повернутися Ї: кордон

Джерело: Rzeczpospolita, №208 (5981) від 6 вересня 2001 р.

Двері залишаться прочиненими

Єнджей Бєлєцкі

Україна може розраховувати на членство в Европейському Союзі, але у далекому майбутньому. З таким посланням приїжджають керівники “п’ятнадцятки” на зустріч з президентом України Леонідом Кучмою, яка відбудеться в Ялті.

Доля центрально-східної частини Европи може бути вирішена в тому ж палаці, де в лютому 1945 року Сталін, Черчілл і Рузвельт формували повоєнні обриси континенту. Кучма прийматиме там головуючого ЕС у цьому півріччі Прем’єра Бельгії Ґі Фергофштадта, голову Европейської Комісії Романо Проді і шефа европейської дипломатії Хав’єра Солану. Як повідомили у п’ятницю чиновники Европейської Комісії, вони приїдуть не з порожніми руками – Україні та Молдавії запропонують членство в Европейській Конференції. Ця маловідома структура збирає раз на півроку керівників і міністрів країн, що належать чи мають право належати до Европейського Союзу. Отже представники Києва будуть засідати поруч із Швейцарією, Норвегією й Туреччиною і обговорювати такі справи, як боротьба з організованою злочинністю, контрабандою наркотиків і забрудненням навколишнього середовища. Але важливішою є символічність цього членства – прочинення дверей до об’єднаної Европи, перепустка до Европейського Союзу.

У п’ятницю чиновники ЕК, однак, охолодили ентузіазм українських журналістів: дорога буде довгою, сказали вони. Спершу належить виконати зобов’язання, які взяла на себе Україна три роки тому, укладаючи з ЕС Договір про партнерство і співпрацю.

Влада у Києві повинна прояснити справу зникнення кількох журналістів, провести згідно з европейськими стандартами парламентські вибори, забезпечити незалежність мас-медій і суду. Обов’язкові також радикальні економічні реформи, наслідків яких поки що не видно. ЕС особливо зацікавлений у встановленні чітких принципів діяльності іноземних інвесторів, а також у забезпеченні Україною безпеки транзиту російського газу до Европи (80-90% усього транзиту). Україна також повинна приватизувати енергетичний сектор.