повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 23.12.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Ізраїльський уряд має намір спростити візові процедури для громадян України

ХАЙФА. Ізраїльський уряд має намір спростити візові процедури для громадян України. За словами міністра туризму Авраама Гіршзона, міністерство розглядає декілька проектів, які дозволять отримати туристичну візу за три дні. Розповідає Дмитро Каневський.

Лібералізація візового режиму з Україною відбуватиметься в рамках кампанії залучення закордонних туристів, яку з наступного року впроваджуватиме Міністерство туризму. Мета кампанії - збільшити потік туристів до п’яти мільйонів до 2008 року. За словами Гіршзона, українцям може бути запропоновано спрощену систему оформлення в’їзних документів на зразок тої, яка з січня наступного року діятиме для росіян. Йдеться про автоматичне надання візи особам, у чиїх закордонних паспортах мається штамп про відвідини будь якої країни Євросоюзу та можливість подання заявки на оформлення в’їзного документу через Інтернет. Крім того, очікується й скасування вимог про надання декількох довідок, як то запрошення від турфірми, готельний ваучер тощо, які сьогодні є обов’язковою умовою для оформлення ізраїльської візи для українців. До останнього часу Відділ реєстрації громадян при МВС Ізраїлю та Міністерство закордонних справ виступали проти спрощення візового режиму з Україною, мотивуючи це загрозою збільшення рівня злочинності.


Співробітники СБУ виявили факти фальсифікації «шенгенських» віз

«ForUm» 13 грудня 2005  http://ua.for-ua.com

Співробітники Управління СБ України у Львівській області останнім часом виявили значну кількість правопорушень при оформленні виїзних документів та віз до країн Європейського Союзу для громадян України та іноземців-вихідців з країн СНД.

Як повідомили ForUm’у прес-групі УСБУ у Львівській області, протиправний механізм втілювали у життя деякі львівські туристичні фірми, які фальсифікували виїзні документи – «шенгенські» візи та закордонні паспорти громадян України, Литви, Латвії, Республіки Польща, Російської Федерації.

Протягом року слідчим відділом Управління було порушено 6 кримінальних справ стосовно громадян України та іноземців за ознаками вчинення злочину, передбаченого ст.332 КК України (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), частину яких уже скеровано до суду. У минулому році за скоєння таких злочинів судами Львівської області на строки від одного до п'яти років ув'язнення було засуджено шість осіб.

Ділки працювали за певною схемою: вони офіційно відправляли громадян України до сусідньої Польщі, а вже звідти пропонували мандрувати із закордонними паспортами інших держав з переклеєними фотокартками. У більшості випадків при спробі в'їхати до Німеччини, Франції, Італії чи до будь-якої іншої країни Західної Європи з фальшивими документами наших співвітчизників затримують іноземні правоохоронні органи та притягують до кримінальної відповідальності. Після відбуття покарань наших громадян депортують з оформленням відповідної процедури (внесенням установчих даних особи до списку небажаних осіб, зняття відбитків пальців тощо), що у подальшому взагалі унеможливлює відвідування ними країн Європейського Союзу.


Німецька Хвиля, 02.12.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

В Австрії набирає обертів свій „візовий скандал”

ВІДЕНЬ. Після так званого „візового скандалу” у Німеччині навколо масової видачі віз українцям схожа ситуація виникла в Австрії. Згідно з повідомленнями преси, за останній рік австрійське посольство в Україні видало до 28 тисяч туристичних віз. Існує підозра, що за цими документами до Європейського союзу потрапили нелегальні мігранти. У четвер публікації в пресі підтвердив колишній депутат Гельмут Едельмайр. За його словами, після посилення контролю за видачею німецьких віз, перемитники звернулися до австрійського посольства в Києві. Екс-депутат Едельмайр стверджує, що до афери причетні австрійські дипломати. Речник міністерства закордонних справ у Відні заявив, що дані перевіряються. Опозиція вимагає парламентського розслідування.


1 грудня 2005 http://radiosvoboda.org

За даними австрійської преси, посольство Австрії в Києві незаконно видало 28 тисяч шенґенських віз

За одним повідомленням, 20 турагентств “продавали” громадянам України по 50 віз щотижня кожне, і працівникам посольства платилися великі хабарі. За іншим, у 2003-2004 роках посольство незаконно видавало до 160 віз щодня, і головні підозрювані – керівник одного з українських турагентств і генеральний консул Австрії в Києві.

Агенство ДПА , підсумовуючи повідомлення австрійської преси, повідомляє, що торгівля австрійськими шенґенськими візами почалася після того, як спалахнув скандал навколо незаконної видачі українцям віз від Німеччини – тоді “візова мафія” перейшла від німецького до австрійського й інших посольств. При цьому зросла “ціна” такої візи – від 200 євро в німецькому посольстві до 300 євро в австрійському.

У Відні в МЗС обіцяють розібратися з цими повідомленнями.

У вересні в Австрії вже арештували 5 осіб, серед них чинного дипломата консульської служби і колишнього працівника консульського відділу, за підозрою в причетності до торгівлі австрійськими візами в консульстві в Будапешті в 2002-2003 роках.


З 1 січня в Україну без віз зможуть в’їхати громадяни ще шести країн

proUA / 29.11.2005 http://ua.proua.com

Президент Віктор Ющенко підписав указ про встановлення з 1 січня 2006 року безвізового режиму в’їзду в Україну для громадян Князівства Андорра, Держави-міста Ватикан, Республіки Ісландія, Князівства Монако, Королівства Норвегія та Республіки Сан-Марино, повідомили proUA у прес-службі глави держави.

„Установити з 1 січня 2006 року безвізовий режим в’їзду в Україну та транзитного проїзду через територію України для громадян Князівства Андорра, Держави-міста Ватикан, Республіки Ісландія, Князівства Монако, Королівства Норвегія та Республіки Сан-Марино, якщо термін перебування їх в Україні не перевищує 90 днів”, - йдеться в указі Президента.

Згідно з указом, таке рішення прийнято „з метою практичної реалізації прагнень до забезпечення вільного пересування осіб, активізації двосторонніх контактів України з державами Європи в усіх сферах взаємовідносин”

Відповідний указ Ющенко підписав 29 листопада.

Нагадаємо, раніше з ініціативою скасувати візи для громадян Норвегії, Андорри, Монако, Ісландії і Сан-Маріно, якщо вони перебуватимуть в Україні не більш 90 днів, виступило Міністерство закордонних справ.


