повернутися Ї: кордон

Gazeta Wyborcza

Від 1 липня 2003 року запроваджуються візи для росіян, білорусів, українців

Джерело: Gazeta Wyborcza,13.02.02

Таке рішення прийняв у вівторок [12.02.02 польський] уряд. Відсутність дати запровадження віз створювала труднощі для завершення переговорів з ЕС у розділі „Юстиція та внутрішні справи”, щодо якого ми прагнемо досягнути домовленості у першому півріччі [2002 року].

Раніше Польща обіцяла, скажімо українцям, що запровадить для них візи лише в останній день перед нашим вступом до Союзу. Однак Европейська Комісія визнала, що це занадто пізно. Минулого тижня Польща зобов’язалася до 15 лютого переслати у Брюссель докладний графік запровадження віз, аби досягнути домовленості щодо згаданого розділу у першому півріччі.

За словами речника уряду Міхала Тобера, це не означає закриття східного кордону. – Система візового контролю повинна засновуватися на принципі максимального відтягування терміну впровадження віз, найширшій їх доступності та максимальних полегшах при перетині кордону, – говорив учора Тобер після засідання Ради Міністрів.

Невдовзі польські дипломатичні представництва на Сході розпочнуть інформаційні заходи про нову візову систему. Вони заохочуватимуть громадян Білорусі, Росії та України, аби ті уже зараз зверталися для оформлення багаторічних в’їздних віз, що мало б запобігти утворенню черг в консульствах. Зараз українці можуть в’їжджати до Польщі без віз, а білорусам або росіянам вистачає запрошення чи ваучера, якого можна купити на кордоні за невелику суму. Без візи можна також їздити службово, але тільки продемонструвавши на кордоні спеціальну печатку.

Щороку польський кордон перетинають бл. 29 млн. прибульців зі Сходу. Насправді йдеться лише про бл. 500 тис. осіб, які перетинають кордон багато разів поспіль. – Ми хочемо зробити усе, аби різновиди віз та процедури їх отримання якнайменше утруднили життя звичайним людям, громадянам тих східних держав-сусідок, які забажають приїжджати до Польщі, – говорив кілька днів тому в Білостоку керівник МЗС Влодзімєж Цімошевіч. Він погодився, що з технічної точки зору справа впровадження віз буде непростою. Німецьке консульство у Києві видає щороку бл. 400 тис. віз для українців, наймаючи задля цієї мети 5 консулів і 45 службовців, тобто приблизно стільки, скільки має усе Посольство РП в Україні. Аби досягнути поставленої мети, Польща муситиме створити нові консульства на Сході і винайняти кількасот осіб. Уряд сподівається, що значна частина пов’язаних із цим коштів буде надана Брюсселем.

PAP, maw (12-02-02 21:39)

Переклав Андрюс Вишняускас