повернутися Ї: кордон

Віз до Польщі не буде

Ігор МЕЛЬНИК

12 червня 2003 р. http://postup.brama.com  

Ще у вівторок уряд Польщі на своєму засіданні ухвалив рішення перенести на пізніші терміни введення візового режиму з Росією, Україною і Білоруссю, який мав стати реальністю вже 1 липня 2003 року. Щоправда, повідомили про це лише вчора. Очевидно, польські урядовці очікували результатів переговорів шефа бюро національної безпеки в Москві та Києві.

"Здійснено оцінку стану підготовки Польщі та її східних партнерів до запланованого впровадження візового режиму. Рада міністрів доручила міністру закордонних справ здійснити заходи щодо перенесення терміну впровадження віз для східних сусідів РП -- Білорусі, Російської Федерації та України", -- говориться в офіційному повідомленні прес-служби польського уряду.

Польща планувала ввести візи з 1 липня 2003 року, що стало очевидним з її зобов'язань перед ЄС у зв'язку з майбутнім вступом до Євросоюзу. "Однак наші східні сусіди чекали перенесення цього терміну. Вони аргументували це тим, що введення віз з липня повністю не підготовлене й ускладнить контакти між нашими країнами", -- заявив представника уряду Польщі. Про нові терміни введення віз говорити ще зарано. Стосовно цього питання мають бути консультації з міністерствами закордонних справ зацікавлених країн і Брюсселем.

Секретар Ради національної безпеки і оборони Євген Марчук та шеф Бюро національної безпеки Марек Сівєц намагались дещо прояснити ситуацію у вчорашньому інтерв'ю журналістам у Києві після проведеного ними чергового засідання консультативного комітету президентів двох країн. "Польська сторона дуже педантично ставиться до того, як зробити кордони для громадян, особливо громадян України, вільними і прозорими після введення віз", -- підкреслив Марчук.

За його словами, це підтверджує зокрема той факт, що Польща збирається відкрити п'ять консульств на території України і видавати довгострокові безкоштовні візи українцям, які їдуть до Польщі. "Це зніме питання візового режиму", -- підкреслив секретар РНБО. При цьому він зазначив, що введення візового режиму не є проблемою українсько-польських стосунків. "Вступаючи до ЄС, Польща вимушена приймати правила Євросоюзу", -- сказав він.

Зі свого боку Марек Сівєц зазначив, що, відповідно до українсько-польських домовленостей, Варшава збирається працевлаштувати в Україні 150 осіб, які будуть видавати візи українцям. Він повідомив, що Польща планує ще цьогоріч видати 550 тис. віз українським громадянам. При цьому є намір видавати багаторазові і довгострокові візи, які будуть надаватися "за професійними категоріями". "Надалі візи будуть більш доступними і легкими", -- підкреслив Сівєц.

Водночас він зазначив, що не треба дивитися негативно на прийняття візового режиму, оскільки це свідчить про наближення ЄС до українських кордонів. "Візи -- це як нетривалий нежить: після того, як він минає, люди вже не схильні до нього", -- сказав він. Сівєц також не зміг назвати термінів введення візового режиму, зазначивши, що рішення буде прийняте спільно з Брюсселем. При цьому він підкреслив, що рішення прийматимуть "дуже швидко".

Відповідне рішення прийматимуть на рівні міністерства закордонних справ Польщі і, радше за все, його публічно оголосять ще до кінця поточного тижня, повідомили у прес-службі посольства Польщі у Києві. Але в будь-якому разі кінцевий термін запровадження візового режиму не може бути пізнішим за 1 листопада 2003 року. Тобто за шість місяців до офіційного вступу Польщі до ЄС.

Очевидно, основною причиною відтермінування, з польського боку, є відсутність домовленостей із Росією та Білорусією про безвізовий режим для польських громадян. Також не виглядає, щоб польські консульські установи в Україні вже були готові видавати по 100 тисяч віз щомісяця та по 4-5 тисяч кожного робочого дня. Навіть якщо працюватимуть усі п'ять запланованих консульств, то кожному доведеться щодня приймати як мінімум по 1-2 тисячі бажаючих отримати візи! А якщо до цього ще додати громадян інших країн, які їдуть через Україну до Польщі транзитом?...

Але не лише про візи говорили вчора Сівєц з Марчуком. Обговорювали реалізацію проекту європейського нафтотранспортного коридору та можливість підписання міжурядової угоди про проведення робіт зі спорудження ділянки нафтопроводу "Броди-Плоцьк". Важливим питанням переговорів була українсько-польська співпраця в рамках участі України у стабілізаційних силах в Іраку. Мало йтись і про підготовку заходів, присвячених вшануванню пам'яті жертв українсько-польського конфлікту на Волині 1943 року.

Євген Марчук та Марек Сівєц заявили вчора про створення українсько-польського спільного підприємства для будівництва ділянки нафтопроводу "Броди-Плоцьк". Це СП стане основним підрядником будівництва ділянки нафтопроводу "Броди-Плоцьк". Проект транзиту каспійської нафти через "Одеса-Броди", що завдовжки 674 кілометри, морально підтримують ЄС і США.

Також Україна обговорює ще один варіант використання труби "Одеса-Броди" -- для транзиту російської нафти в зворотному напрямку -- з Бродів в Одесу, що запропонували російські компанії. Ще у квітні державні компанії "Нафтогаз України" та "Укртранснафта" з російськими компаніями "Транснафта" та Тюменською нафтовою компанією підписали протокол про наміри транзиту цим нафтопроводом 9 млн. тонн російської нафти щороку на термін 21 рік.

Однак учора Кабінет Міністрів України відклав підписання з урядом Росії угоди про транзит нафти через Україну, розрахованої на 15 років, до визначення напрямку прокачування нафти нафтопроводом "Одеса-Броди". Про це повідомив міністр економіки Валерій Хорошковський. За його словами, проект такої угоди з Росією розглядали на сьогоднішньому засіданні Кабміну, однак більшість голосів членів Кабміну його розгляд відклали на пізніший термін, до прийняття Україною політичного рішення про напрямок експлуатації "Одеса-Броди".