25.11.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

В Україні не виключають затягування переговорів з ЄС з візового питання

КИЇВ. Українські політики не виключають, що на переговорах щодо спрощення візового режиму з Україною Європейська комісія, виконавчий орган Євросоюзу, використовуватиме бюрократичні процедури заради затягування процесу домовленостей. У четвер глава МЗС Борис Тарасюк повідомив про призупинення перемовин, оскільки Україна висунула ширші вимоги, ніж очікувала Єврокомісія. Розповідає Олена Гмирянська:

На першому раунді переговорів між урядом України та Єврокомісією Київ запропонував розширити перелік категорій громадян, на яких розповсюджуватимуться привілеї при отриманні віз. У відповідь почув неготовність Брюсселя прийняти такі вимоги на нинішньому етапі перегорів. За словами Бориса Тарасюка, Єврокомісія взяла тайм-аут у переговорах до січня наступного року і буде радитись щодо доцільності поступок з Євросоюзом. Представник парламентського комітету з євроінтеграції Олег Зарубінський вважає, що крок України з надання безвізового та безплатного режиму перетину кордону для європейців поки ніхто не оцінив: ”Приймає рішення Єврокомісія, а це, вибачте, такі ж бюрократи як і в нас. Тому для них це певна процедура, ніж політичні акти”. За словами депутата, поки залишається нез”ясованим, що саме спонукало європейців провадити переговори щодо спрощення візового режиму. Як відомо, євроструктури прагнуть підписання документу про реадмісію, згідно з яким, Україна зобов”язалась би приймати назад нелегалів, що потрапили через її територію до ЄС.


http://www.gazeta.lviv.ua/ Львівська газета, 22 листопада, 2005 року, № 213 (779)

Візи по телефону

Відтепер мешканці Західної України про отримання словацьких віз зможуть довідатися телефоном.

Як повідомила ЗІК Наталія Кирчів, головний спеціаліст відділу міжнародного співробітництва головного управління зовнішніх зносин та зовнішньоекономічної діяльності Львівської облдержадміністрації, Генеральне консульство Словацької Республіки в Ужгороді приймає документи за попереднім записом. А оскільки процедура жорстко лімітована, люди мали їхати в Ужгород і стояти у великих чергах упродовж кількох днів.

На щастя, нині їм досить зателефонувати за вказаними номерами телефонів, щоб довідатися, коли можна забрати документи.

Леся Олендій


Генконсульство Польщі у Львові спростило процес отримання віз

proUA / 22.11.2005 http://ua.proua.com

Генконсульство Польщі у Львові спростило процес отримання віз. Відтепер кожен охочий отримає візу просто зареєструвавшись на офіційній веб-сторінці Генконсульства Польщі та роздрукувавши підтвердження, котре потім обов’язково потрібно буде принести до консульства. Про це повідомляє кореспондент «proUA» у Львові.

Адреса сайту Генконсульства Польщі – www.konsulat.lviv.ua.

Щоденно за візами до консульства Польщі у Львові приходять 1400 осіб. Нововведення в отриманні віз допомогло скоротити час очікування на візу із п’яти днів до двох годин, а тому надалі планується збільшити кількість до 1600 осіб на день.

«Нова система спростила роботу працівників та дозволила в деякій мірі зменшити кількість посередників під стінами консульства», - зазначив Генконсул Польщі у Львові Вєслав Осуховський. «Поки в Україні немає жодного консульства, котре б могло швидше видавати візи, ніж Польське», - додав Осуховський.

Триста злотих, або еквівалент в іноземній валюті, поліс медичного страхування, або оригінал запрошення польської сторони, з 1 грудня мусять пред’явити на кордоні при в’їзді до Польщі іноземці. Відповідне розпорядження щодо грошей і документів, які їх підтверджують, польський міністр внутрішній справ і адміністрації підписав ще 29 вересня 2003 року.


8 листопада 2005 http://radiosvoboda.org

Рада Євросоюзу видала Європейській комісії мандат на проведення з Україною переговорів про спрощення візового режиму

Як очікується, двосторонні консультації з цього приводу почнуться уже в листопаді.

Українська сторона вважає, що майбутня угода має встановити єдині спрощені процедури розгляду візових заяв українських громадян, у тому числі скасувати запрошення.

Глава місії України при Євросоюзі Роман Шпек вважає, що Київ може закінчити переговори з ЄС у стислий термін - до травня наступного року.

З вересня Україна скасувала візи для канадійців, громадян країн ЄС, Швейцарії та Японії, що перебувають у країні не більше 90 днів.


Україна розповіла, чого чекає від переговорів з ЄС щодо візового режиму

proUA / 08.11.2005 http://ua.proua.com

Україна вітає рішення Євросоюзу про початок переговорів з Україною щодо спрощення візового режиму та готова негайно почати ці переговори. Про це заявив речник МЗС Василь Філіпчук на брифінгу у вівторок, передає кореспондент «proUA».

За його словами, Україна очікує, що угода, яка буде укладена з ЄС щодо спрощення візового режиму сприятиме встановленню єдиних спрощених процедур та розгляду візових заяв для українських громадян консульськими установами держав – членів ЄС; скороченню переліку супровідних документів, необхідних для отримання віз, в тому числі скасуванню запрошень.

Крім того, Україна хотіла б, щоб угода передбачила уніфікацію та скорочення терміну розгляду візових заяв. З огляду на запровадження Україною безвізового режиму для громадян ЄС, Україна очікує, що буде запроваджена процедура безкоштовного розгляду візових заяв для окремих категорій українських громадян, а при можливості – для всіх українських громадян.

Україна також розраховує на запровадження практики видачі багаторазових довготермінових віз терміном до 5 років для окремих категорій українських громадян, зокрема для журналістів, студентів, науковців, діячів культури, мистецтв, спорту, релігії та ін.

Україна також хотіла б підвищити транспарентність розгляду, подачі візових заяв, зокрема передбачити процедуру апеляції у випадку відмови посольства у видачі візи.

Крім того, Україна пропонує передбачити безвізовий порядок в’їзду і короткотермінового перебування на територіях держав – членів ЄС для окремих категорій український громадян.

Філіпчук наголосив, що Україна планує проводити переговори щодо спрощення візового режиму паралельно з консультаціями про укладення угоди щодо реадмісію (повернення нелегальних емігрантів).

