повернутися Ї: кордон

http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 22 квітня 2005 № 73 (639)

Україна буде готовою до НАТО 2008 року

Неформальне засідання Комісії “Україна-НАТО” на рівні міністрів закордонних справ, яке відбулося вчора у Вільнюсі, наповнило відносини Києва й Альянсу новим змістом. Україну запросили розпочати з НАТО так званий інтенсифікований діалог щодо прагнень до набуття членства та відповідних реформ.

Водночас журналісти та громадськість змогли почути очікувану дату остаточної готовності України до членства в НАТО від міністра закордонних справ Бориса Тарасюка – кінець 2008 року.

Однак запрошення до інтенсифікованого діалогу не означає для Києва автоматичну перспективу членства. За словами генсека НАТО пана Схеффера, розвиток відносин Альянсу з Україною залежатиме від виконання останньою необхідних внутрішніх реформ.

Інтенсифікований діалог НАТО з Україною вже найближчим часом має зосередитися довкола п’ятьох основних сфер співпраці: підтримки демократичних інституцій, розширення тем для політичного діалогу, активізації співпраці в реформуванні Збройних сил, ширшому застосуванню інструментів публічної дипломатії та вирішення соціально-економічних проблем, наслідків військової реформи.

Серед найцікавіших ініціатив нового діалогу між НАТО й Україною варто згадати такі, як регулярне обговорення спільних загроз безпеці й інших підстав для спільного занепокоєння, зокрема щодо заморожених конфліктів, контролю над озброєннями, нерозповсюдження зброї масового знищення. Крім того, НАТО міг би надати Україні допомогу для реформування розвідувальних служб відповідно до євроатлантичних стандартів і розширення їх здатностей до боротьби з міжнародним тероризмом. Важливим аспектом інтенсифікації діалогу Україна-НАТО міністри вважають і збільшення допомоги Києву на перекваліфікацію військовослужбовців, яких звільняють у запас через скорочення складу Збройних сил України.

Серед інших, дещо менш важливих, аніж початок інтенсифікованого діалогу Україна-НАТО, подій і заяв у Вільнюсі стало набуття чинності Цільового плану дій Україна-НАТО на 2005 рік, про що з гордістю повідомив своїх колег Борис Тарасюк. Окрім того, міністр заявив, посилаючись на Президента Віктора Ющенка, що до військової доктрини України повернули членство в НАТО та ЄС як стратегічні цілі державної політики. Нагадаємо, що торік улітку їх вилучив звідти екс-президент Леонід Кучма.

Ще однією вагомою подією міністр назвав підписання ним угоди у формі обміну листами про участь України в постійній антитерористичній операції НАТО в Східному Середземномор’ї – “Активні зусилля”. В її рамках проводять патрулювання морських просторів та обшуки кораблів з підозрілими вантажами. Насамкінець міністр висловив вдячність НАТО за проект ліквідації в Україні надлишкових легких озброєнь, стрілецької зброї та боєприпасів, для початку реалізації якого йому обіцяли знайти додаткові кошти.

Пан Тарасюк на зустрічі  з журналістами наголосив, що головною метою нової влади в Україні не є насамперед членство в НАТО. Необхідно поліпшити добробут громадян, дати їм відчути дух свободи та демократії, що в принципі збігається зі стандартами та цінностями, на які спирається Альянс. Міністр закінчив думку тим, що Україна зможе завершити свою амбітну програму внутрішніх реформ за три роки, а саме до кінця 2008 р.

На запитання журналістів, чи не зможе Україна стати членом Альянсу до 2008-го, генсек НАТО пояснив, що не має про це уявлення та не може назвати жодної дати, хоч і сповнений оптимізму.

Дмитро Борисов