повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 30.11.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Двері НАТО для України залишатимуться відкритими

РИГА. Для України та Грузії двері НАТО залишатимуться відкритими й надалі, три балканські країни - Албанію, Хорватію та Македонію - можуть запросити до альянсу вже 2008-го року, а Сербії, Боснії-Герцоговині та Чорногорії пропонується приєднатися до програми „Партнерство заради миру”. Про це йдеться в декларації, яку ухвалив саміт НАТО. В середу форум завершив свою роботу. Повідомляє наш спеціальний кореспондент Захар Бутирський:

У фінальній декларації НАТО лідери країн-учасниць НАТО не заперечують перспективу членства в альянсі для України. Теоретично запрошення може пролунати й на наступному саміті через два роки. При цьому президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга висловила спільну думку, що керівництво України має визначитися з напрямком, в якому рухатися країні. Привертає до себе увагу ухвала саміту про стратегічні авіаційні перевезення, повідомив в інтерв”ю „Німецькій хвилі” експерт Центру миру, конверсії та роззброєння Михайло Санусь. За його словами, це означає, що Україна кілька найближчих років буде партнером альянсу в здійсненні військово-транспортних авіаперевезень. Але у ризькій декларації передбачено також розвиток програми європейського транспортного літака А400М, тобто - конкурента АН-70. Експерт не виключає, що це може погіршити перспективи просування продукції Заводу імені Антонова на європейський ринок. 


НАТО допоможе Україні піарити Альянс

proUA / 06.10.2006 http://ua.proua.com

Україна та НАТО мають намір започаткувати мережу партнерства „Україна-НАТО” стосовно підвищення обізнаності української громадськості про діяльність Альянсу. Відповідний лист сторони підписали у четвер, 5 жовтня, у португальському місті Сінтра в рамках третього раунду Консультацій Україна-НАТО на рівні міністрів оборони, повідомили «proUA» у прес-службі Міністерства оборони України.

Передбачається, що на мережу партнерства „Україна-НАТО” буде покладено завдання посилення взаємодії між цивільними групами та фахівцями в галузі безпеки країн-членів НАТО та України. Мережа партнерства визначатиме та забезпечуватиме межі для відкритого обміну думками щодо ролі громадянського суспільства в розробці та реалізації політики в галузі національної оборони та безпеки, розвитку шляхів реалізації реформ у цій сфері.

Крім того, планується, що країни-члени НАТО у межах цього проекту надаватимуть експертну підтримку, допомогу у розвиткові громадської обізнаності щодо спільних заходів у сфері оборонної й безпекової політики України та забезпечуватимуть пряму фінансову допомогу.

Лист намірів підписали офіційні представники 13 країн-членів НАТО та України. Від України документ підписав заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України – співголова Спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи Сергій Пирожков.

Нагадаємо, міністр оборони Анатолій Гриценко неодноразово наголошував, що головне завдання українського уряду - роз’яснити населенню суть НАТО, переваги членства та позитивні результати нашої співпраці з Альянсом.


Опитування: 60,9% українців проти вступу до НАТО

proUA / 05.10.2006 http://ua.proua.com  

За даними соціологічного опитування проведеного з 22 по 28 вересня 2006 року в усіх регіонах України Центром Разумкова 60,9% респондентів проти вступу України до НАТО. Про це свідчать результати досліджень центру, передає кореспондент «proUA».

На питання «якби наступної неділі відбувся референдум щодо вступу України до НАТО, як би ви проголосували?», 60,9 % респондентів проголосували би проти вступу до НАТО, та 18,2% - проголосували би за вступ до НАТО.

Згідно з опитуванням 48,8% респондентів вважають що Україні потрібно ступати до Європейського Союзу, та 31,9% опитаних проти вступу України до ЄС.

На питання «який напрям зовнішньої політики має бути приоритетним для України?», 45,6% респондентів вважають, що приоритетним напрямом зовнішньої політики для України мають бути відносини з Росією. 30% респондентів відповіли, що це повинні бути відносини з країнами Європейського Союзу, 8,9% - з іншими країнами СНД, та 1,5% опитаних вважають, що це повинні бути відносини зі США.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 22 по 28 вересня 2006 року у всіх областях України, Києві та АР Крим. Опитано 2005 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.


Німецька Хвиля, 25.06.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Україну не запросять до НАТО на саміті в Ризі

ВАРШАВА. Україну не буде запрошено стати членом НАТО на наступному саміті альянсу восени цього року. Про це заявив генеральний секретар організації Яап де Хооп Схеффер в інтерв’ю польській газеті Dziennik, надрукованому в суботу. За словами Схеффера, країни-кандидати, серед яких окрім України він назвав Грузію та балканські держави, поки не готові приєднатися до альянсу. Водночас генсек сказав, що на саміті в Ризі ці країни отримають позитивний сигнал. Схеффер повторив, що двері НАТО відчинені для України, але рішення має ухвалювати український народ.


