повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 12.02.2006 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Українська провінція з думкою про НАТО

В українських містах створюються групи з проведення референдуму щодо відношення громадян до вступу України до ЄС та НАТО. Ініціатори стверджують, що дізнатися думку громадян з цього питання є нагальною необхідністю.

Висловитись щодо можливого приєднання України до Європейського Союзу та НАТО  хочуть в Павлограді, Єнергодарі, Красноперекопську, Нікополі, Макєєві, Бердянську, Могилевськ – Подільську, Котовську та в інших райцентрах України.  Найбільшого розголосу ця ініціатива набула в Енергодарі Запорізької області. Поведінка міського голови  Івана Морщавки, який відмовився відправити   до Центральної виборчої комісії документи  про реєстрацію ініціативної групи із збору підписів з ініціації всеукраїнського референдуму щодо вступу в ЄС та НАТО викликала обурення городян. Мешканці цього міста вирішили проводити безстрокову акцію протесту і вийшли з гаслами та прапорами під стіни міської ради.  Відмову міського керівника члени ініціативної групи та місцевого осередку “Опозиційного блоку “Не Так!” розцінили як порушення законодавства і звернулися до прокуратури з проханням притягнути його до відповідальності, позов відправили і до міського суду. Говорить член ініціативної групи Світлана Петрова:

“Ми ініціювали збір підписів під вимогою відставки міського голови Івана Морщавки. Ми вважаємо, що таке зневажливе ставлення до людей не може бути поєднано із посадою міського голови”.

Рішення про вимогу відставки міського голови, за словами членів “Опозиційного блоку “Не Так!” , вони ухвалили після опитування ста місцевих жителів.

Міський голова вважає, що все це є суто політичними діями, які спрямовані на дестабілізацію ситуації і жодних порушень  чинного законодавства за собою не визнає.

Говорить міський голова Енергодара Іван Морщавка:

“Передача документів про ініціювання референдуму не входить до повноважень міського голови. Будь яка ініціативна група, за умов дотримання всіх вимог Конституції та відповідних законів має право самостійно надати папери до Центрвиборчкому”.

Тим часом в Україні вже зареєстровано близько ста ініціативних груп щодо проведення референдуму про вступ до НАТО та ЕС. Більшість з них - це містечка Сходу та центру України. Політологи кажуть, що саме в цих регіонах, де за радянських часів була розташована велика військова промисловість ставлення до таких організацій, як НАТО та ЄС традиційно негативне, а інформації про їх сучасний стан та функції бракує.  Власно цим і хочуть скористатись ініціатори  проведення такого референдуму –  СДПУ(о) та опозиційний блок НЕ Так. – вважає політолог Дмитро Ковалевський.

До першого березня  ініціативні групи  мають зібрати не менше трьох мільйонів підписів на підтримку референдуму.  Його необхідність вони аргументують тим, що нова українська влада нехтує інтересами громадян.  “Питання участі України в будь яких союзах та блоках  має вирішувати народ, а не купка політиків зацікавлених тільки  в отриманні власних дивідендів” – сказав  народний депутат України, член СДПУ(о) Іван Заєць. Проте на думку експертів це їм навряд чи вдасться. Задумку з референдумом  науковці схильні розцінювати як суто передвиборчий піар-хід, який дозволить опозиції звернути на себе увагу ще якоїсь частки електорату сходу та центру України. 

Олена Усенко