повернутися Ї: кордон

“Намагатимемось уникнути черг”
Розмова з Міланом Яндерою, Генеральним консулом Чеської Республіки у Львові

Львівська газета, 6 січня 2004 (№ 325)

ГЕНЕРАЛЬНЕ консульство Чеської Республіки у Львові в обмеженому пробному режимі вчора відкрило свою роботу. Працівники нової дипломатичної місії вже приймають прохання-анкети на видачу віз, і перші заяви вже обробляють. Наразі черг тут немає, однак, як і перед більшістю консульських місій, вже невдовзі очікується стовпотворіння бажаючих поїхати до Чехії українців. Офіційне відкриття консульства, розміщеного на Антоновича, 130а, планують на 20 січня. У зв’язку з цим 44-річний Генеральний консул ЧР у Львові пан Мілан Яндера розповів “Газеті” про попередні наміри в роботі.

– Пане консуле, рішення про відкриття консульства Чеської Республіки у Львові прийняли ще три роки тому, однак це вдалося лише тепер. Із чим це пов’язано?

– Проблема була в тому, що ми не могли знайти для оренди чи купівлі консульства придатне приміщення. Зупинялися на одному, другому варіанті, але, зрештою, нам вдалося винайняти будівлю на Антоновича, 130а. Основна наша місія нині полягає в завершенні ремонту й переобладнанні під потреби консульства.

– Яким буде режим роботи консульства ЧР?

– На початку 9 співробітників-громадян Чехії займатимуться питанням віз, у консульстві працюватиме приблизно стільки ж українців. У цьому плані ми виходили з досвіду нашого консульства в Києві, але враховували й досвід консульств інших сусідніх держав, які працюють у Західній Україні. Поки що нам важко сказати, скільки українців зголосяться отримати візи в нашому консульстві, але сподіваємось уникнути великих черг і налагодити роботу так, щоб це було зручно всім.

– До речі, а чому саме Львів, а не Харків чи Одеса, обрали для розміщення консульства?

– Наша робота буде розрахована в основному на мешканців Західної України, а саме: Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Тернопільської областей. Звісно, мешканці інших областей можуть також звертатися до нас.

Міністерство закордонних справ Чехії детально вивчало, жителі яких саме регіонів України виїжджають найбільше до Чехії, і це є саме Західний регіон. Правду кажучи, як один із серйозних варіантів розглядали Ужгород, але Львів є все-таки центром усього регіону, не розміщений далеко від усіх західних областей. Окрім того, основний транзитний потік з України до Чехії нині пролягає через Польщу, тому свою роль відіграла і територіальна близькість, і те, що польська сторона не вимагає транзитної візи в українців за наявності чеської. Якщо в Україну їдуть громадяни Чехії, то їхньою метою в основному є Західна Україна.

– Україна нещодавно пропонувала Чехії погодитися на неадекватний підхід до візового режиму, на зразок “польського” варіанту...

– Так, українське МЗС ставило це питання перед нашим зовнішньополітичним відомством, яке цю пропозицію обговорювало. Але у зв’язку з близьким вступом Чехії до Євросоюзу навряд чи порядок поїздок лібералізують. Критерії Європейського Союзу діятимуть. Хочу зазначити, що Чехія, очевидно, вступить до Шенгенської зони лише через кілька років.

– Яким буде порядок видачі чеських віз у Львові?

– Таким самим, як і в Києві. Період очікування візи становитиме від тижня аж до 3-4 місяців, ціна – від 1000 до 4000 чеських крон (у еквіваленті це близько 38-150 американських доларів). Усе залежить від мети і терміну поїздки громадянина України до Чехії. Оплату здійснюватимуть під час отримання проїзних документів. Туристична чи одноразова віза дешевша, її видають швидко, робоча чи багаторазова службова, відповідно, дорожча, на неї слід почекати. Невдовзі на інформаційному стенді перед консульством з’явиться вся потрібна інформація.

Розмовляв Олекса Лівінський