Німецька Хвиля, 12.05.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

НАТО підтримує наближення України до Альянсу

КИЇВ. Країни-члени НАТО підтримують наближення України до Північноатлантичного альянсу. У штаб-квартирі в Брюсселі сподіваються, що нова парламентсько-урядова коаліція продовжить курс на євроатлантичну інтеграцію. Про це в четвер у Києві заявив директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Мішель Дюре. Повідомляє Олександр Савицький:

Двері НАТО відкриті для всіх демократичних країн ОБСЄ, заявив Мішель Дюре. Водночас він зазначив, що поки що йдеться не стільки про терміни вступу України, скільки про результати реформ у державі. Зокрема він висловився за необхідність демократичного контролю за Збройними силами України в рамках військової реформи. За словами Дюре, НАТО інформує українців про свою діяльність, але нікого не прагне переконувати. В Альянсу склалися нормальні відносини з усіма українськими політичними партіями, підкреслив Дюре і додав, що Україна зможе стати членом НАТО лише за згодою більшості українців. Конкретних стандартів щодо вираження такої згоди в Альянсі не прописано. Тож, вступ України може бути схвалений або на референдумі, або Верховною Радою, зазначив Дюре. За його словами, Брюссель задоволений розвитком співпраці з Україною і виділив 2006 року для розвитку української науки майже два мільйони євро.


13 квітня 2006 року http://www.mfa.gov.ua

13 квітня ц.р. у приміщенні МЗС України відбулось перше засідання Міжвідомчої комісії з питань підготовки України до вступу в НАТО, створеної згідно з Указом Президента України від 13 березня 2006 р. №215/2006 „Про Національну систему координації співробітництва з Організацією Північноатлантичного договору”.

У ході засідання було створено 15 Міжвідомчих робочих груп за пріоритетними напрямами співробітництва з НАТО. Було затверджено їх персональний склад та погоджено порядок організації роботи Міжвідомчої комісії. Обговорювався стан виконання заходів, передбачених Цільовим планом Україна-НАТО на 2006 рік у рамках Плану дій Україна-НАТО.

Учасники засідання розглянули питання стосовно організації підготовки Цільового плану Україна-НАТО на 2007 рік (ЦП-2007), який у майбутньому може стати Національним Планом дій щодо членства України в НАТО. Було прийнято рішення, що кожна робоча група на чолі з відповідним національним координатором доопрацює, згідно із сферою співробітництва та з урахуванням досвіду нових членів НАТО, відповідний розділ ЦП-2007.

У ході засідання були обговорені окремі питання співробітництва України з НАТО в правовій сфері.

Засідання проводив Голова Міжвідомчої комісії – Перший заступник Міністра закордонних справ України Антон Бутейко. У засіданні взяли участь представники центральних органів виконавчої влади України - національні координатори співробітництва України з НАТО у відповідних сферах.


4 квітня 2006 http://radiosvoboda.org

Євроатлантична інтеграція є стратегічною метою зовнішньої політики України, тож Київ поглиблюватиме співпрацю з НАТО, - підкреслив речник Міністерства закордонних справ Василь Філіпчук на сьогоднішньому брифінгу

“Спільно наші країни несуть відповідальність за розбудову миру і безпеки на євроатлантичному просторі. Україна, як молода демократична держава, прагне набути належного місця в європейській сім’ї, в євроатлантичній спільноті. Тому мета нашої держави залишається незмінною – членство у Північноатлантичному альянсі. На цей момент ключове завдання, яке ми бачимо перед МЗС України – це поширення у нашому суспільстві об’єктивної інформації про НАТО”, - сказав речник МЗС.

Сьогодні виповнюється 57-ма річниця від дня утворення Північноатлантичного Альянсу.


Німецька Хвиля, 24.03.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

У Брюсселі відбувся другий раунд консультацій між Україною та НАТО в рамках діалогу щодо членства

БРЮССЕЛЬ / БОНН. У четвер у штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбувся другий раунд консультацій між Україною та Північноатлантичним альянсом у рамках інтенсифікованого діалогу з питань членства і відповідних реформ. Українську делегацію очолив перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко. Розповідає Дмитро Каневський:

До складу української делегації увійшли представники низки міністерств, у тому числі й міністерства оборони, а також СБУ, секретаріату президента, Ради національної безпеки й оборони та Національного центру з питань євроатлантичної інтеграції України. На брюссельській зустрічі сторони обмінялися думками щодо поглибленого партнерства між Україною та НАТО в рамках загальноєвропейської та міжнародної безпеки. Крім того, між учасниками зустрічі порушувалися питання реформування українського сектору безпеки та збройних сил. В інтерв’ю „Німецькій хвилі” речник місії України при НАТО Тетяна Петриченко зазначила, що останній раунд консультацій слугував передусім „звіренню позицій”. Однак, за її словами, цій зустрічі не варто надавати надмірного політичного значення. „Сам формат є дуже добрим. Ідеться саме про консультації, а не переговори, і вони не мають нести за собою якогось задокументованого підсумкового результату” , - зазначила Петриченко.


23 лютого 2006 http://radiosvoboda.org

Полiтика вiдкритих дверей НАТО стосовно членства України залишається незмiнною, заявив журналiстам у Брюсселi офiцiйний представник НАТО

За його словами, висловлювання помiчника генерального секретаря альянсу про неготовнiсть України претендувати на членство у зв'язку з внутрiшньою кризою, швидше за все, були невiрно процитовані.