„В Україні очікують на швидкий та конструктивний перебіг переговорів з ЄС, який матиме результатом суттєве полегшення умов подорожі українських громадян до країн ЄС”, - наголосив Філіпчук.

Він також зазначив, що Україна очікує отримати перші результати переговорів вже на момент самміту Україна – ЄС, який відбудеться у Києві 1 грудня поточного року.

Як повідомлялось, 7 листопада Рада Європейського Союзу із загальних справ і зовнішніх відносин видала Європейській комісії мандат на проведення з Україною переговорів про спрощення візового режиму.


Радіо Свобода, 13 жовтня 2005 http://radiosvoboda.org

Європейський союз почне переговори з Україною про спрощення вiзового режиму для українців напередодні саміту “Україна–ЄС”, що запланований на 1 грудня у Києві

Про це сьогодні на брифінгу заявив посол Британії в Україні Роберт Брiнклi. Він закликав Київ ухвалити необхiдні закони і сподiвається, що до кінця року Україна зможе вступити до Світової організації торгівлі.

На саміті “Україна-ЄС” йтиметься і про регіональну безпеку, тим більше, що зустріч збігається з початком роботи прикордонної місії ЄС на українсько-молдовському кордоні в районі Придністров”я.

Роберт Брінклі: “Ми сподіваємося, що ці місія, штаб якої буде в Одесі, зробить важливий внесок у зміцнення прикордонного співробітництва та митного контролю. І таким чином також допоможе у вирішенні проблеми Придністров’я. Саміт “Україна – ЄС” – один з 5, які проходять під час головування Великобританії в ЄС: інші були з Китаєм, Індією та Росією і ще буде один з Канадою”.


Німецька Хвиля, 07.09.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Єврокомісія подала рекомендації щодо спрощення візового режиму з Україною

ЛОНДОН/БРЮССЕЛЬ. Європейська комісія у вівторок подала на розгляд Ради міністрів Європейського Союзу рекомендації, що їх метою є одержання мандату ЄС на переговори з Україною щодо послаблення візових вимог для її громадян. З подробицями – Євген Некряч:

Представник прес-служби Європейського Союзу Антоніо Фернандес підтвердив, що Європейська Комісія подала Раді міністрів ЄС відповідні рекомендації щодо спрощення візового режиму для українців. Проте вся подальша процедура виглядає досить складною. Подані рекомендації протягом наступних кількох тижнів мають розглянути всі 25 урядів країн, що є членами Євросоюзу. Відтак їх має бути повернуто до Брюсселя з можливими зауваженнями, на підставі яких Європейській комісії може бути надано мандат на переговори з урядом України щодо нових візових правил. Отже, самі переговори з Україною не розпочнуться ще протягом кількох тижнів. Пресова служба Європейського Союзу відмовилася надати більше подробиць щодо суті пропозицій з візового питання. Як пояснив Фернандес, ці пропозиції містять директиви для Єврокомісії на переговори з Україною, які не підлягають розголошенню.


Радіо Свобода, 18 серпня 2005 http://radiosvoboda.org

Європейський Союз доручив Європейській комісії провести переговори з Україною про спрощення візового режиму для українських громадян з боку країн ЄС

Про це повідомив журналістам на засіданні прес-клубу заступник міністра закордонних справ Валентин Наливайченко.

За його словами, переговори між Україною і Євросоюзом щодо спрощення візового режиму можуть відбутися вже у вересні.


Радіо Свобода, 18 серпня 2005 http://radiosvoboda.org

Скасування в Україні візового режиму для громадян країн ЄС та Швейцарії було економічно й політично доцільним

Про це сказав на брифінгу міністр закордонних справ Борис Тарасюк.

Він навів і деякі цифри, що свідчать про зростання надходжень до держбюджету внаслідок такого рішення:

“Україну на цей час відвідали 3 мільйони 560 тисяч громадян країн ЄС. Що на 10,7% більше, ніж за весь 2004 рік. Доходи готельного бізнесу збільшилися на третину. Якщо говорити про транспортне обслуговування, то також на третину збільшилася кількість внутрішніх і міжнародних перевезень. Це також є результатом запровадження безвізового режиму”.


Радіо Свобода, 17 серпня 2005 http://radiosvoboda.org/

На сьогодні всі країни-члени Європейського Союзу погодились на надання мандату Європейській комісії для проведення переговорів з Україною про лібералізацію візового режиму, повідомив сьогодні на засіданні прес-клубу МЗС України заступник міністра закордонних справ Валентин Наливайченко

За його словами, у вересні Україна готова обговорити відповідні лібералізаційні кроки. А під час саміту “Україна-ЄС” українська сторона готова запропонувати політичне рішення про поступове скасування візового режиму для певних категорій українських громадян.

В.Наливайченко нагадав, що у квітні українська сторона надала Європейському Союзу конкретні пропозиції про лібералізацію візового режиму, які, зокрема, полягають у збільшенні терміну дій багаторазових віз, спрощенні процедури видачі віз та запобіганні чергам перед посольством.


Україна скасувала візи для громадян країн ЄС, Швейцарії, Ліхтенштейну і Канади

Кореспондент.net 28 Липня 2005

Президент України Віктор Ющенко підписав укази про скасування з 1 вересня 2005 року візового режиму в’їзду в Україну для громадян країн-членів Європейського союзу, Швейцарії і Ліхтенштейну, а також для громадян Канади.

Як повідомили сьогодні в прес-службі глави держави, обидва укази – щодо громадян ЄС, Швейцарії і Ліхтенштейну, а також щодо громадян Канади – були підписані главою української держави у вівторок, 26 липня.

Відповідно до цих документів, з 1 вересня цього року Україна вводить безвізовий режим в’їзду на свою територію і транзитний проїзд через свою територію для громадян згаданих країн, якщо термін їхнього перебування в Україні не перевищує 90 днів.

Як повідомляв Кореспондент.net, раніше Україна тимчасово скасувала візи для громадян країн ЄС і Швейцарії у зв’язку з проведенням у Києві в травні ювілейного міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення". Передбачалося, що такий режим діятиме з травня до вересня, однак пізніше було прийняте рішення продовжити його.

У липні цього року Україна також запровадила безвізовий режим в’їзду для громадян США і Японії.

Міністерство закордонних справ України не виключає, що найближчим часом Україна може розглянути лібералізацію візового режиму для громадян деяких інших країн.

Тим часом, у відповідь на скасування віз для в’їзду в Україну Чехія, Естонія, Латвія і Словаччина стали видавати українцям безкоштовні візи з 1 травня по 31 серпня.

