного року отримати завдання щодо нового формату. Міністр у Вільнюсі (Анатолій Грищенко – міністр оборони України – Бі-Бі-Сі), а я сьогодні тут звернувся до начальників штабів, натівського колективу, допомогти нам сформувати ті можливі задачі, які ми отримаємо, для того, щоб їх передбачувано знати і починати їх виконувати, готуватись до виконання – ініціативно йти вперед, а не чекати.

Бі-Бі-Сі: Що найбільше зацікавило представників НАТО у вашій доповіді, а що викликало зауваження?

С.Кириченко: Найбільший інтерес викликало наше бачення змін системи управління, адаптованої під НАТО, змін систем логістичного забезпечення, змін систем підготовки, розвитку озброєння військової техніки. Якщо ми сьогодні маємо літак радянського виробництва, то ми збираємося його модернізувати. Але його треба модернізувати під такий літак, який би літав разом з літаками натівських держав по своїй авіоніці. Те, що стосується застережень, то більше говорили про ресурсне забезпечення – ви запланували, бадьоро доповідаєте, чого ви досягнете, а чи досягнете, якщо вам держава по якійсь причині не забезпечить ресурси. В нашій програмі ці застереження є.

Бі-Бі-Сі: Чи планує Україна розширити свою участь у операціях НАТО, зокрема, в Афганістані?

С.Кириченко: Якщо сьогодні у когось вистачило сміливості, що ми йдемо в Афганістан, то це б було б на стільки негативно сприйнято у народі, в суспільстві, що не враховувати цієї негативної реакції просто недоцільно. Але ми говоримо про те, що ми максимально можемо сприяти операціям міжнародної коаліції на території Афганістану. Наприклад, через нашу територію практично повітряні потоки ресурсного забезпечення, які йдуть з Європи, вони йдуть через наш повітряний простір, і ми з цим погоджуємося. Ми дали дозвіл. Це наш внесок в операцію, яка проводиться. До нас звернулися: воєнно-транспортні військові літаки для перекидання військ для проведення ротації У нас є можливості військово-транспортні, і вони досить серйозні. Ми не говоримо сьогодні, що це будуть здійснювати військово-повітряні сили, але є такі державі підприємства у міністерства оборони, і ми запропонували, що ці літаки будуть приймати участь у перевезенні іноземних підрозділів на територію Афганістану. Це буде наступний рік.