Полiтика НАТО, за його словами, базується на конкретних досягненнях. З Україною існує iнтенсифiкований дiалог, який розвивається дуже плiдно. Альянс також очiкує наступних парламентських виборiв, якi мають пiдтвердити демократичнi прагнення в Українi.

Офiцiйний представник альянсу заявив про це, коментуючи висловлювання помiчника генсека НАТО Ж.Фурне, який, начебто, сказав, що Україна не може претендувати на членство в НАТО через внутрiшню кризу.


Німецька Хвиля, 06.02.2006  http://www2.dw-world.de/ukrainian

У Києві розпочинається Міжнародний тиждень НАТО

КИЇВ. У понеділок у столиці України розпочинається Міжнародний тиждень Північноатлантичного альянсу. Очікується, що у форумі „НАТО та виклики світовій безпеці” візьме участь близько тисячі експертів та наукових співробітників військових навчальних закладів України. Докладніше Олександр Савицький:

Програма Міжнародного тижня НАТО передбачає курс лекцій викладачів Оборонного коледжу НАТО в Римі та школи НАТО, розташованій у  німецькому місті Обераммергау. Під час лекцій йтимеиться про боротьбу з тероризмом, трансформацію НАТО та співпрацю альянсу з Україною та Росією. Напередодні міністр оборони Німеччини Франц-Йозеф Юнг висловив готовність підтримати реформування української армії. Раніше генсек НАТО та український МЗС наголосили, що офіційне запрошення стати членом альянсу Київ може отримати 2008 року. Попри відсутність скоординованих зусиль українського уряду щодо інформування населення про Північноатлантичний альянс, вступ до НАТО сьогодні підтримують майже 30 відсотків українців. Водночас, за даними опитувань громадської думки Інститутом соціальної та політичної психології, кількість противників вступу до альянсу за останні півроку скоротилася майже на десять відсотків.


1 лютого 2006 http://radiosvoboda.org

Україна хоче вступити в НАТО у 2008 році

Про це журналістам заявив заступник міністра закордонних справ Володимир Хандогій.

"Наша мета - це 2008 рік: саміт розширення", - сказав він. За словами Володимира Хандогія, у 2008 році пройде саміт НАТО, який буде присвячений новому розширенню цієї організації.

"Звичайно, ми б хотіли, щоб ця хвиля занесла нас у цю організацію", - наголосив Хандогій. При цьому дипломат зазначив, що українській стороні необхідно зробити багато справ для наближення до НАТО, у тому числі провести внутрішні реформи.


Україна вступила в активну фазу реалізації плану щодо набуття статусу члена НАТО

proUA / 19.01.2006 http://ua.proua.com

Україна вступила в активну фазу реалізації плану щодо набуття статусу члена НАТО. Про це, як повідомили «proUA» у прес-службі Міноборони, заявив Міністр оборони України Анатолій Гриценко в четвер, виступаючи з лекцією у Національному університеті оборони МО Угорської Республіки імені Міклоша Зріньї в рамках візиту до Угорщини.

Виступаючи перед слухачами цього вищого військового навчального закладу, Гриценко зазначив, що Україна вступила в активну фазу реалізації плану щодо набуття статусу члена НАТО, над яким працювали експерти Міністерства оборони України та Міністерства закордонних справ України, країн - членів Північноатлантичного альянсу.

Міністр поінформував присутніх про хід реформування Збройних Сил України протягом 2005 року. При цьому він наголосив, що, незважаючи на неритмічний процес фінансування, план реформування Українського війська минулого року вдалося виконати на 100 відсотків, а по деяких параметрах і перевищити цей показник. „Зараз ми приступили до виконання Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006 – 2011 роки, яка нещодавно була затверджена Президентом України Віктором Ющенком. Це перший в історії Збройних Сил документ такого масштабу і статусу, який визначає конкретні завдання на перспективу для конкретних військової частини або підрозділу”, – сказав Гриценко.

За його словами, реалізації цієї програми сприятиме те, що глава держави активно підтримує розвиток Збройних Сил України, визначивши його одним із пріоритетів у сфері забезпечення національної безпеки.

Гриценко також зазначив що зараз в міністерстві оборони започатковано експеримент щодо створення резерву постійної готовності кількістю 1200 чоловік. Ті 6 мільйонів „резервістів”, які до цього часу стоять на обліку військових комісаріатів, за його словами, є номінальний резерв, який за відсутності регулярної підготовки на відповідних зборах не є ефективним.

Міністр оборони приділив значну увагу експерименту, який триває в Українському війську і полягає у комплектуванні бригад кожного виду Збройних Сил військовослужбовцями служби за контрактом. Глава оборонного відомства підкреслив, що протягом 2006 року цей експеримент має бути завершений, і у всіх з’єднаннях, які були залучені до нього, служитимуть лише „контрактники”. „Вважаю, що досвід, набутий країнами-сусідами нашої держави при переводі власних збройних сил на контрактну основу комплектування, буде дуже корисним для України”, - наголосив Анатолій Гриценко.