повернутися Ї: кордон

Україна — Польща: візові секрети

№100 11.06.2003 “День”

Віктор ЗАМ’ЯТІН, “День”

За три тижні, з 1 липня, як уже повідомлялося, Польща вже не буде надавати безвізовий режим в’їзду на свою територію для українських громадян (так само, як для громадян Росії і Білорусі). З дипломатичних джерел “Дню” стало відомо, що хоча офіційною датою запровадження візового режиму залишається 1 липня цього року, чітких інструкцій, які б дозволяли польським консульським установам вже розпочати процес видачі віз, поки що не надходило. Шеф бюро національної безпеки Польщі Марек Сівєц вже говорив в одному з інтерв’ю, що дата 1 липня може бути переглянута. Справа, однак, у тому, що якогось чіткого рішення у Варшаві ще не вироблено. Цілком можливо, припускають у Варшаві, що термін запровадження візового режиму буде відкладено на два-три місяці. Це з’ясується остаточно днями, після зустрічі між президентом і прем’єр-міністром Польщі, після того, як глави дипломатії двох країн підпишуть відповідну консульську угоду. Очевидно, що ця тема буде не останньою в сьогоднішній розмові в Києві між секретарем РНБОУ Євгеном Марчуком і шефом бюро національної безпеки Польщі Сівєцем.

Найдивніше, можливо, те, що тема віз підпала під своєрідне табу — сьогодні жоден представник польської дипломатії не може надати ні офіційної, ні неофіційної інформації на цю тему. Логіка вимагала б своєчасного інформування населення про запровадження віз, як це було, наприклад, у випадках Чехії і Словаччини, Болгарії.

Зокрема, Президенти України і Польщі ще наприкінці минулого року оприлюднили спільну домовленість, згідно з якою громадяни Польщі й надалі користуватимуться безвізовим режимом для в’їзду до України, натомість українці зможуть отримувати безкоштовні багаторазові візи, а для полегшення процедури Польща обіцяла додатково відкрити консульські установи в Одесі й Луцьку (зараз діють генеральні консульства країни в Києві, Харкові і Львові). Проблема, як зізнавалися польські дипломати, полягала в тому, що державний бюджет Польщі не може виділити достатньо коштів для відкриття нових консульств. До речі, ніхто з представників офіційних органів влади в Польщі протягом останнього року так і не зміг відповісти на здавалося б, просте запитання — а чи готова держава до того, що тільки в Україні її консули обслуговуватимуть мільйони звернень? Адже статистика свідчить про майже 6 млн. перетинів українсько- польського кордону на рік. Якщо припустити, що одна людина часто перетинає кордон кілька разів, то все одно йдеться про дуже значну кількість осіб, які потребуватимуть візи. Цілком може бути, що Польща тільки в Україні буде змушена видавати більше віз, ніж до цього часу — у всіх країнах світу разом.

Українським громадянам також варто було б знати, що в будь-якому випадку — чи запровадить Польща візовий режим з 1 липня, чи це станеться трохи пізніше — що в тому разі, коли вони в’їжджатимуть на польську територію до 30 червня, на них автоматично розповсюджуватиметься попередній режим поїздок, який дозволяє перебувати на польській території без візи протягом трьох місяців.

Відомо також, що власники дипломатичних і службових паспортів користуватимуться правом безвізового в’їзду на територію Польщі. При цьому переговори ще не завершено, оскільки Польща хотіла б дещо обмежити список тих, хто має право на отримання службового паспорта, запронований Україною. Нові консульства поки що не відкрито.

Опитування, проведені в Польщі наприкінці минулого року, свідчать, що близько 40 відсотків поляків підтримують запровадження візового режиму для громадян України, Росії й Білорусі, причому багато хто з них підтримує ідею важкодоступних і дорогих віз, очікуючи в результаті зниження рівня злочинності, того, що зникнуть теперішні черги й “балаган” на кордоні (у пам’яті ще свіжий випадок, коли натовп поляків, розлючених повільною роботою своїх митників, в буквальному розумiннi розтрощив один з переходів на українському кордоні). Багато хто також вважає, що перші дні після запровадження візового режиму будуть особливо важкими для обох країн — це пов’язане і з бюрократичною процедурою, і з неготовністю ні жителів прикордонних регіонів, ні державних служб до нового режиму поїздок. Втім, прогнозують соціологи по результатах опитувань бізнесменів, великого спаду офіційної торгівлі статися не повинно, навряд чи зменшиться й кількість тих, хто легально або нелегально працює в Польщі.

Дипломатія обіцяє повідомити про всі технічні аспекти дещо пізніше, протягом найближчих днів. Адже зараз залишається невідомим які саме візи видаватимуться, за якою процедурою, протягом якого часу, скільки це коштуватиме українцям тощо.

Варто також завжди пам’ятати, що вступивши до ЄС, Польща деякий час (як вважається, не менше нiж три роки) може видавати виключно свої національні візи, які не надають права на в’їзд до будь-якої іншої країни.

Українську офіційну позицію з візового питання озвучив учора на брифінгу в МЗС в.о. начальника прес-служби міністерства Маркіян Лубківський. За його словами, досі з польської сторони лунала суперечлива інформація — спочатку було інтерв’ю Сівєца, потім — його спростування. Україна, за словами дипломата, сприйняла б “позитивно і нормально”, якби Польща вирішила відкласти на кілька місяців дату запровадження візового режиму для українських громадян. Він також сказав, що Україна “спокійно” ставиться до того, що візовий режим рано чи пізно буде запроваджено. “Ми з польськими колегами до цього готуємося”, сказав пан Лубківський.

У дипломатичних колах не виключають, що якась ясність наступить вже ближче до кінця тижня, зокрема, після візиту міністра закордонних справ України Анатолія Зленка на зустріч ЦЄІ до Вроцлава.