повернутися Ї: кордон

04 жовтня 2004, http://ukr.for-ua.com

Україна і Болгарія домовилися про спрощення візового режиму

У ході переговорів заступник міністра закордонних справ України Валентин Наливайченко і заступник міністра закордонних справ Республіки Болгарія Катя Тодорова досягли згоди про спрощення візового режиму. Про це ForUm’у повідомили в прес-службі МЗС України.

Згода про спрощення візового режиму відбулася на виконання домовленостей прем’єр-міністрів України Віктора Януковича і Болгарії Симоне Сакскобурготського.

Візовий режим буде спрощений шляхом оформлення громадянам України та Болгарії багатократних віз терміном дії до 5 років на основі взаємності, відміни запрошень для отримання віз, мінімізація тарифів за видачу туристичних і ділових віз. Для власників дипломатичних і службових паспортів сторін діятиме безвізовий режим взаємних поїздок.

Сторони також обговорили широке коло питань двосторонньої співпраці у політичній сфері, в питаннях регіональної безпеки, а також співпраці в рамках міжнародних організацій.

Значну увагу делегації приділили питанням боротьби з нелегальною міграцією і трансграничною злочинністю. Сторони констатували взаємну зацікавленість у посиленні контролю на кордонах з використанням сучасних біометричних засобів контролю і шляхом активізації взаємодії правоохоронних органів сторін.

Українська делегація повідомила болгарську сторону про хід переговорів з ЄС і країнами-сусідами щодо реалізації ініціативи створення єдиного реадмісійного простору шляхом укладання відповідних двосторонніх угод між країнами проходження, транзиту і походження осіб, які стають жертвами незаконної міграції.

Болгарська сторона висловила зацікавленість у розширенні консульської присутності на території України, зокрема можливості встановлення найближчим часом роботи консульської установи Болгарії в місті Ізмаїлі, Одеської області. Було досягнуте розуміння того, що майбутня консульська установа істотно сприятиме розвитку економічних і гуманітарних відносин на регіональному рівні.

Крім того, українська делегація докладно проінформувала про реальний стан справ навколо відновлення Україною глибоководного судноплавства Дунай – Чорне море. МЗС Болгарії було проінформовано про результати екологічних експертиз, проведених відомими європейськими інститутами і національними науковими та дослідницькими центрами, які вказують на стабільність екологічної ситуації в цьому регіоні і відсутність негативних наслідків у зв’язку з відновленням Україною судноплавства.