Євросоюз має намір розпочати переговори із введення спрощеного візового режиму для громадян України до жовтня нинішнього року.

Підготовлено за матеріалами прес-служби Президента України


11.08.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Німеччина зацікавлена у більш ефективній візовій практиці для українців

Після скасування в’їзних віз для громадян Євросоюзу Україна у відповідь очікує на спрощення візового режиму для окремих категорій своїх громадян. Про те, на які кроки у цьому напрямку готове зовнішньополітичне відомство Німеччини, розповів посол ФРН в Україні Дітмар Штюдеманн.

Посол Німеччини висловлює оптимістичні прогнози щодо перспектив України отримати  бажане спрощення умов видачі віз для окремих категорій громадян. Дітмар Штюдеманн наголошує, що пропозиція спільно шукати можливості для такого спрощення виходила від німецької сторони. За словами посла, під час перебування президента України Віктора Ющенка в Німеччині канцлер Ґергард Шредер запросив гостя висловити своє бачення поліпшення візової практики для українців. Це важливе для України питання Віктор Ющенко підняв у своєму виступі перед депутатами Бундестагу, зауважує Дітмар Штюдеманн:

„Федеральний канцлер не зробив би такої пропозиції, якби він не вважав її доцільною та реальною після того, як він провів переговори з паном Ющенком і отримав роз’яснення. Але не потрібно забувати про те, що рішення в цьому питанні Німеччина ухвалюватиме не одноосібно, а разом зі своїми партнерами в Європейському союзі”.

Дипломат висловив переконання, що можлива зміна влади в Німеччині  після парламентських виборів не вплине на наміри пом’якшити візовий режим для України:

„Це гіпотетичне питання, оскільки ми не знаємо, чи відбудуться нові вибори, яка політична сила висуватиме канцлера. Але сьогоднішня опозиція, яка також працювала у складі спеціальної слідчої комісії, так само, як і  представники правлячої коаліції, не зацікавлена у більш жорстких правилах. Йдеться про зацікавленість у візових регулюваннях, з якими було б зручніше і ефективніше працювати”, - зазначає посол. 

Дітмар Штюдеманн  не схильний драматизувати наслідки візового скандалу і переконаний, що нововведення після рекомендацій Єврокомісії переглянути процедуру видачі шенгенських  віз не ускладнять отримання українцями в’їзних документів: 

„Позитивним підсумком дискусії навколо практики видачі віз стало те, що в результаті ми отримали набагато більш ефективний інструментарій для перевірки заяв на видачу віз, а також усієї супровідної документації і протидії підробкам документів. Але весь цей інструментарій не має на меті завадити або зашкодити розвиткові відносин між нашими країнами. Навпаки - це має сприяти цим відносинам”.

Ті,  кому справді потрібна віза, і в майбутньому отримають її безперешкодно, запевняє Дітмар Штюдеманн. Однак тепер, згідно з вимами Єврокомісії, більш ретельно перевіряються  документи і мета візиту тих, хто прагне перетнути кордон Німеччини. На переконання посла, це нагальна необхідність:

„Тут є особлива проблема, яка пов’язана з візовим скандалом, а саме: проблема активної діяльності в Україні цілої низки так званих „ділових структур”, палітра пропозицій яких подекуди підпадає під кримінальний кодекс. Дуже часто нам доводиться мати справу з підробкою документів. Ці структури, які займаються підробкою документів, роблять це в деяких випадках дуже вміло. Нам іноді дуже важко встановити факт підробки документів, тому що ми не є якимось відомством кримінальної  поліції”, - зізнається посол ФРН.

Дітмар Штюдеманн, коментуючи пропозицію представника Християнсько-демократичного союзу у спеціальній слідчій комісії Бундестагу працевлаштовувати на роботу в німецьких посольствах у країнах, де мали місце візові зловживання, в основному німецьких співробітників, зазначив:

„Ми не скорочували кількість українських співробітників в українському посольстві, ми навіть не можемо цього зробити, бо ми не змогли би в такому разі належним чином працювати в Україні”.

Відповідаючи на питання журналістів, посол ФРН також коротко висловився про актуальну політичну ситуацію в Україні. На переконання Дітмара Штюдеманна, процес демократичних трансформацій наблизить Україну до Євросоюзу.  Проте нині, на жаль, забагато ще залишилося моментів, які ускладнюють ефективну співпрацю України і Німеччини, каже дипломат:

 „Надто багато рішень в цій країні ще приймається на рівні особистих зв’язків. Це стосується як самої країни, так і тих рішень, що приймаються щодо нас”, - відзначає посол.

Підсумовуючи, Дітмар Штюдеманн наголосив на важливості інтенсивного обміну між двома країнами. Сотні тисяч українців побували в Німеччині та країнах Євросоюзу, і саме завдяки тому досвіду, який вони отримали, ознайомившись з іншими реаліями, було відкрито нову сторінку в історії України в грудні минулого року. „Тоді українці захистили своє право на європейське життя”, - відзначає Дітмар Штюдеманн.

Наталя Дудко


05.08.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Єврокомісія: ФРН порушувала правила видачі віз

БРЮССЕЛЬ. Правила видачі німецьких віз, що діяли кілька років тому, були порушенням норм Європейського союзу. Про це йдеться в опублікованому в четвер звіті Європейської комісії, виконавчого органу ЄС. Перевірка була спричинена так званим „візовим скандалом” у Німеччині, в центрі якого були зловживання візами в посольствах ФРН у Східній Європі, передусім в Україні. Повідомляє Олена Андрусенко:

У своєму звіті Єврокомісія дійшла висновку, що так званий наказ Фольмера 2000-го року, який спрощував умови отримання віз до Німеччини, порушував інструкції Європейського союзу. Зміни, ухвалені наказом від 26 жовтня 2004 року, дозволили усунути попередні порушення. Не зважаючи на це, комісар Єврокомісії з питань юстиції Франко Фраттіні зазначив: „Було б корисним, внести деякі пояснення до тих чи інших пунктів наказу від 2004 року.” Вони передбачали б певні санкції для заявників, які подаватимуть фальшиві документи чи повідомлятимуть неповну або ж неправдиву інформацію про себе.

Йоахім Вюрмелінг – депутат Європарламенту, який саме і звернувся до Єврокомісії з проханням проаналізувати німецьку візову політику, в свою чергу, вимагає від федерального уряду скасувати усі попередні візові накази та використовувати  лише консульські інструкції ЄС.


