повернутися Ї: кордон

“Європейський Союз не впевнений, чи готовий “перетравити” Україну”

Інна ПУКІШ

25.06.2003 №117(2549) Високий Замок

Таку думку висловив на прощальній зустрічі з журналістами і політологами у Львові посол США в Україні Карлос Паскуаль.

Три роки свого перебування на посаді посла Карлос Паскуаль назвав роками помітного економічного зростання в Україні. “Особливо важливим було те, що уряд зумів скинути ті кайдани, які сковували дух підприємництва”. Ключовим моментом посол вважає перехід від бартерної до грошової системи, що стало стимулом для розвитку виробництва й економіки.

Попри певні економічні позитиви, останні три роки в Україні були і періодом політичної нестабільності, зазначив Карлос Паскуаль. На його думку, внутрішні проблеми зробили Україну більш залежною від Росії. Та незважаючи на це, Київ спромігся на колосальний крок, заявивши, що збирається стати повністю інтегрованим членом європейської спільноти. Але найбільш значущою для себе подією, свідком якої він був, посол США назвав розвиток в Україні громадянського суспільства. Справила враження на Карлоса Паскуаля і журналістська активність. “Я був вражений тим, як минулої осені, коли почав зростати тиск на ЗМІ, а потім з`явилися “темники”, преса зайняла чітку позицію з цього приводу. Створили спеціальний комітет, склали маніфест, провели парламентські слухання з питань свободи слова. Результатом цього було прийняття закону проти цензури”, - підкреслив посол. І додав: “Я впевнений, що історія продовжуватиме відчиняти свої двері перед Україною. Якраз зараз Україна може схопити свою хвилю на гребені”.

Визначальними для держави, вважає Карлос Паскуаль, будуть найближчі півтора року. Саме вони можуть визначити суть відносин України з Європою на наступні 50 років. Щодо можливого членства у НАТО, то тут головною передумовою є визнання країни європейською демократією. Саме за ці півтора року Україна має шанс довести: є вона демократичною чи ні. Карлос Паскуаль вважає позитивним той факт, що саме на цей період припадають президентські перегони. “В України є можливість продемонструвати, що вибори проходять чесно, і люди можуть безперешкодно віддати голос за свого кандидата, забезпечивши таким чином підзвітність влади народові”, - наголосив посол. Щоправда, президентські вибори несуть зі собою і певну небезпеку. Якщо вони будуть проблемними, то не важко спрогнозувати їх наслідки, які позначаться не лише на внутрішній ситуації в Україні, а й на її зовнішньополітичному становищі. “Але я сповнений оптимізму, - заявив Карлос Паскуаль. – Вірю, Україна знайде своє місце”.

Коли зайшлося про “кольчужний скандал”, пролунала думка, що продаж Україною зброї – це не сприяння диктаторським режимам, а радше питання бізнесу. На що Карлос Паскуаль відповів: “Продаж зброї Іраку суперечить міжнародному законодавству. Ми працюємо з різними країнами над тим, щоб сформувати систему експортного контролю, яка б забезпечила цілком законний і успішний бізнес щодо реалізації зброї”.

Поцікавилися у Карлоса Паскуаля і підсумками його діяльності на посаді посла США в Україні. Інформацію про завершення терміну його повноважень у пресі, зокрема зарубіжній, коментували по-різному. Були повідомлення, що у Сполучених Штатах не задоволені діяльністю Карлоса Паскуаля, що його нібито критикували за підтримку опозиції, яка несприятливо позначилася на українсько-американських відносинах. “Я не проводив своєї власної політики стосовно України, - підкреслив Карлос Паскуаль. – Це була політика Сполучених Штатів. Ті позиції, які я відстоював, формулювалися у консультаціях з Держдепартаментом США, Радою національної безпеки. Щодо підтримки української опозиції. Сполучені Штати не підтримують опозицію, вони підтримують ті принципи в Україні, які повинні підтримувати в усьому світі. Незалежно від того, яка це країна, ми виступали і виступатимемо за чесні вибори, свободу слова, дотримання прав людини”.

Чи безпідставні побоювання про те, що Україна не має шансів стати членом Європейського союзу навіть до 2016 року? “Хочу сказати, що у порівнянні з Європейським Союзом НАТО є більш передбачуваним. Думаю, для ЄС найважливішим буде побачити, що ви хочете бути європейцями, прагнете європейськості насамперед для себе, а не напоказ Євросоюзу. ЄС визнає бажання України приєднатися до нього. Але Україні треба подивитися на все це збоку і зрозуміти, що її прагнення вступити до Євросоюзу є для нього певним викликом. ЄС не впевнений, чи готовий він “перетравити” це приєднання. Кажу це не для того, щоб знеохотити вас, а для того, щоб заохотити аналітичний підхід до справи. В Україні майже 50 мільйонів населення, і після приєднання до ЄС країни таких масштабів Євросоюзу нелегко буде відновити стан рівноваги. Україна володіє найкращими сільськогосподарськими угіддями. І якщо вона вступить у ЄС, то нинішню спільну сільськогосподарську політику Європи буде зруйновано. Думаю, європейським країнам важко уявити собі, що вони робитимуть з Україною”. Карлос Паскуаль вважає, що сьогодні Україні важливо подбати про вступ до Світової організації торгівлі (СОТ). Це, на його думку, пришвидшить реалізацію українських планів щодо вступу в ЄС. “Тут велику роль відіграє питання часу, - підкреслив посол. – Оскільки зараз СОТ переглядає умови вступу до цієї організації і вони, швидше за все, стануть більш жорсткими. Тому Україні важливо встигнути з членством у СОТ до запровадження цих нових правил”.

Коментувати свої досягнення на посаді посла Карлос Паскуаль скромно відмовився. На запитання: “Чи залишаєте ви посаду з почуттям виконаної місії?” він відповів: “Так. Моя роль полягала у тому, щоб представляти в Україні політику Сполучених Штатів. До того ж, я залишаю посаду саме тоді, коли є що сказати позитивного. Нам вдалося переконати, що дотримання демократичних принципів в Україні є необхідною умовою для її інтеграції у європейські структури. Ми домоглися певного поступу в питаннях національної безпеки. Мабуть, три роки тому ніхто і не передбачав, що Україна заявить про своє бажання стати повноцінним членом НАТО чи що Україна і Альянс погодять план дій”. А на завершення відповіді Карлос Паскуаль додав: є ще багато чого, про що потрібно подбати у рамках українсько-американських відносин. “Звичайно, якби я залишився в Україні, міг би зробити більше, - заявив Карлос Паскуаль. - Але наш стандартний термін перебування на посаді посла - три роки. Мої три роки спливли, я повинен рухатися далі”.

Щодо наступника Карлоса Паскуаля, то зі слів посла, номінантом на цю посаду є Джон Едвард Хербст, який очолює американське посольство в Узбекистані. “Це професійний дипломат, - запевнив Карлос Паскуаль. – Думаю, він вам сподобається”. Кандидат у наступники є, остаточне рішення - за американським сенатом.