повернутися Ї: кордон

Олександр БАРАНОВСЬКИЙ: Головна мета -- визнання з боку ЄС

Розмовляв Валентин КОНЦЕВИЧ

Поступ, 11 квітня 2005 р.  http://postup.brama.com  

Одним із питань, яке мала намір розв'язати українська делегація на чолі з Віктором Ющенком під час візиту до США, було отримання Україною статусу країни з ринковою економікою.

Це визнання Україна прагне отримати вже досить давно. Попередня влада неодноразово заявляла про те, що економіка України вже є ринковою, проте ні США, ні ЄС не поспішали це визнавати. Нова ж влада сподівається, що тепер справа просуватиметься швидше, оскільки країна стала більш відкритою для світу. Днями міністр економіки Сергій Тєрьохін підписав заяву на отримання Україною такого бажаного статусу і вважає, що вже цьогоріч українську економіку таки визнають ринковою.

Що означає для України статус країни з ринковою економікою та наскільки реально отримати його вже цього року, "Поступу" розповів провідний експерт Українського центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова Олександр Барановський.

-- Пане Олександре, що означає статус країни з ринковою економікою?

-- Це країна, в якій економічні процеси відповідають вимогам ринкової економіки, створено відповідне бізнес-середовище, існує належний інвестиційний клімат, який сприяє розвитку бізнесу тощо.

Країни, які не мають такого статусу, час від часу піддаються дії різних обмежувальних чинників у зовнішньоекономічних зв'язках. Зокрема проти них можуть відкривати антидемпінгові процеси, вводити певні обмеження стосовно експорту товарів цих країн на ринки інших країн.

-- Яка відмінність між вимогами США та ЄС щодо надання Україні статусу країни з ринковою економікою?

-- Річ у тім, що кожна країна або об'єднання має власні критерії, до яких входять певні стандарти законодавства, рівень розвитку демократії та інше. Основним є відповідність національним економічним інтересам, тобто вимоги підібрано так, щоб країна, за якою визнають такий статус, не зачіпала інтересів країни, яка надає цей статус.

Головною метою для України є визнання з боку ЄС, до якого входять 25 країн. Тобто факт надання статусу країни з ринковою економікою від ЄС говорить про те, що 25 провідних європейських країн визнають Україну країною з ринковою економікою, оскільки рішення, яке ухвалюють на рівні Ради ЄС, є обов'язковим для виконання всіма країнами-членами. Відтак поліпшиться стан взаємовідносин з цими країнами.

-- Попередня влада заявляла про те, що Україна вже готова до отримання статусу країни з ринковою економікою. Чому ми ще досі не отримали цього статусу?

-- Якщо порівнювати економіку України та Росії, то вони майже не відрізняються. Росія статус від ЄС вже отримала. Саме цей факт свідчить про те, що певною мірою лише політичні питання гальмували цей процес стосовно України.

Здобуття статусу країни з ринковою економікою -- досить тривалий процес, і він іде висуненням однією стороною певних вимог і виконанням іншою. Коли буде остаточно вирішено, що Україна відповідає висунутим вимогам, то такий статус вона отримає. Відповідно, якщо Україні його нададуть, то вона зможе більш активно проводити свою зовнішньоекономічну співпрацю з іншими країнами, зокрема і з США.

Як відомо, міністр економіки Сергій Терьохін представив американцям зміни до держбюджету-2005. Це і було вимогою зі сторони США щодо надання членства в СОТ. Якщо до ухвалення бюджету-2005 Мінекономіки нараховувало 55 проблемних для України питань щодо її приєднання до СОТ, то після затвердження їх залишилося лише 12. Далі Верховна Рада розглядатиме законопроект про захист інтелектуальної власності, після якого залишиться розв'язати 4 питання. Це достатньо для того, щоб говорити про реальність вступу України в СОТ найближчим часом. За сприятливих умов надання статусу Україні країни з ринковою економікою вже цього року є досить реальним.

-- Тобто, на Вашу думку, за неповний рік в Україні всі закони "підженуть" під західні стандарти...

-- У групу з розгляду заявки України до СОТ входять 42 країни, і під час переговорів підписують спочатку двосторонні протоколи, а потім загальний. Більшість країн-членів СОТ погодились, що умови, які вони висували до України, виконано, і підписали такі протоколи. Сьогодні не підписали протоколи лише США, Японія та ще кілька країн. Під час візиту в США обговорювали деякі питання стосовно вимог зі сторони цієї держави щодо України. Вже незабаром варто очікувати активізації та завершення переговорного процесу, щоб розв'язати ці питання. З боку США були вимоги щодо імплементації законодавства, що стосується охорони інтелектуальної власності та доступу на ринки фінансових послуг. До парламенту вже подано законопроект про внесення змін та доповнень до Закону України "Про банки та банківську діяльність" щодо відкриття на території України філій іноземних банків. Якщо в комплексі ці питання вирішать найближчим часом, то, на мою думку, рішення з боку США буде позитивним.