повернутися Ї: кордон

http://kleist.dwelle.de Німецька Хвиля 28.06.2003

Польща вводить візовий режим

З 1 липня в Польщі мав бути скасований безвізовий режим для її східних сусідів - України, Білорусії, Росії та її ексклаву Калінінграда. Введення віз стало необхідним в ході вступу Польщі до Європейського союзу. Польський східний кордон стане 1 травня наступного року зовнішнім кордоном ЄС, хоча Польща спочатку і не входитиме до так званої Шенгенської угоди. Чи все буде так, як планувалося? Про це з Варшави розповідає кореспондент німецької радіостанції WDR Бернд Муш-Боровська.

З Україною Польща досягла прийнятної для обох сторін угоди. Віза для громадян України буде безкоштовною, а Україна в свою чергу, не вводитиме візи для польських громадян. Але з Росією і Білорусією досі проблема не вирішена. Тому термін введення візового режиму має бути перенесений. Польща готова до введення віз, але консультації ще не завершені, говорить Ян Турчинський, державний секретар польського міністерства закордонних справ:

"Польща готова, на роботу прийнято нових працівників. Вони пройшли навчання, є гроші для інвестицій і для нового персоналу. Консульства забезпечені комп"ютерами, які об"єднані в мережу з Варшавою. Офіси розширені. Ми могли б без проблем розпочати роботу з 1 липня".

Але Росія хоче добитися того, щоб візовий режим було введено з 1 листопада, за півроку до офіційного вступу Польщі до Європейського союзу. Ось що говорить Володимир Рушайло, секретар Ради безпеки Росії, під час одного з візитів до Варшави:

"Впродовж одного року до 4 мільйони росіян бувають у Польщі і один мільйон польських громадян відвідує Російську Федерацію. Тому ухвалення візового режиму вимагає відповідного забезпечення на правовому і на технічному рівні, щоб у громадян наших країн виникало якомога менше незручностей".

Візи, які діятимуть спочатку лише в Польщі, але не в інших країнах ЄС, можна одержати в чотирьох польських консульствах у Росії, трьох консульствах у Білорусії та п"яти в Україні. Особливо великий наплив відвідувачів очікується в консульстві у Львові. Говорить Кшиштоф Ставіцкі, польський консул у Львові:

"Нині в нас безвізовий режим, і все одно є черги в консульстві. Вони, певно, будуть завжди, але це ми повинні виправити. Це для нас найбільший пріоритет".

Введення візового режиму має на меті, зокрема, зменшення дрібної нелегальної транскордонної торгівлі. Але мешканці структурно слабких регіонів на сході Польщі побоюються негативного впливу віз на економіку, бо дрібні торговці, які приїздять зі сходу, стали значним господарським фактором у регіоні. Українці та білоруси привозять на ринки польських прикордонних міст текстиль, сигарети, спиртні напої, бензин, а також продукти харчування та технічні прилади. Не лише в регіоні, введення віз може мати негативні економічні наслідки і для всієї Польщі. Її східні сусіди в минулі роки знову стали привабливими для поляків. Усе більше польських фірм інвестують в економіку Росії та інших колишніх радянських республік, пише, приміром, впливова польська газета "Річпосполита". Можливості цього ринку для інвестицій просто безмежні, а видатки значно нижчі, ніж у Польщі. Єдиний податок на прибуток для фірм у 24 відсотки і значно дешевша робоча сила роблять Росію дуже привабливою для польських фірм. Такої ж думки дотримується і Світовий банк, який нині позитивно оцінює поступ економічних реформ у Росії. На думку банку, у Росії стабільна економіка з перспективами швидкого розвитку.

Тому запровадження віз фактично силоміць переорієнтовує Польщу із східного ринку на західний. За останніми повідомленнями, візовий режим буде введений не з 1 липня, а з 1 жовтня.