повернутися Ї: кордон

Туристичнi уроки Болгарії

Сергій СОЛОДКИЙ, “День”

№95 30.05.2002 «День»

Болгар попереджали ще торік про можливі негативні наслідки запровадження візового режиму для громадян України. Попереджали і про те, що туристичному бізнесу країни загрожує зменшення кількості українських відпочиваючих. Очевидним було й збільшення клопотів для персоналу болгарських консульств. Із приводу першого попередження висновки робити поки що зарано. Візовий режим було запроваджено тільки в жовтні минулого року, а тому про будь-які тенденції в болгарському туризмі поточного року можна буде судити тільки по завершенню літнього сезону. Відносно другого — негатив явний. Черги біля болгарського посольства стали звичайним явищем. Із одного боку, це мало б тільки радувати болгар, оскільки шеренги бажаючих отримати візи є найліпшим доказом, що болгарські курорти все ще користуються попитом серед українців. Однак і проблем відповідним болгарським службам додалося.

Частка українських туристів, що їдуть відпочивати до Болгарії, насправді не така вже й велика. Тому складається враження, що били в Києві дарма на сполох з приводу ліквідації безвізового режиму iз Софією. Торік кількість українських відпочиваючих у Болгарії становила приблизно 70 тисяч чоловік (варто зазначити, що цифра з кожним роком зростає, оскільки ще три роки тому вона становила лише 50 тисяч громадян). Утім, для порівняння варто зазначити, що загальний потік туристів до Болгарії з-за кордону минулого року становив 2,8 млн. осіб. Зрозуміло, що зникнення з курортних просторів Болгарії українців на турбізнесі країни сильно не позначиться. Тим більше, що з кожним роком зростає кількість громадян Німеччини та скандинавських країн, які бажають відпочити в Болгарії. Щоправда, й відмовлятися від своїх традиційних відпочиваючих — із колишніх радянських республік — болгари також не збираються. Починаючи з червня, болгарське посольство запланувало низку заходів, реалізація яких має полегшити отримання віз. Другий секретар Посольства Республіки Болгарія Александра Добрева розповіла «Дню», що в рамках таких заходів було збільшено кількість консулів із двох до трьох, а кількість технічного персоналу — із чотирьох до десяти. Софія має також намір на додачу до двох існуючих консульств — у Києві та Одесі — відкрити третє, в Донецьку. Крім того, консульство в Києві планує перейти з 1 червня на новий графік роботи, у дві зміни: із восьмої до 14-ої години та з 14-ої до 22-ої. У посольстві таке нововведення розглядають як турботу про заявників на отримання віз, аби вони при бажанні могли прийти у більш зручний для себе час. До того ж, вважають дипломати, прийшовши, приміром, у вечірню пору, громадянам не доведеться вистоювати в черзі під спекотним літнім сонцем.

Проблем вистачає і в іншому. Перед ліквідацією безвізового режиму в минулому році уряди Болгарії та України схвалили Угоду про взаємні поїздки громадян, якою передбачався цілий ряд категорій осіб, яким видається безкоштовна віза або спрощується процедура їх отримання. Безкоштовні візи, зокрема, мають право отримувати учасники культурних та спортивних змагань, діти до 16 років, пенсіонери після 60 років. Проте коли болгарська сторона ратифікувала цей документ ще у вересні минулого року, то українська демонстративно не поспішала аж до квітня цього року. Таким чином, болгарські громадяни зможуть користуватися пільгами, передбаченими цим документом, тільки з червня. Виходить, що Софія в односторонньому порядку досі видавала безкоштовні візи для деяких категорій громадян, а українська — ні. Вартість віз для в’їзду в Болгарію, до речі, не така вже й низька: звичайна віза коштує $50, а термінова — $60. У посольстві переконують, що це рівно стільки, щоб можна було покрити всі необхідні витрати при оформленні. Так, $20 коштує обробка інформації про заявника комп’ютерною мережею Євросоюзу, а $30 — безпосередньо сама віза. Частково радіти можуть туристи, оскільки вони, оформлюючи всі необхідні документи через турагентство, не сплачують за саму візу ані цента, а от за її комп’ютерну обробку двадцятидоларову суму доведеться викласти. Звісно, для багатьох українців, для яких відпустка у Болгарії вважалася найдешевшим закордонним відпочинком (а в деяких випадках і дешевшим, ніж вітчизняний, кримський), навіть така «поблажка» б’є по гаманцю. Виправдають себе чи ні перераховані зусилля Болгарії, зрозуміло буде тільки по завершенню турсезону. Однак і те, що роблять у посольстві само по собі заслуговує на увагу. Особливо тих країн, які мають вже з наступного року запровадити візовий режим для українських громадян — Польщі та Угорщини.