01.08.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Після скасування віз для громадян ЄС митниця працює в посиленому режимі

ЛЬВІВ. У місті останнім часом спостерігається стрімке зростання кількості туристів із Західної Європи. Окрім очевидних плюсів для економіки краю це створює проблеми в роботі контрольно-пропускних пунктів на українсько-польському кордоні. Повідомляє Любомир Петренко:

Раніше Львів відвідували головним чином польські туристичні групи. Тепер же на вулицях міста можна почути чи не всі європейські мови. Причиною цього є скасування Україною в’їзних віз для громадян країн-членів ЄС та Швейцарії. Західноєвропейським туристам, котрі прибули на відпочинок до Польщі, туристичні агентства дуже часто пропонують тур до українського Львова, котрий розташований лише за 70 кілометрів від кордону. Лише за перше півріччя кордон на ділянці Західного регіонального управління перетнуло понад 9 мільйонів осіб, що на два мільйони більше, ніж за увесь минулий рік. Наплив туристів призвів до зростання черг на прикордонних пунктах. Прикордонники змушені працювати в посиленому режимі, пропускаючи до України іноді вдвічі більше автомобілів, ніж це передбачено встановленими стандартами. Для ліквідації черг українським та польським митникам довелося значно скоротити час огляду автотранспорту.


http://www.gazeta.lviv.ua Львівська газета, 29 липня 2005 № 133 (699)

До України – без віз

УЧОРА Президент нашої держави підписав два укази, які передбачають встановлення безвізового режиму для громадян Канади та продовженя його для громадян держав-членів ЄС, Швейцарської Конфедерації та Князівства Ліхтенштейн.

Згідно з першим документом, із 1 серпня 2005 року встановлено безвізовий режим в’їзду в Україну та транзитного проїзду через територію держави для громадян Канади. Другий, виданий з метою “забезпечити вільне пересування осіб, товарів, послуг і капіталу, а також активізації двосторонніх контактів” України з державами-членами Європейського Союзу й іншими “високо розвинутими державами Європи”, встановлює безвізовий режим в’їзду в Україну та транзитного проїзду через  її територію для громадян ЄС,

Ліхтенштейну та Швейцарії з 1 вересня цього року.

Для перебування в Україні без візи громадяни країн Європи та Канади повинні  бути на території нашої держави не більш ніж 90 днів.

Як повідомили “Газету” в Міністерстві закордонних справ України, на територію нашої держави без візи зможуть в’їжджати громадяни 40 країн. Ними є: всі держави СНД, окрім Туркменістану; держави-члени ЄС, Швейцарія та Ліхтенштейн; США; а з 1 серпня до України без візи зможуть в’їжджати мешканці Канади та Японії.

Тарас Бик


Німецька Хвиля, 13.07.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

ЄС не відмовляється спростити візовий режим для України

БРЮССЕЛЬ-КИЇВ. У середу у Брюсселі відбудеться засідання Україна-Трійка робочої групи ЄС з питань Східної Європи та Центральної Азії. Напередодні ж українське Міністерство закордонних справ висловило стурбованість з приводу відсутності поступу у переговорах України про спрощення візового режиму. Розповідає Юрій Залізняк:

За словами заступника керівника прес-служби Міністерства закордонних справ України Дмитра Свисткова, українські дипломати переймаються тим, що в Європейської Комісії досі не має мандату на проведення переговорів з Україною щодо лібералізації візового режиму. І це у той час, коли офіційний Київ в односторонньому порядку від першого вересня скасував візи для громадян країн ЄС. Тим часом речник комісара ЄС з зовнішніх зв”язків та політики добросусідства Емма Удвін наполягає, що ЄС залишається відданим ідеї спрощеного візового режиму для українців, що передбачено Планом дій Україна-ЄС, і сподівається розпочати відповідні переговори перед жовтневим самітом Україна-ЄС: “Це правда, що нині ми маємо одну чи дві маленькі технічні проблеми, але про якісь зміни у нашій політиці не може бути й мови. Саміт відбуться аж у жовтні – все відбувається за графіком”. Емма Удвін також нагадала про те, що ЄС тісно пов”язує переговорний процес щодо візового режиму з домовленістю про повернення нелегальних українських мігрантів на батьківщину.


Літні візові перипетії

Чи хоче Хорватія приймати українських туристів?

Андрій ДАНИЛОВ

http://www.day.kiev.ua День, №123 13 липня 2005

Міністр закордонних справ України Борис Тарасюк нещодавно заявив, що після введення безвізового режиму для громадян країн Європейського Союзу і Швейцарії в травні-червні цього року кількість представників цих країн, що відвідали Україну, збільшилася в 2,3 разу. Відповідно зросли і доходи України від туризму.

«Якщо перевести це на кошти, які ввозять ці громадяни — у середньому приблизно $1000, — то виходить понад $230 млн. за місяць», — підкреслив Борис Тарасюк.

Втім, на тлі цього позитиву є й ложка дьогтю, яка вже не один рік непокоїть наших співгромадян. Незважаючи на все більшу відкритість України, відміну віз для громадян країн Євросоюзу, а тепер і США, «вікно до Європи» (вже не кажучи про США) для наших співгромадян останнім часом прорубувати стає все тяжче.

До традиційно «проблемно-візових» посольств — Англії, Німеччини, Італії та Греції — цього літа приєднались ще декілька. Зокрема, туроператорам стало досить важко працювати з посольством Хорватії, яка хоч і не є країною ЄС, але українських туристів, схоже, приймати не дуже бажає. Якщо минулого сезону посольство цієї країни видавало туристичну візу всього за 1 2 дні, то цього літнього сезону загальноприйнята процедура видачі складає вже усі чотири дні. І це незважаючи на значне цьогорічне збільшення турпотоку з України до хорватських курортів (минулого року перлину Адріатики відвідало понад 2,5 тисячі українських туристів). А для росіян, приміром, віза до Хорватії взагалі непотрібна.

Пересвідчитись на складності хорватського посольства змогли навіть українські журналісти, яким незважаючи на прохання прискорити видачу транзитних віз, які не вкладались у «стандартні» терміни їх видачі. Залишається сподіватися, що візова тема буде піднята під час візиту в Україну президента Хорватії…

Особливо радує те, що країни Прибалтики, які увійшли до Євросоюзу, вирішили зробити для українців крок назустріч, зробивши візи для громадян України безкоштовними. Латвія, яка останньою прийняла таке рішення, навіть підрахувала, що втратить на «українських візах» 90 тисяч доларів, але тут, як повідомили у МЗС Литви на першому місці не гроші, а імідж. Прикладом усім може бути та ж Чехія, яка першою зробила безплатні візи для українців. Не дивно, що збільшення українських туристів із 1 травня (дати введення безкоштовних віз) збільшилося сюди на 60%.

