повернутися Ї: кордон

“Вiзове” кiльце навколо України вужчає

Сергій СОЛОДКИЙ, “День”

№42 03.03.2001 © «День»

З транзитної зони нелегальної міграції ми перетворилися на зону накопичення цих самих нелегалів. Держав, котрі воліють з нами “безвізового” кордону, стає дедалі менше. У першу чергу це стосується наших західних сусідів, котрі навперейми запроваджують режими. Торік на стежку безвізової ліквідації стали Словаччина та Чехія. І якщо Братислава, очевидно, зваживши на негативні для себе наслідки, вирішила запровадити бодай деякі пом’якшення, то Прага залишається непорушною. Про пожорсткішання режиму перетину громадянами України кордону заявила недавно Болгарія. І хоч в посольстві Болгарії продовжують запевняти, що жодною мірою поки що не йдеться про запровадження візового режиму, не йдеться також і про полегшення існуючого. При тому міністр закордонних справ Болгарії Надєжда Михайлова вже заявляла про запровадження саме візового режиму. Україна, – такий її аргумент, – входить до “чорного” списку держав Шенгенської угоди. Не на порожньому місті, очевидно, з’явилися і чутки про намір Румунії спорудити візовий паркан. Таким чином, незмінними у своїх безвізових прагненнях поки що лишаються стратегічний партнер України Польща та Угорщина.

Аргумент запровадження нашими західними сусідами візового режиму майже однаковий. Вступ до Європейського Союзу з усіма його вимогами. І хоч окремим із цих країн до омріяної мети ще досить далеко, відчуття справжньої європейськості у них намагаються реалізувати вже зараз хоч би вiзами.

Між тим мотиви Євросоюзу у візовому плані більш зрозумілі, але абсолютно неаргументовані. Брюссель весь час переймається нашим “геостратегічним” положенням у плані невпинних потоків мігрантів з країн Азії до Західної Європи. І в ЄС таки мають рацію. Проте навiть чиновники з Брюсселя переконані, що візовою політикою питання нелегалів не вирішити. Та факт залишається фактом – Україну вважають містком нелегальної міграції між Сходом і Заходом. В ЄС, щоправда, намагаються його зруйнувати. Головуюча нині в цій організації Швеція навіть пообіцяла виділити для України $4 млн. Стоїть лише питання: а чи не запізно? Директор департаменту консульської служби МЗС України Віктор Кирик повідомив, що кількість нелегалів за минулий рік значно поменшала. За даними Держкомкордону, торік на східному кордоні було затримано 5,5 тис. нелегальних мігрантів, тоді як в 1999 році – 15 тисяч, в 1998 – 11 тис. Можна припустити, що наші прикордонники торік просто прогавили близько п’яти тисяч нелегалів. Проте причини, схоже, в іншому. У країнах Азії досить обізнані з тими запобіжними кроками, до яких вдаються країни ЄС. Певну заслугу в зменшенні потоку перебіжчиків пан Кирик відвів, між іншим, українським консульствам, які працюють в багатомільярдному азійському регіоні. За його словами, тут почастішали випадки відмов українськими службовцями у видачі віз іноземцям. Торік у країнах Азії та Африки було видано 55 тисяч віз, тоді як 3–4 роки тому – близько 100 тисяч.

У МЗС також повідомили про розроблену Концепцію візової політики України. Хоч деталі її не оприлюднюються, відомі основні цілі: реалізація євроінтеграційного курсу, зміцнення взаємовідносин з сусідніми країнами, формування іміджу туристично привабливої країни і т.д. Механізми ж або оберігаються від лихого ока за сімома замками, або ж узагалі відсутні. Як тут не процитувати згаданого пана Кирика: “Якщо нам не вдається щось зробити, то не через те, що не знаємо, де воно лежить, а важко підняти”.

ДО РЕЧІ

Із цими країнами Україна має поки що безвізовий режим: Болгарія, Польща, Румунія, Угорщина, Монголія та країни СНД, окрім Туркменiстану.