повернутися Ї: кордон

Вступ України в НАТО залежатиме від успішності реформ

Тетяна Ярмощук

Київ, 6 лютого 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні у Києві відкрили шостий міжнародний тиждень НАТО в України. До Києва прибули представники штаб-квартири НАТО, Оборонного коледжу НАТО у Римі та Школи НАТО в Обераммергау. Мета тижня НАТО в Україні – ознайомити українських військовиків із сучасними тенденціями розвитку Альянсу, результатами здійснення миротворчих операцій та конкретними перспективами співпраці НАТО з Україною.

Строки вступу України в НАТО залежать від успішності проведення реформ вважає начальник Оборонного коледжу НАТО у Римі генерал-лейтенант Марк Ванкейрсбілк:

“НАТО має політику відкритих дверей. Членство базується на певних привілеях, однак і на певних обов’язках. Звісно, всі розглядають Україну, як можливого члена НАТО. Але це вимагатиме певних змін, реформ, які вже розпочалися в Україні” .

Марк Ванкейрсбілк також відгукнувся на недавню заяву російського міністра оборони Сєргєя Іванова, який вважає, що розширення Альянсу на схід нестиме небезпеку для Росії:

“Країни мають самі вирішувати чи хочуть вони бути членами якихось спільнот. Останнє розширення НАТО – це три країни приєдналися в 97 році, кілька років тому ще сім країн – цей процес мав дуже позитивний ефект. Співпраця, яку ми маємо з нашими партнерами, а Росія входить в число наших партнерів, це дуже позитивна співпраця. І нещодавно сама Росія підтвердила, що їх партнерство з НАТО є дуже корисним”.

Пан Ванкейрсбілк зауважив також, що приєднання України до блоку не означає обов’язкового розташування на її території військових баз НАТО.

Тим часом, керівник міноборони Анатолій Гриценко вважає, що у цьому році Україна здатна поставити питання про приєднання України до виконання плану дій щодо вступу в НАТО. В інтерв’ю радіо “Свобода” голова оборонного відомства зазначив:

“Зараз у МО відпрацьовується проект плану дій щодо набуття членства. Це буде поки що наш внутрішній документ, який визначить напрями співпраці, пріоритети, ресурсні потреби, часові терміни. Але ми вважаємо, що після завершення виборчого процесу, в разі успішного проведення виборної кампанії, якщо внутрішні перетворення будуть успішними тоді це питання вийде на двосторонній рівень, і наші партнери по альянсу матимуть можливість на основі цього плану прийняти вже узгоджене рішення щодо приєднання України до процесу набуття членства. Більш інтенсивний етап буде сам процес виконання цього плану, який у кращому випадку почнеться у вересні” .

Між тим, багато українців сприймають НАТО так, як його змальовували радянські пропагандистські летючки і плакати. Тож, пріоритетом діяльності української влади у напрямку євроатлантичної інтеграції має стати інформування населення щодо НАТО, закликає начальник Національної академії оборони України Віталій Радецький:

“Вступ в НАТО – це політичне рішення. Сьогодні дуже мало проводять роботу, особливо з населенням. Військові сфери розуміють, що країни Варшавського договору, НАТО – те розділення, воно вже відійшло в історію. Для того, щоб вирішити це питання потрібно підготувати населенн”.

Україна й НАТО почали інтенсифікований діалог щодо членства України в Альянсі та необхідних для цього реформ у квітні минулого року. Але дослідження Фонду “Демократичні ініціативи” та Громадської ліги “Україна-НАТО” засвідчили, що добре поінформовані про діяльність НАТО лише 7% українців.