5 липня розпочалися переговори щодо полегшення візового режиму з Туреччиною. Для деяких категорій наших співгромадян в'їзд буде взагалі безкоштовним. Туроператори ставлять питання про внесення до цієї категорії і українських туристів. Можливо, саме через такий крок, вони намагаються компенсувати цьогорічне подорожчання Туреччини. Ймовірною через деякий час є і зміна візових правил гри з Фінляндією.

Сьогодні можна стверджувати, що Україна починає заробляти на європейських туристах, а от деякі європейські старожили продовжують заробляти на візах українців. Хочеться вірити, що така ситуація не протримається довго.


Україна впускає всіх на завжди, щоб вмовити ЄС на безвізовий режим

www.ПРАВДА.com.ua, 8.07.2005

 Безвізовий режим для громадян Європейського союзу та США після 1 вересня 2005 року буде продовжено на безстроковий період.

Про це повідомив заступник держсекретаря Маркіян Лубківський на брифінгу в п’ятницю.

"З 1 вересня безвізовий режим буде продовжено на безстроковий період часу", - зазначив Лубківський.

"Україна очікує від Європейського союзу взаємних кроків, спрямованих на спрощення режиму виїзду за кордон для українських громадян і веде переговори з Європейським Союзом з цього приводу", - сказав він.

Він також зазначив, що скасування віз для Європи мало "позитивний ефект". За його словами, після введення безвізового режиму, кількість візитів збільшилась в 2-3 рази.

"Україна планує продовжити цей досвід. Можна сказати, що він вдався", - зазначив він.

"Українська правда"


ЄС спростить візовий режим для українців

14.06.2005 http://ua.proua.com

Європейський Союз у вересні спростить візовий режим для громадян України. Такий головний підсумок візиту віце-прем’єра Олега Рибачука до Люксембурга, повідомляють «Факти, ICTV».

Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Хавьєр Солана пообіцяв, що громадяни нашої країни зможуть за полегшеною процедурою одержувати візи для подорожей по Європі - вже на початку осені.

Рибачук представив керівництву Євросоюзу детальний звіт про виконання раніше узгодженого Плану дій Україна-ЄС, але, всупереч очікуванням, Єврокомісія лише взяла інформацію до уваги. Анонсоване Рибачуком надання Україні статусу країни з ринковою економікою знову відклали на невизначений термін. А значить, спеціальні митні обмеження на експорт українських товарів до Євросоюзу збережені.


Львівська газета, 30 травня, 2005 року, № 94 (660) http://www.gazeta.lviv.ua

Безкоштовні візи

Із 1 червня Естонія скасувала плату за транзитні й одноразові візи для громадян України, повідомили “Українські новини”.

Таке рішення уряду Естонії є відповіддю на підписання Президентом України Віктором Ющенком Указу “Про тимчасове введення безвізового режиму в’їзду в Україну громадян країн-членів ЄС і Швейцарії”, повідомляє МЗС України.

Нагадаємо, у квітні Словаччина скасувала плату за транзитні візи та візи терміном до 90 днів для громадян України з 1 травня по 31 серпня включно. Словаччина видає безкоштовно транзитні візи з одноразовим, дворазовим і багаторазовим проїздом через територію країни. Крім того, безкоштовними є візи терміном дії шість місяців із перебуванням на території Словаччини до 90 днів і дозволом на один-два й більше в’їздів.

Також безкоштовні візи для українців терміном перебування до 90 днів видає Чехія з 1 травня до 1 вересня. Візи терміном понад 90 днів залишаться платними.

Л.Г.


Німецька Хвиля, 27.05.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Представник ЄС: лібералізація візового режиму залежить від домовленостей про реадмісію

БРЮССЕЛЬ/КИЇВ. Європейський союз не вважає вересень цього року терміном лібералізації візового режиму з Україною. Так офіційний Брюссель відреагував на відповідні заяви заступника міністра закордонних справ України Валентина Наливайченка. Продовжить Юрій Залізняк:

За словами Емми Удвін, речниці Європейської комісії із зовнішніх зв'язків, офіційний Брюссель, розглядає осінь лише як бажаний термін початку переговорів про лібералізацію візового режиму з Україною: ”Ми працюємо над цим і сподіваємося, що зможемо розпочати переговори перед самітом ”Україна-ЄС” у жовтні. Водночас ми б хотіли побачити прогрес у нинішніх переговорах стосовно угоди про реадмісію між Європейським союзом і Україною”. Таким чином, Брюссель знову наголошує, що майбутнє ліберальнішого візового режиму між Україною та ЄС пов'язано з вирішенням питання про повернення до України нелегалів, які потрапили до Євросоюзу через її територію. Якщо візовий режим колись буде лібералізовано, то йтиметься передусім про спрощену процедуру видачі віз, збільшення термінів їх дії, зменшення консульського збору, також про скасування віз для окремих категорій громадян України, зокрема для студентів та журналістів.


Україна планує до осені домогтися від ЄС спрощення візового режиму

26.05.2005 http://ua.proua.com

Україна має намір до вересня домогтися лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. Про це сьогодні в інтерв’ю журналістів повідомив заступник міністра закордонних справ України Валентин Наливайченко, передає «Трибуна».

Заступник міністра зазначив, що перемовний процес з цього питання триває, і тому він не може «відкрити всі позиції».

«Ми для себе, Європейська комісія теж з нами погодилася, визначили термін - вересень», - сказав Наливайченко. Він додав, що лібералізація візового режиму, яка полягає, зокрема, в спрощенні процедур надання віз, збільшенні термінів дії віз, зменшенні консульського збору, скасуванні віз для деяких категорій громадян, це тільки перший крок.

За словами Наливайченка, Україна пропонуватиме під час саміту УКРАЇНА-ЄС в жовтні ухвалити політичне рішення про поступове скасування візового режиму для громадян України.

«Ми готуємо пропозиції Президентові Віктору Ющенкові, щоб під час саміту УКРАЇНА-ЄС в жовтні запропонувати ухвалити політичне рішення про поступове скасування візового режиму для громадян України», - сказав, зокрема, Наливайченко.


