повернутися Ї: кордон

Віза, страховка, гроші

Юлія КУРИНКІНА

Поступ, 6 травня 2004 р. http://postup.brama.com

Вступ Республіки Польщі до ЄС, скільки б пересічні українці не задумувалися над перспективами широкомасштабних геополітичних перетворень, передусім асоціюється зі змінами режиму перетину кордону. А вони таки є, і слід сказати, породили, під впливом активного мусування цієї теми у ЗМІ, чимало чуток про те, що до Польщі тепер потрапити важче. Не захищаючи нікого, хочеться сказати, що зміни -- це завжди певні незручності, однак лише тимчасові, допоки новий порядок не вбувся.

Тому, якщо ви вирішили їхати до Польщі, то варто пам'ятати, що образи на митників і прикордонників, встрявання із ними у суперечки нічим не допоможуть. Краще добре ознайомитись із нововведеннями. Бо хто знає свої права й дотримується обов'язків, завжди швидше й простіше зможе вирішити проблемну ситуацію на свою користь.

Треба мати на увазі, що не від візи залежить ваш безтурботний перетин кордону, а від остаточного рішення митника. І для того, щоб воно було позитивним, треба виконати ще дві суттєві умови.

Для в'їзду і перебування в Польщі потрібно мати достатню суму грошей, яку на вимогу митника зобов'язані пред'являти (підтвердженням може бути відкритий рахунок у польському банку, а також дійсні платіжні банківські картки). Отож, для осіб віком понад 16 років потрібно мати по 100 злотих на кожен день перебування, але не менше від 500 злотих. Особам, які не досягли 16-річного віку, треба мати по 50 злотих на день, але не менше, ніж 300. Від учасників туристичних екскурсій, молодіжних і спортивних таборів, перебування яких на території Польщі оплачене, а також осіб, які їдуть на лікування, вимагається сума від 100 злотих, із розрахунку по 20 злотих на кожен день перебування. Якщо візит до Польщі триватиме не більше від 3 днів, то дорослим (віком понад 16) треба мати лише 300 злотих, особам до 16 років -- 150 злотих. Для транзиту достатньо 200 злотих для дорослих і 100 -- для неповнолітніх.

Крім цього, треба мати і показати на кордоні медичний страховий поліс, який дає право на безкоштовне медичне обслуговування. Зауважимо, що найдешевший покриває тільки лікування травм, отриманих внаслідок нещасного випадку, а також, якщо це виявиться необхідним, перебування у лікарні. Якщо ж розболиться голова чи зуби, то, обравши цей поліс, лікувати їх доведеться власним коштом. Вартість мінімальної страховки коштує приблизно 1 євро на день. Найпростіший шлях їх оформлення -- через турфірми, які співпрацюють із страховими компаніями і можуть допомогти правильно й швидко оформити поліс. Якщо ви їдете за запрошенням, поліс не є обов'язковим, в такому разі треба просто пред'явити оригінал запрошення. Поліс не потрібний для осіб, які проїжджають територією країни транзитом. Є ще один варіант: ви не виробляєте полісу, але маєте на кожен день перебування по 300 злотих, або рівнозначну суму в іноземній валюті.