повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 01 вересня, 2005 № 155 (721)

“Приєднання України до НАТО відбудеться за будь-яких сценаріїв”

Розмова з Володимиром Хандогієм, главою місії України при НАТО

Пан Хандогій працює в Брюсселі послом у Бельгії та главою місії України при НАТО за сумісництвом із 2000 року та є, безперечно, одним із найкращих фахівців з відносин із Північноатлантичним альянсом. Незабаром його очікує планова ротація, про яку так багато тепер говорять у ЗМІ. Під час зустрічі з журналістами в МЗС у рамках наради голів закордонних дипломатичних представництв України минулого тижня Володимир Хандогій висловив обережний оптимізм щодо поглиблення відносин із НАТО цього та наступного років.

– Що ви можете розповісти про свою роботу та її трактування на рівні наради голів закордонних дипломатичних представництв?

– Хотів би насамперед сказати, що мені як людині, котра працювала в євроінтеграційному та євроатлантичному напрямі вже тривалий час, і думаю, що й далі докладатиму своїх зусиль на цій же ділянці, було дуже приємно почути на пленарних засіданнях наради, що курс України на вступ до НАТО є одним із пріоритетів зовнішньої політики нашої держави. І серед пріоритетів цей аспект зовнішньополітичної діяльності займає доволі високе місце, тому констатація цього, підтвердження цього курсу з боку керівництва нашої держави, міністра закордонних справ у тому числі, є дуже важливою. Це надає нам додаткової мотивації в роботі. Беручи до уваги цей курс, ми тепер плануємо на період до кінця року та на майбутнє.

– Які ваші плани поглиблення співпраці з НАТО на кінець цього року? Коли можна очікувати приєднання України до Плану дій щодо членства?

– Позиція України щодо НАТО – наша держава вийшла на новий етап співпраці з НАТО в рамках усталеного механізму, а саме – механізму, що має назву інтенсифікованого діалогу з питань членства, суть якого виписано в Мадридській декларації саміту НАТО. Через нього пройшли майже всі держави-кандидати на вступ до альянсу. Інтенсифікований діалог із питань членства передбачає цілу низку кроків, першим з яких є розробка так званого “початкового дискусійного документа”, який ми вручили генсекові НАТО під час його візиту в Україну в липні, а потім його обговорення, перший етап якого відбудеться 25-26 вересня. Після цього заплановано ще низку зустрічей із НАТО для того, щоб до кінця року, до засідання Комісії Україна-НАТО (КУН) на рівні міністрів закордонних справ, досягти розуміння між сторонами того, що наступного року Україна й НАТО перейдуть до Плану дій щодо членства.

Цикл Плану дій щодо членства (ПДЧ), як правило, починається у вересні. Отже, ми хотіли б у грудні отримати політичний сигнал від НАТО про готовність перейти до ПДЧ, а політичне рішення з цього приводу, на мою думку, ми могли б ухвалити навесні наступного року. Крім того, важливо додати, що між вересневими консультаціями в рамках інтенсифікованого діалогу та грудневим засіданням КУН 20-21 жовтня відбудеться надзвичайно важлива подія – візит Північноатлантичної ради до Києва та засідання КУН на рівні послів, представників країн-членів при штаб-квартирі НАТО. У рамках візиту відбудуться й зустрічі з керівництвом держави, виїзди в регіони. Це оптимістичний сценарій розвитку наших стосунків із НАТО.

– Окрім політичного діалогу, які ще форми співпраці з НАТО ви могли б  відзначити?

– Поза політичними напрямами співпраці ведуть й іншу роботу, зокрема й підготовку до участі України в антитерористичній операції “Активні зусилля” в Середземному морі, йде робота із запуску Трастового фонду НАТО для знищення надлишкових запасів стрілецької зброї та боєприпасів. Тепер він наповнений майже на 3 млн. євро, і є підстави сподіватися, що його й далі наповнюватимуть. У рамках цього проекту йдеться про знищення більш ніж 130 тис. тонн боєприпасів, 1,5 млн. одиниць стрілецької зброї, в тому числі переносних зенітно-ракетних комплексів. Ми активно працюємо з американською стороною над підписанням відповідних угод.

– Як ставитеся до негативного сприйняття в українському суспільстві організації, з якою працюєте?

– Серед пріоритетів нашої співпраці з НАТО на найближчу перспективу є, звичайно, і поліпшення іміджу цієї організації в Україні. Сучасне НАТО пройшло значну трансформацію – це не організація, з якою дружать проти когось, а організація, з якою дружать саме для того, щоб бути в числі провідних країн світу в інтересах національної безпеки.

– Наскільки графік поглиблення відносин із НАТО і переходу до Плану дій щодо членства є реалістичним?

– Вважаю, що приєднання України до НАТО відбудеться за будь-яких сценаріїв. Однак приєднання до ПДЧ може опинитися під загрозою наступного року, залежно від ситуації в Україні – темпів економічних реформ, політичної ситуації, реформ у секторі безпеки. Нині останнє є одним із пріоритетних завдань. Уже не достатньо говорити, що ми повинні реформувати лише збройні сили. Слід реформувати й внутрішні війська, прикордонні, підрозділи МНС. Цей сектор слід цілком реформувати, аби він відповідав стандартам НАТО. Є таки певна загроза того, що наш план не буде реалізовано, однак можу сказати, що він реалістичний.

Підготував Дмитро Борисов, Київ-Львів