Україна найвірогідніше збереже безвізовий режим для ЄС

27.05.2005 http://ua.proua.com

Україна найвірогідніше продовжить безвізовий режим для громадян Європейського Союзу і Швейцарії після 1 вересня. Таку думку висловив заступник Держсекретаря Маркіян Лубківський на прес-конференції в п’ятницю, повідомляє кореспондент «proUA».

Нагадаємо, що Україна оголосила про введення з 1 травня до 1 вересня безвізового режиму для громадян країн ЄС і Швейцарії.

«Швидше за все, це рішення буде продовжено», - сказав Лубківський, відзначивши, що цей експеримент дав позитивний ефект, зокрема збільшилася кількість іноземних туристів, які приїжджають в Україну.


Німецька Хвиля, 12.05.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

На Тернопільщині протестують проти правил видачі віз до країн ЄС

ТЕРНОПІЛЬ. Керівництво Тернопільської області протестує проти суворих правил видачі віз до деяких європейських країн. З подробицями – Андрій Вовк:

З наближенням літніх відпусток тернополянам стає дедалі важче отримати візу у київських посольствах деяких західноєвропейських країн. Багатьом з них не відкривають навіть туристичних віз. ”Працівники цих посольств, очевидно, вбачають у тернопільських заявниках не мандрівників, а претендентів на нелегальне працевлаштування”, – заявив ”Німецькій хвилі” тернопільський губернатор Стойко. Місцеві мешканці, яким відмовили в отриманні візи, звернулися до нього за підтримкою. Тож Стойко ухвалив рішення від імені обласної державної адміністрації писати послам цих країн офіційні прохальні листи: “Для того, аби переконати ці посольства у тому, що наші люди не є злочинцями чи потенційними емігрантами, - вони просто хочуть побачити Європу. На сьогодні їх є багато”. Чиновники обладміністрації вже готують тексти таких листів. У них губернатор Стойко просить посольства країн Євросоюзу змінити ставлення до місцевих мешканців і не бути до них надто прискіпливими у процедурі видачі туристичних віз.


Німецька Хвиля, 02.05.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

В Україні почав діяти безвізовий режим для європейців

КИЇВ. З першого травня вступив у дію указ президента України Віктора Ющенка про тимчасове скасування віз для громадян Європейського союзу та Швейцарії. Як повідомив представник МЗС, за час функціонування безвізового режиму до 1 вересня буде проведено аналіз, після якого ухвалять остаточне рішення щодо форми візових процедур з країнами ЄС. Приводом для встановлення безвізового режиму став пісенний конкурс ”Євробачення-2005”, гостями якого стануть десятки тисяч осіб з європейських країн.


27 квітня 2005 http://radiosvoboda.org

Комісар Європейської комісії із зовнішніх відносин Беніта Ферреро-Вальднер закликає країни Європейського Союзу пришвидшити спрощення візового режиму для громадян України

Про це йдеться в її виступі "Європейський Союз й Україна - що за горизонтом?". Вона наголосила, що спрощення візового режиму для українців зараз є пріоритетом у відносинах Україна-ЄС і нагадала, що обіцянка про спрощення візового режиму закладена в доповнення до Плану дій Україна-ЄС.

Ферреро-Вальднер також зазначила, що ЄС усвідомлює важливість надання Україні повного статусу країни з ринковою економікою, як тільки Україна виконає основні вимоги Євросоюзу в економіці. Комісар також зазначила, що ЄС вивчає можливість установлення зони вільної торгівлі з Україною.


http://www1.voanews.com/Ukrainian Голос Америки

Київ - 26 квiтня. Керівництво Європейського Союзу демонструє готовність іти на зустріч Україні і лібералізувати візовий режим. Про це сьогодні заявив перший заступник міністра закордонних справ України Антон Бутейко. Він також відзначив, що „візовий скандал” у Німеччині, під час якого німецький уряд було звинувачено у спрощені візових вимог для українських туристів, є перебільшенням.

Україна налагоджує тісну співпрацю з Європейським Союзом. Зацікавленість обох сторін була продемонстрована, зокрема, під час засідання комітету з питань співробітництва між Україною та ЄС, яке відбулось 22 квітня у Брюсселі. Одним з головних питань, яке обговорювалось на зустрічі, стала лібералізація візового режиму між Україною та країнами-членами Європейського Союзу. За словами першого заступника міністра закордонних справ України Антона Бутейка, керівництво ЄС демонструє готовність полегшити українцям перетин кордонів, щоправда конкретні механізми поки що не обговорюються. Антон Бутейко бачить успіх української сторони вже у тому, що зустрічі між представниками України та ЄС, з чисто формальних, нарешті перейшли у конструктивну, практичну площину:

«Ну, ви знаєте, що в усякому випадку, ми задоволені тим, що у Європі вже більше не кажуть, що членом ЄС спочатку буде Нова Зеландія, а потім Україна. І у цьому плані абсолютно інші підходи, і звичайно, що у цій ситуації такі підходи краще на користь України, хоча формально рішення про те, щоби Європейський Союз заявив, що він вітає вступ України до ЄС ще не існує».

Відповідаючи на запитання журналістів, чи не зашкодить переговорам про лібералізацію візового режиму „візовий скандал” у Німеччині, Антон Бутейко відзначив, що вважає його перебільшеним. Нагадаємо, у Німеччині розгорнувся скандал з приводу того, що українським туристам було спрощено процедуру отримання віз, через що до країни потрапила велика кількість повій та злочинців. Антон Бутейко вважає такі обвинувачення образливими для українського народу:

«На нашу думку отой скандал – це є своєрідною реакцією на політичні процеси у самій Німеччині. Це перше. Друге, абсолютно немає підстав для того, щоб обвинувачувати у цьому українців. Я відверто скажу, що для нас було дивним чути заяви деяких людей про те, що українці, які приїхали до Німеччини, це переважно злочинці чи дівчата легкої поведінки».

За словами першого заступника міністра закордонних справ, офіційні дані свідчать, що «український фактор» складає у рівні злочинності Німеччини лише 0,02%. Антон Бутейко також відзначив, що Україна зробить все можливе, щоб українці мали можливість безперешкодно їздити у різні країни, у тому числі і Німеччину.


