повернутися Ї: кордон

Євросоюз не дискримінує Україну, але компенсацій не дасть

www.ПРАВДА.com.ua, 18.11.2003

 Ненадання Україні статусу країни з ринковою економікою не можна розцінювати як політику дискримінації в порівнянні з Росією.

Про це говориться в прес-релізі представництва Європейської комісії в Україні, розісланому в понеділок.

"По-перше, факт, що Росія вже має статус КРЕ, а Україна ні, легко пояснюється: Росія почала ставити питання по статус на два роки раніше, ніж Україна. Цей процес зайняв у Росії два роки, процес в Україні до цього часу триває трохи більше року", - говориться в прес-релізі.

По-друге, наголошують у Єврокомісії, надання статусу КРЕ – це не політичне рішення. Надання статусу КРЕ "є формальною процедурою і кожна країна розглядається щодо цього у відношенні своїх особистих досягнень".

"Після початкового звіту у березні 2003 року, Україна надала Комісії додаткову інформацію, яка ретельно перевіряється. Хоча Україна досягла значних успіхів, було виявлено ряд недоліків, які зараз не дозволяють надати їй статусу КРЕ.

Оцінка все ще триває і Комісія зараз робить все можливе, щоб закінчити цей процес якнайшвидше, але трохи здивована, що у пресі цьому питанню приділяється так багато уваги. Як тільки Україна відповідатиме всім вимогам щодо отримання статусу, вона його отримає", - говориться в прес-релізі.

Представництво Єврокомісії наголошує також, що розширення Євросоюзу буде мати для України багато позитивних наслідків, також що Україна не має права вимагати за нього компенсацій.

"По-перше, хоча зміни будуть мати місце, вони, у великій кількості випадків будуть позитивними і на думку ЄС не будуть мати загальних негативних наслідків розширення, а тому, немає ніякого економічного підґрунтя для компенсацій.

Як наголошували під час своїх нещодавніх візитів до Києва Комісар Гюнтер Ферхойген, так і Кріс Паттен, - Україна загалом виграє від розширення ЄС. Формально кажучи, немає юридичних підстав для компенсації. УПС – найпереважніша національна угода, не несе в собі ніяких положень про компенсації", - говориться в прес-релізі.

"Більше того, оскільки Україна ще не є членом СОТ, вона не має права на компенсації у відповідності до статті ХХХІV.6 Генеральної угоди щодо тарифів та торгівлі", - наголошують у Єврокомісії.

"ЄС дотримується тієї думки, що Україна після розширення ЄС отримає вигоду від споживачів. Тому, Україна завдяки її традиційним торгівельним та економічним відносинам із багатьма новими членами ЄС, а також - географічному положенню, буде мати гарну нагоду виграти від розширення", - говориться в прес-релізі.

"Також ми знаємо із досвіду попереднього розширення, що членство в ЄС, надає новим державам-членам поштовх для прискореного розвитку і, таким чином, збільшить потреби в імпорті і з України", - запевняють у Єврокомісії.

"Що є справедливим, так це той факт, що розширення ЄС стане нагодою для реалізації численних викликів та можливостей для запобігання створенню нових ліній розділу в Європі, наприклад, в галузі прикордонного співробітництва та питань міграції. З 2004 по 2006 р. почне працювати Програма "Нове сусідство", а з 2006 року будуть застосовуватися інструменти "Нове сусідство".

Нові програми включають прикордонне співробітництво між Україною та Польщею, Угорщиною, Словаччиною та Румунією. З 2004 по 2006 рік ЄС виділить суму у 75 млн. Євро на реалізацію тільки приграм із прикордонного співробітництва", - говориться в прес-релізі.

Між тим, "ЄС усвідомлює, що це питання турбує його українського партнера і висловив готовність до обговорення того, що стоїть за цією стурбованістю".