повернутися Ї: кордон

Розширення ЄС: плюси та мінуси для України

№199 05.11.2003 «День»

Мирослава СОКОЛОВА, Вінниця

Останнім часом в регіонах обговорюють інтеграцію до ЄС та наслідки від його розширення, які Україна відчує вже наступного року. Вітчизняні дипломати передбачають, що об’єднання Європи протягом наступних двох років негативно позначиться на соціально-економічній та політичній ситуації в Україні. Але водночас прогнозують нам надалі вигідні перспективи. Україна, переживши кризу, яку експерти неминуче обіцяють уже наступної весни, займе вигідну позицію в європейській геополітиці та отримає шанс на економічний розквіт. За умови... якщо в ЄС не будуть проти.

Нині інтеграція України до Євросоюзу відбувається на тлі серйозних і складних процесів як у самій Європі, так і в нашій державі — це обговорення проекту конституції ЄС та криза українсько-російських вiдносин, викликана подіями навколо Тузли. Про це заявив директор Інституту євроатлантичного співробітництва Борис Тарасюк у Вінниці на засіданні «круглого столу», присвяченому інтеграції України. Подібні «круглі столи» цей iнститут зараз проводить в усіх регіонах. Оскільки, як вважають експерти, організувати процес євроінтеграції лише із столиці неможливо.

До Вінниці в складі делегації приїжджали заступник міністра закордонних справ Олександр Чалий та радник-посланник Посольства Федеративної Республіки Німеччини в Україні Ганс-Йоген Шмідт.

Після вступу до ЄС десяти країн, що має відбутись 1 травня наступного року, українські кордони автоматично стануть спільними з Євросоюзом. Останній, зрозуміло, буде зацікавлений у безпеці як своїх кордонів з Україною, так і українських по всій нашій території. Після того, як наші кордони з ЄС стануть спільними, наголошував Олександр Чалий, питання своєї безпеки та оборонної політики Євросоюз, без урахування ролі України, розглядати не зможе. Її кордони стануть зоною стратегічних інтересів, зокрема на Вінниччині з Придністров’ям, де ситуація досить напружена. Все це, як прогнозують експерти, загострить боротьбу за Україну між Євросоюзом та Росією. І те, що нинi відбувається навколо Тузли, як зазначалось під час «круглого столу», — це передвісник того, що Україна буде змушена визначати своє нове місце на Євроазіатському континенті.

Окрім геополітичної напруги, приєднання наших західних сусідів і країн Балтії до Євросоюзу вдарить по зовнішніх торговельно-економічних зв’язках України. За попередніми підрахунками фахівців, як вони наголошують, дуже скромними, Україна втрачатиме 600 млн. євро щорічно. Виникнуть нові митні правила та стандарти, до яких Україна зараз не готова. Товарообіг по деяких видах експортної продукції на два-три місяці може просто зупинитись. Наш теперішній експорт до десятки країн, що навесні ввійдуть в ЄС, з якими ми тепер найбільше торгуємо, скоротиться приблизно на 12%. Найбільше постраждають сталевари. Сьогодні вони експортують до цих країн продукції на 235 млн. євро, і чи буде й надалі відкритий для нас цей ринок, в ЄС не відповідають. Наразі готується візит нашого міністра економіки Хорошковського до Брюсселя, де українці сподіваються почути відповіді на всі свої запитання і домовитись про компенсацію за негативні наслідки об’єднання.

«Ми не грошей просимо, — говорить Олександр Чалий, — а певної системи компенсаційних заходів. Зокрема, збільшення квот на чутливі українські товари для їхнього доступу на ринки ЄС, запровадження мораторію на антидемпінгові заходи, надання соціальних преференцій i пільгової підтримки структурних фондів та інвестиційних проектів в Україні. Також нам необхідна технічна допомога для сертифікації та стандартизації нашої продукції, яка могла б досягти рівнів, прийнятих в ЄС, особливо це стосується сільгоспвиробників».

Втім, головна мета — укласти угоду про вільну торгівлю між Україною та ЄС. Всі ці наші плани в ЄС розцінюють як дуже амбітні, бо за інтеграцією в економічно-торговельний простір Україна хоче бачити свою повну інтеграцію в ЄС. Європа ж прагне залишити стосунки з Україною в теперішній площині, на міждержавному рівні.

«Інакше кажучи, це означає: ми готові вас інтегрувати в усі сфери свого життя, крім того, щоб ви набули прав члена ЄС, — говорить Олександр Чалий. — І в цьому полягає основна розбіжність між нашим планами і бажаннями ЄС».

Поки що позитиви від розширення ЄС є нематеріальним стимулом. «Європейську ідею підтримує більшість українців у всіх регіонах, — впевнений Олександр Чалий. — Це об’єднує нас. Європейська ідея потрібна нам для збереження суверенітету. Інтегруючись, ми стверджуємо свою цілісність та незалежність. І те, що навесні ЄС розшириться, прискорить нашу інтеграцію».

Позитиву від розширення ЄС слід очікувати не раніше 2006—2007 років. Україна отримає сусіда, що володіє одним з найбільших світових ринків збуту та послуг. Крім того, ЄС прагнутиме створити навколо себе зону стабільності й процвітання, котра зацікавлена в заможній і екологічно безпечній Україні. Тому наша дипломатія розраховує на технічну допомогу й кредитні ресурси, які надасть ЄС, щоб українці швидше запроваджували в себе європейські стандарти життя. Прогнозують також активну інтеграцію наших транспортних, енергетичних та комунікаційних систем у європейські.