повернутися Ї: кордон

Закордонний паспорт: знову нове обличчя

Галина МИЦЬ 

Високий Замок, 09.09.2004 №162(2842)  http://www.wz.lviv.ua/

До кінця року на Львівщині з’являться поліпшені закордонні паспорти, в які з часом вмонтують чіп з біометричною інформацією.

У жовтні минулого року закордонні паспорти почали виготовляти за новою технологією. Впродовж восьми місяців нові документи встигли отримати понад 80 тисяч осіб по всій Україні. Але днями Міністерство внутрішніх справ повідомило, що уже в жовтні цього року українці побачать новий зразок закордонного паспорта, виготовленого ще за досконалішою технологією. В інтерв’ю у пресі начальник Департаменту ресурсного забезпечення МВС України, генерал-лейтенант міліції Василь Грицак зізнався, що довкола фірми, яка поставила обладнання на виготовлення цих паспортів, розгорівся скандал: такими паспортами, з’ясувалося, в Європі користувалися в 90-х роках минулого століття, і вони давно застаріли. Є рішення Міжнародного арбітражного комерційного суду при Торгово-промисловій палаті України про компенсацію цією фірмою збитків, завданих Департаменту ресурсного забезпечення. Чого тепер чекати громадянам України? Адже, якщо доведеться міняти паспорти, їм також будуть завдані збитки. Відповісти на це запитання ми попросили начальника управління паспортно-реєстраційної та міграційної роботи УМВС України у Львівській області Василя Васильовича Логіна.

- Як нам пояснювали в жовтні минулого року, поміняти закордонні паспорти необхідно було через недосконалу технологію наклеювання фотографії, яку шахраї могли легко поміняти. За технологією, яку нам запропонували в жовтні, фотографія не вклеюється, а відразу наноситься на папір і тільки після цього ламінується. Тобто переклеїти фотографію неможливо. Цей метод на сьогодні влаштовує Євросоюз?

- Наразі влаштовує. Наразі ЄС заплющує очі на таку обставину. Згідно з міжнародними вимогами, на всіх пунктах пропуску перевіряють інформацію про власника паспорта (вона є в паспорті громадянина будь-якої країни). З цією метою на всіх КПП встановлені спеціальні зчитуючі пристрої. Але ті паспорти, якими ми користуємося, так само, як і паспорти радянського зразка, мають форму книжки, і дані в них розміщені на внутрішньому боці паперової обгортки. А вона з часом розклеюється, тому пристрій не зчитує інформації. Щороку в аналогічній ситуації опиняються кілька тисяч наших співвітчизників. Також вже у 2005-2006 роках в паспортах країн Європи з’являться електронні чіпи з біометричними даними власника документа. Така ж вимога постане до усіх тих, хто захоче приїхати в ці країни. Тоді закордонні паспорти доведеться міняти.

- Чим відрізнятиметься вдосконалений паспорт від того, яким ми користуємося сьогодні?

- Уся інформація про власника паспорта (він усе-таки буде виготовлений у формі книжки) розміщена на сторінці, виготовленій із багатошарового полімерного матеріалу. Цифрове зображення власника виконане на одному з внутрішніх шарів матеріалу сторінки способом лазерного гравірування. Тобто сама технологія нанесення друку і фотографії буде інша. Підробити його неможливо, паспорт має багаторівневий захист. Також на паспорті зазначено ідентифікаційний код власника. За необхідності у полімерну сторінку можливо буде вмонтувати електронний чіп з біометричними даними.

- Технологія виготовлення цього “вдосконаленого” паспорта є в Україні?

- Вона встановлена на поліграфкомбінаті “Україна” – нові документи вже почали отримувати жителі Києва,Черкас. Кожен регіон, згідно з графіком, буде впроваджувати нову технологію в себе. У Львівській області вона буде встановлена до кінця року: технічні і фінансові питання вже вирішені. Система виготовлення нового паспорта значно простіша, ніж та, що існує сьогодні. Аби отримати закордонний паспорт, не треба буде заповнювати анкети, приносити фотографії. Прийом документів на виготовлення паспорта – справа кількох хвилин. Людина фотографується в кабінеті, з паспорта вносять необхідні дані в комп’ютерний облік. І все. Може йти і чекати на паспорт. Документи ми електронним зв’язком скеруємо на поліграфкомбінат. Потім, так само електронним зв’язком, бланки, уже готові до видачі, скерують до нас. Людина пройде перевірку за податковою службою, на судимості.

- Про відшкодування збитків громадянам, які знову мають обмінювати паспорти, наразі не йдеться…

- Не думаю, що уже з наступного року країни Євросоюзу заборонять нашим громадянам в’їзд за паспортами, які на сьогодні дійсні. Найімовірніше, буде встановлено тривалий термін паралельної дії паспортів – старих і нових. А обмін паспортів відбуватиметься поступово, так що громадяни не матимуть збитків.

- “Вдосконалений” паспорт коштуватиме дорожче?

- Ні. Розмір держмита не збільшиться.