повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 06.06.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Чи може бути альтернатива повноправному членству в ЄС?

Після останніх фіаско євроентузіастів у Франції та Нідерландах шанси України інтегруватися до Євросоюзу стали ще примарнішими. Утім, як стверджують в українському уряді, рух у напрямку Європи залишається для Києва головною стратегічною метою. Чи готові в нинішній ситуації європейські й, зокрема, німецькі політики підтримати в цьому Україну?

Європі зараз не до України, і Німеччина не виняток. Німецькі політики нині ламають голови над тим, як врятувати категорично відхиленій у Франції та Нідерландах проект Конституції Євросоюзу. До того ж, в Німеччині практично розпочалася позачергова виборча кампанія. І якщо дострокові вибори до Бундестагу таки відбудуться, то до урядового керма вірогідно прийдуть консервативні партії ХДС/ХСС та ліберали. Попри щирі симпатії до України, представники цих партій закликають не поспішати далі розширювати кордони Євросоюзу.

Після завершення Днів України в порядку денному пленарного засідання Бундестагу стояв запит фракції “ХДС/ХСС” “Про чітку європейську перспективу України”. За словами авторів запиту, християнські демократи будуть дотримуватися в майбутньому курсу про надання Україні членства в Євросоюзі в довгостроковій перспективі. Утім, в тексті запиту про перспективу вступу не йдеться. Європейська перспектива, про яку говорять автори запиту, означає в першу чергу сигнал Україні про те, що Німеччина підтримує демократичні зміни та процес реформ. Таким чином німецька опозиція хоче підбадьорити українську владу та населення для проведення потрібних, хоч і болісних та непопулярних реформ. Говорить співавтор запиту член Християнського демократичного союзу Клаудіа Нольте.

Європейська перспектива означає набагато більше, аніж перспектива вступу. Ми маємо на увазі, що Україна не просто географічно перебуває в Європі, але насправді є європейською країною, тобто вона розділяє наші принципи та цінності. Україна - це однозначно європейська країна і саме в Європейські конституції, яку ми тут всі так затято підтримували, прописано, що для кожної європейської країни принципово відкритий шлях до Європи. Досвід молодих членів Євросоюзу показує, який потужній стимул дає саме перспектива, аби втілити навіть непопулярні реформи. Я думаю, для України шлях до Європи буде важким. І умов для цього ще й близько не видно. І саме тому Україна потребує сигналу.

Тож, поки що Україні пропонують так звану перспективу духовної приналежності до елітного клубу європейських країн. Водночас, запит містить і конкретні пропозиції. На думку пані Нольте. Допомога Німеччини Україні в проведенні реформ має бути реальною. Це можуть бути безкоштовні тренінгові програми та консалтинг для українських політиків, чиновників та підприємців. Теми варіюються від економічного аналізу та співпраці в реформуванні збройних сил та роботи в прикордонних регіонах, до співробітництва в галузі науки та освіти та допомоги у втілення Кіотського договору. Найсміливішою тезою запиту є те, що в разі успішного виконання Україною Плану дій, Євросоюз має підписати з неї договір про асоціацію.

Утім, навіть така європейська перспектива, яка не ставить питання вступу України до ЄС, викликала критику багатьох німецький депутатів. Депутат з СДПН Єлена Гоффман звинуватила опозицію їх у відсутності консолідованого бачення європейського майбутнього України. За словами депутата, німецький уряд достатньо співпрацює з Україною. А давати обіцянки про європейську перспективу Україні не було б щиро Ініціативу щодо України провладні партії розцінюють як внутрішньополітичний трюк опозиції.

Я думаю, що з Україною треба поводитися чесно. Вона не заслужила того, щоб розкидатися обіцянками і давати якісь надії, які Європа і Німеччина не можуть виконати. А тому нам спочатку треба самим сформуватися і домовитися, а потім вже виступати з такими ініціативами. Я можу сказати – якщо будуть вибори і якщо християнські демократи переможуть, тоді ми ще раз поговоримо про те, що залишиться від того, що вони зараз вимагають від нашого уряду.

Німецькі християнські демократи нині виступають за те, аби призупинити процедуру прийняття нових членів до Євросоюзу. Водночас вони готові вирівняти європейські шанси України і, наприклад, балканських держав Так провідні депутати Європейського парламенту від ХДС/ХСС Ельмар Брок та Інґо Фрідріх виступили за те, аби новим бажаючим вступити до європейської родини запропонувати гідну альтернативу повноправного членства.

Наталія Фібріґ