повернутися Ї: кордон

Деркало тижня, №6 субота, 16-22 лютого 2002 року

РОМАН ЗВАРИЧ: “ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА УКРАЇНИ ПОВИННА БУТИ З ПЕРЦЕМ”

Тетяна Кіря

© Дзеркало тижня 2002

Як засвідчили перші півтора місяця передвиборних перегонів, зовнішня політика на них — далеко не головний предмет для дискусій. Більше того, аналіз передвиборних програм партій та блоків показує, що багато суб’єктів української політики взагалі “плавають” у зовнішньополітичних питаннях і слабко орієнтуються, куди повинна рухатись наша країна і яке її місце на світовій арені.

На запитання „Чи вважаєте Ви реальними терміни, озвучені нещодавно Президентом і міністром закордонних справ, згідно з якими ми маємо набути асоційованого членства у Європейському Союзі до 2004 року?” Роман Зварич, народний депутат ВР України відповів:

— Це дуже реальна дата. Якщо, звичайно, ми знову не почнемо робити якихось дурниць. Зокрема якщо ми швидко не владнаємо питання інтелектуальної власності, і це не тільки проблема лазерних дисків. До речі, це також і в наших інтересах, бо нашу інтелектуальну власність, умовно кажучи, вагонами вивозять з України. Якщо ми це питання владнаємо, маючи вже статус держави з ринковою економікою, то цілком імовірно, що станемо членом СОТ якщо не до кінця нинішнього року, то десь на початку 2003, і тоді нам залишиться провести активну дипломатичну роботу. Якщо ми наполегливо все робитимемо, то Україна цілком реально може набути асоційованого членства у Європейському Союзі вже 2004 року...Я глибоко переконаний, що наша роль, якщо ми подаємо заявку, у трикутнику Брюссель—Москва—Київ стає основною. Тому що ми можемо бути не мостом, а посередником у діалозі між Москвою та Брюсселем. А доти, доки ми не подамо заявку в НАТО, такого трикутника, що б там нам не говорили, просто не існує. Насправді вже є пряма лінія Брюссель—Москва, а ми — за бортом.