повернутися Ї: кордон

Дипломатичні спекуляції

Львівські чиновники вважають претензії Генерального консула Польщі необґрунтованими

Тарас КУХАР

13 лютого 2003 р. Поступ http://postup.brama.com

Застосування Польщею пов'язаних з її вступом до ЄС примусових санкцій до українців, які виїжджають до сусідньої держави, вже позначилося на наших заробітчанах. Введення з 1 липня цього року візового режиму для охочих перетнути кордон із Республікою Польща може суттєво ускладнити для українців, переважно галичан, чи не єдине джерело отримання прибутку, а точніше засобів для існування. Ще загрозливіших форм проблема набула після нещодавніх заяв Генерального консула Республіки Польща у Львові Кшиштофа Савіцького, у яких він, нагадаємо, припустив, що може статися так, що візи узагалі не видаватимуться у Львові: за ними, мовляв, потрібно буде їхати до Луцька.

Зі слів пана Генконсула, у зв'язку з тим, що графік проведення робіт із необхідного переобладнання теперішнього приміщення польського консуляту на розі вулиць Івана Франка та Уласа Самчука відстає на три місяці, візи на виїзд до Польщі потрібно буде оформляти в Луцьку, Києві чи Одесі. Тобто, служби генконсульства, які не займатимуться безпосередньо оформленням та видачею віз, повинні перебратися в інше приміщення, а у старому мали б залишитися працівники, які безпосередньо займатимуться візами. Проблема в тому, що польська сторона ніяк не може знайти собі іншого приміщення.

Навіть попри те, що МЗС України вже раніше надало необхідний дозвіл на передислокацію частини польського консульства в будинок на Погулянці, а нещодавно дало добро на відкриття ще однієї його частини на вулиці Коцюбинського, Кшиштоф Савіцький не втримався від того, аби фактично не звинуватити місцеву владу у відсутності належного сприяння польським дипломатам та виставити їй цілу низку претензій.

Тиждень тому під час зустрічі керівників усіх дипломатичних місій Львова з головою облдержадміністрації Мироном Янківим пан Савіцький заявив, що через несприятливий клімат у місті польській стороні, ймовірно, доведеться відмовитися від ідеї видавати візи у Львові. Але Мирон Янків й сам у минулому -- дипломат. Пан польський Генконсул отримав від львівського губернатора детальне роз'яснення, яке зводилося до загальновідомої речі: перенесення відділу консульства в те чи інше місце не залежить ані від Генерального консула, ані від голови облдержадміністрації, а лише від українського Міністерства зовнішніх справ та посольства Республіки Польща в Україні. Тобто питання, яким турбується пан Савіцький, вирішується на лінії Варшава-Київ.

"Консульству чи посольству, в принципі, ніхто не зобов'язаний допомагати. Вирішення проблеми розміщення консульства чи посольства покладено лише на посла або на Генерального консула. Якщо, скажімо, український посол у Польщі звертається до влади Варшави, то вони йому можуть допомогти, якщо є така можливість. Але це не є їхній обов'язок. Тому такого типу жалі є необґрунтованими", -- розповів "Поступу" радник голови Львівської облдержадміністрації з питань міжнародного співробітництва Тарас Возняк.

Варто зазначити, що з приходом на посаду голови облдержадміністрації Мирона Янківа питання про надання необхідних Генконсульству Польщі приміщень було практично вирішене. Упродовж ледь не десяти років польський консулят претендував на приміщення -- будівельний комплекс та територію навпроти теперішнього консульства на вулиці Франка, де знаходиться станція юних техніків та відпочинковий табір. Це приміщення було зарезервовано ще в травні місяці минулого року для того, аби польська сторона його викупила й обладнала у відповідності до своїх потреб. Від того часу будівля й ділянка при ній "простоювали" в очікуванні, щоб купила їх польська сторона. "Поляки не купили це приміщення, на мою думку, з фінансових міркувань. Вони почали вирішувати проблему в інший спосіб: зайнялися пошуком іншого приміщення. Їм знайшли будинок та територію на Погулянці. Але це приміщення потребує ремонту і буде ще довго ремонтуватися", -- каже Тарас Возняк.

Зупинивши свій вибір у приміщенні на вулиці Коцюбинського, польське консульство уже отримало на це дозвіл МЗС України. Але перед наданням дозволу МЗС скеровує відповідні запити до різних служб, які повинні з'ясувати, чи не розташовані ближче ніж за 200 метрів від іноземного представництва спеціальні інформаційні мережі, сусідство з якими для іноземного представництва заборонено українським законодавством. У результаті перевірки з'ясувалося, що такі мережі є поблизу ймовірного розміщення ГК РП на Коцюбинського. Тому разом із дозволом МЗС надіслало полякам вимогу заплатити 16 тисяч гривень на відшкодування витрат для забезпечення захисту стратегічних для України об'єктів.

"Стосовно переносу видачі віз до Луцька -- фантастика. Це було б насправді поразкою щонайперше Генерального консульства РП у Львові. Бо саме воно повинно налагодити видачу віз у місті Львові. І це завдання було поставлене польським зовнішньополітичним відомством перед посольством Польщі в Україні і Генеральним консульством у Львові. Якщо вони не справилися в той чи інший спосіб, то найперше -- це їхня вина. Оскільки обласна влада не може організовувати видачу польських віз у Львові. Тому заяви про перенесення видачі віз до Луцька мають швидше за все спекулятивний, театральний характер, ніж реальний. Можна не сумніватися, що візи однозначно видаватимуться тут", -- запевнив "Поступ" радник голови ОДА.

Проблема із розміщенням у Львові дипломатичних представництв, міжнародних організацій, філій міжнародних банків і т. д. головно виникає через те, що всі хочуть отримати приміщення в репрезентативній частині міста. А у Львові з тим проблема -- порожніх будівель, які були б при цьому ще й не "обтяжені" якимось вічними проблемами (на кшталт аварійного стану) -- немає. Ба, навіть, навпаки: у Львові безліч аварійних будинків у центральній частині міста Львова, де ще проживають сім'ї, які чекають своєї черги на відселення.

"Ми поставили питання, що потрібно створювати базу таких будинків, які ми можемо пропонувати під дипломатичні місії. Скажімо, охочим отримати приміщення кажуть: у нас є такий будинок, де є три чи п'ять родин невідселених. Якщо претендент зобов'язується забезпечити переселення родин -- отримує першочергове право на купівлю чи оренду приміщення. Це нормальні ринкові умови. Але нині ми цього не пропонуємо, оскільки всіх цікавлять т. зв. "чисті" споруди. А "чистих" споруд немає", -- розповіла "Поступу" начальник відділу зовнішніх зв'язків Львівської міської ради Ірина Подоляк.