повернутися Ї: кордон

Місце в Європі

Всеволод ПОЛІЩУК

Поступ, 22 листопада 2003 р.  http://postup.brama.com

Європейський парламент визнав за Україною перспективи набуття членства в Європейському союзі. Уперше така можливість висловлена не в заяві окремого комітету чи депутатського об'єднання, а в резолюції Європарламенту як цілого.

Що більше, згадка про майбутнє членство України в Євросоюзі з'явилася у резолюції "Розширена Європа -- сусідство: нові рамки взаємовідносин зі східними і південними сусідами". Проект цієї резолюції, нагадаємо, був жорстко розкритикований в Україні як опозиціонерами з "Нашої України", так і офіційно, на рівні Міністерства закордонних справ.

Складається враження, що європейці прислухалися до українців, адже врахували єдине суттєве застереження щодо резолюції з їхнього боку. Окрім того, впадає у вічі, по-перше, виокремлення Східної та Південної Європи з-поміж інших сусідів (про країни Північної Африки, як раніше, не йдеться), по-друге, часті згадки про Україну як особливого партнера ЄС. Україні, йдеться в резолюції, треба надати особливе місце, враховуючи її розмір, географічне розташування, глибокі історичні, культурні, економічні зв'язки з Центральною і Західною Європою, з Росією, а також "потенціал стати ще ціннішим партнером для ЄС". Найприємніше ж для вуха українських прихильників євроінтеґрації звучить фраза: "...з метою підтримки процесу реформ в Україні Європейський парламент визнав за необхідне залишити відчиненими двері для вступу України до Європейського союзу".

Загалом же, як зазначено в остаточному тексті резолюції, "кожна країна Європи, яка поважає і дотримується принципів фундаментальних свобод, демократії, прав людини, верховенства закону, може претендувати на вступ до ЄС". Що важливо, на відміну від будь-яких інших документів, які ухвалювали органи ЄС щодо країн-сусідів, цією резолюцією парламентарії запропоновували застосовувати щодо них інструменти співробітництва у сфері узгодження законодавства відповідно до європейських норм, які Єврокомісія використовує у своїх відносинах із країнами-кандидатами. По-перше, в такий спосіб принаймні в одній (але дуже об'ємній) сфері Україна та інші країни, які є або наступного року стануть сусідами ЄС, прирівнюються до кандидатів (по суті, запускається процедура вступу). По-друге, гармонізація законодавства, особливо для України, -- чи не одна з найскладніших технічних проблем, які є бар'єром для вступу до ЄС найближчим часом.

Хоча, як завжди в таких випадках, радіти зарано. Як би не було приємно від визнання європейського майбутнього України, доводиться погоджуватися з тим, що прийде воно не скоро. Адже, як уже було сказано, щоб його наблизити, треба "поважати і дотримуватися принципів фундаментальних свобод, демократії, прав людини, верховенства закону", а цьому українцям ще вчитися і вчитися. Окрім того, Євросоюз чітко дав зрозуміти, що важливу роль у визнанні європейськості України відведено виборам президента. "Європейський парламент закликає до уважного моніторингу дотримання демократії в державі напередодні виборів президента в 2004 році", -- сказано в резолюції ЄП.