повернутися Ї: кордон

ЄС розглядає зміст угоди з Києвом

Ірина Сомер
Бі-Бі-Сі, Брюссель 01 травня 2006 p. http://www.bbc.co.uk/ukrainian

Два роки тому Європейський Союз поповнився десятьма новими членами.

Голова Європейської комісії Жозеф Мануель Баррозу з цього приводу зазначив, що ці два роки були успішними для організації в цілому, і не тільки для її нових членів, але й для держав минулого складу ЄС.

На перспективу членства сподівається і Україна. Відомо, що через два роки повинна запрацювати нова угода, яка буде визначати подальші дії Києва та Брюсселю у сфері двосторонньої співпраці, а на сьогодні стосунки України та Європейського союзу визначені угодою про партнерство та співпрацю в рамках європейської політики сусідства.

Якими є сьогоднішній стан справ і якими можуть бути перспективи майбутньої угоди?

Бі-Бі-Сі: Київ та Брюссель почали обговорення майбутньої угоди хоча і не на офіційному рівні. Наразі рамки можливого документу дискутуються всередині країн-членів ЄС, і єдина позиція щодо цього не відпрацьована. Разом з тим українська сторона не раз говорила про необхідність розпочати офіційні переговори вже у травні цього року, аби був необхідний запас часу як для узгодження позицій сторін, так і для проходження внутрішніх процедур, у тому числі для підписання та ратифікації. Позиція Києва стосовно можливого формату майбутньої угоди відома, зважаючи на європейські амбіції України, і вона вже доведена до Брюсселю.

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк заявив:

Б.Тарасюк: Українська сторона передала свій проект нашого бачення цієї угоди. Воно базується на підходах, які нещодавно були оголошені Європарламентом в резолюції від 6 квітня. Ми бачимо майбутню угоду як європейську угоду по асоціацію з перспективою членства. Якщо говорити про перспективи то поки що у нас є відмінність у підходах. Будемо сподіватися, що до 2008 року нам вдасться подолати цю відмінність у підходах.

Бі-Бі-Сі: Директор директорату з координації європейської політики сусідства та зовнішніх відносин Європейської комісії Рутгер Вісселс (Rutger Wissels) підтвердив, що країни – члени ЄС почали обговорювати питання майбутньої угоди з Києвом, але з цього приводу існують різні думки. Очевидним для європейської сторони є той факт, що майбутня угода буде більш амбітною, ніж існуюча, а важливим її елементом стане економічна співпраця:

Р.Вісселс: Це дискусія, яку ми внутрішньо тільки почали обдумувати з нашими членами, якого вигляду нову угоду ми можемо мати. Що з нашої точки зору ясно, що в угоді важливим повинен бути торгівельний аспект. Це буде для нас важливим елементом, але я думаю, що в цілому це має бути більш амбіційна угода. Питання – зазначити точно, де ці екстра амбіції будуть зазначені. Але це – питання, яке тільки почалося, і чіткого результату ще немає.

Бі-Бі-Сі: Проте пан Вісселс не виключив можливої зміни статусу Україні по відношенню до Європейського Союзу:

Р.Вісселс: Я думаю відповідь на це - в політиці сусідства. Ми просто не розглядаємо це питання, але ми також не виключаємо інших речей. Як ви знаєте, в 49 статті Європейської угоди говорить, що кожна європейська країна, яка бажає й виконала критерії щодо членства, може бути прийнята. Політика сусідства просто не про цей момент. Для нас це не на порядку денному. І це не говорить про те, що так залишиться назавжди. Я думаю, ви також повинні бачити, що для рішення щодо такого поглиблення повинен бути консенсус усіх 25 членів ЄС, які мають різні точки зору.