повернутися Ї: кордон

Удосконалення черги

Списки під польським консульством тепер не актуальні

6 листопада 2003 (№ 286)  

СКАСУВАННЯ черг за списками, які вже стали стабільними і налагодженими, розпочали в понеділок. Люди, які чесно дочекалися свого терміну, щоб нарешті потрапити в приміщення консульства й отримати візу, наштовхнулися на опір “живої” черги. Така пильність із боку “живої” черги мотивована тим, що “спискові” черги провокують спекуляції та різні махінації. Мовляв, є умільці, яким не важко постояти в черзі замість когось, але, звичайно, за відповідну оплату. Тому тепер до приміщення консульства можуть потрапити виключно ті особи, які приходять вранці і займають чергу. Охорона ж притримується нейтралітету.

Таке нововведення не могло не позначитися на правопорядку біля стін консульства. Люди, які були в “списку”, обурені тим, що не один день їм довелося простояти тут, відбувати переклички і вранці, і вночі, а тепер ось – опинилися поза чергою.

У вівторок одна з неформальних груп, яка сформувалася в чергу і теоретично мала отримати візи сьогодні, подала в консульство звернення на ім’я виконувача обов’язків генерального консула Республіки Польща Януша Яблонського. У зверненні викладено негативні наслідки руйнування черг за списками і два прохання: “призначити нашу групу на четвер, 6 листопада, згідно зі списком” та “з метою запобігання зловживанням посилити контроль при вході до консульства (особа в списку за її прізвищем – реальна особа з прізвищем у її документі)”. Під зверненням підписалися 70 осіб, хоча у групу входять понад 200. До цього ж звернення долучилася група, яка мала потрапити на прийом у консульство 27 жовтня.

Ярина Марченко, координатор групи, стверджує, що таке ставлення до людей із черги за списком є принизливим; окрім цього, дії охорони лише сприяють безладу серед людей.

– Це аргументують тим, що чергу купують. Люди з “живої” черги не пускають тих, хто за списком, а охоронці в ситуацію не втручаються, – зазначила пані Марченко. – Але прийти і зайняти чергу вночі можуть лише ті, хто мешкає у Львові. Коли люди з Івано-Франківської, або Тернопільської області, чи з районів Львівщини приїжджають у місто, то під консульством уже стоїть величезна черга, часом – тисяча осіб.

Проблема тих людей, які доїжджають до Львова, аби отримати візу, була болючою ще на початку вересня. В жовтні це питання нібито нормалізували, бо вибирали, приміром, делегата від села чи від родини, і він вистоював чергу, переклички тощо, а вже коли приходив час отримувати візу, то приїжджали до Львова і решта. З одного боку, ніби добре, на вулиці менше людей, але з другого – розпочали купівлю-продаж черги. Це й зумовило скасування черг за списком.

Як повідомили “Газету” поінформовані джерела, місце в черзі коштує 10 гривень за добу. Якщо бажання стояти під консульством немає взагалі, то за 70 гривень вас можуть провести в консульство впродовж години. Але вчора ця послуга стала дешевшою на 10 гривень.

Є варіанти, коли піврічну візу до Польщі виробляють швидко і безболісно за 100 доларів, а річну – за 150.

Беата Добуш, яка тимчасово виконує обов’язки генерального консула, поки Януш Яблонський відсутній, сказала “Газеті”, що ні консульство, ні його працівники не мають до черг жодного відношення.

– Консульство не відповідає за те, як формують черги. І ми не маємо жодного впливу на черги, – запевнила пані Беата. – Цей процес контролює служба охорони біля консульства. Наші ж працівники відповідають за лад лише на території консульства.

В’ячеслав Войнаровський, представник представництва МЗС України у Львові, який міг прояснити ситуацію, у відповідь на запитання, хто призначає охорону дипломатичних представництв, хто дає вказівки, якими керуються охоронці, лише кинув слухавку.

У прес-службі МЗС у Києві також не відповіли, кому ж підпорядкована охорона дипломатичних представництв. Колись цю функцію виконувала Національна гвардія України.

Після її розформування охорону здійснюють окремі підрозділи (роти, батальйони) міліції. У Львові такий підрозділ підпорядкований дивізії внутрішніх військ, штаб якої розташований у районі вулиць Мечнікова та Личаківської, поруч зі штабом Державних прикордонних військ Західного напрямку.

Валентина Люля