Німецька Хвиля, 26.04.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Фішер визнав відповідальність за помилки МЗС

БЕРЛІН. Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер взяв на себе відповідальність за помилки його міністерства у візовій політиці. Про це він заявив у понеділок на засіданні слідчої комісії бундестагу, що займається так званим ”візовим скандалом”. Міністр давав свідчення упродовж понад 12 годин, а його виступ у прямому ефірі транслювало телебачення. З подробицями – Лідія Мельник:

Фішер у своїй промові узяв повну відповідальність за ”візовий скандал”, однак від посади не відмовився. За словами міністра закордонних справ, головними проблемами очолюваної ним інституції став інформаційний дефіцит у вищих структурах та відсутність належного моніторингу. Нагадаємо, що в центрі одного із найсуттєвіших звинувачень міністру, котре стосувалося спрощених правил отримання візи, залишався консульський відділ у Києві, через який сотні нелегальних мігрантів ”пройшли” до Західної Європи. Фішер визнав свої упущення в роботі київського представництва, однак, у свою чергу, гостро звинуватив опозицію в створенні негативного образу України: ”Жодні засвідчення підтримки прагнень українського народу до свободи нічого не варті, коли водночас своїми висловлюваннями ви відносите цей народ до категорії, де, принаймні згідно із загальними уявленнями, йтиметься лише про злочинців, повій чи нелегалів. Як показує мій досвід, саме так трактують Україну і я вважаю це негативним”, - підкреслив Йошка Фішер.


Франція -- за безвізовий режим для українців

Антон ВАРЕНИК

Поступ, 22 квітня 2005 р.  http://postup.brama.com 

Міністерство закордонних справ Франції оголосило про готовність сприяти Україні у спрощенні візового режиму для її громадян, які відвідують країни Європейського союзу. Про це сказав журналістам перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко, -- повідомляє аґенція Інтерфакс-Україна. Огризко зараз саме проводить консультації на рівні МЗС у Парижі. За його словами, українська сторона одержала ноту МЗС Франції з викладом позиції щодо цієї проблеми.


Німецька Хвиля, 21.04.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Слідча комісія Бундестагу заслухала посла Німеччини в Україні

БЕРЛІН. Візова політика правлячої в Німеччині червоно-зеленої коаліції зазнала гострої критики з боку німецьких дипломатів. Вони давали в середу в Берліні свідчення перед слідчою комісією Бундестагу, що займається так званою «візовою аферою». Свідчення давав і посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн. Повідомляє Наталія Фібріг:

Понад чотири години посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн давав свідчення перед слідчою комісією Бундестагу. Він нагадав членам комісії про німецькі симпатії до українців і підкреслив, що демократичний рух в Україні був можливий тільки завдяки візитам багатьох українців у західні демократичні країни. Штюдеманн уважає тему масового притоку нелегалів з України роздутою: «Як ви можете говорити про сотні тисяч людей, які тут небажані? Звідки у вас ці цифри? Сотні тисяч людей, які приїхали в Німеччину, повернулися знову в Україну і зробили «помаранчеву революцію!» – сказав Штюдеманн. Водночас посол підкреслив, що саме низка виданих німецьким МЗС постанов, серед них і так званий указ Фольмера, призвела до проблем у візовій практиці. Посольство змушене було рахуватися з майже тисячею запитів на отримання візи щодня та агресивними відвідувачами. Деяким співробітникам посольства навіть погрожували, розповів Штюдеманн. У четвер перед слідчою комісією Бундестагу даватиме свідчення колишній статс-секретар Людґер Фольмер, автор одного з нашумілих документів «візової афери». Вперше засідання комісії транслюватиметься по телебаченню.


Візи від Словаччини та робітники від Польщі

К. Д.

Поступ, 15 квітня 2005 http://postup.brama.com 

Віце-прем'єр-міністр Словаччини Пал Чакі під час зустрічі з українським колегою Миколою Томенком повідомив, що словацький уряд уже незабаром має намір ухвалити рішення про спрощений візовий режим для України.

Тим часом у Польщі працюють над підготовкою законопроекту щодо легалізації українських сезонних працівників на будівництві та в сільському господарстві, -- повідомив начальник відділу аналізу проблем міґрації урядового комітету з проблем репатріації Республіки Польща Вєслав Адамчук. Він висловив сподівання, що такий документ підготовлять уже незабаром. За орієнтовними даними, у РП нелегально працює від 50 до 300 тисяч українських громадян, -- зауважив Адамчук.


Німецька Хвиля, 14.04.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Німецький посол в Україні за полегшення візового режиму

БЕРЛІН. Посол Німеччини в Україні Дітмар Штюдеманн висловився за полегшення видачі віз для окремих груп українських громадян заради підтримки створення в цій країні демократичних структур. Ідеться передусім про студентів, науковців, представників економіки та політики. Про це дипломат заявив у середу на одній з конференцій у Берліні. 20 квітня Штюдеманн виступить як свідок у слідчій комісії Бундестаґу, яка займається так званим ”візовим скандалом”. Тим часом міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер відкинув закиди про те, що зловживання візами в Києві мали місце аж до 2004-го року. Повідомляє Наталя Фібріг: "Правила, які дозволяли зловживати візами у Києві, були скасовані ще в 2001-му - 2002-му роках”, - сказав міністр закордонних справ Німеччини в інтерв”ю газеті ”Таґесцайтунґ”. Однак, як повідомляє газета ”Зюддойче цатйтунґ”, документи міністерств закордонних та внутрішніх справ Німеччини свідчать, що торік також мали місце випадки зловживання візами. Зокрема, газета наводить лист трьох працівників візового відділу від травня 2004-го року. У ньому вказується на обмаль часу для перевірки запитів на отримання візи. Очікується, що 25 квітня Йошка Фішер даватиме свідчення в слідчій комісії Бундестаґу. Соціал-демократи та ”зелені” запропонували організувати трансляцію виступу Фішера в прямому телеефірі. Опозиція вбачає в цьому швидше намір влаштувати телешоу. У відповідь опозиційний блок християнських партій вимагає або транслювати слухання всіх свідків, або взагалі відмовитися від трансляції.


Чехія вводить безкоштовні візи для українців

Кореспондент.net 13 Квітня 2005

Чехія з травня до вересня надаватиме громадянам України безкоштовні короткострокові візи, передають Українські новини.

З 1 травня до 1 вересня консульські установи Чехії приймають заявки на оформлення безкоштовних транзитних віз і віз терміном перебування на території Чехії до 90 днів.

Візи терміном понад 90 днів залишаться платними.

За інформацією посольства Чехії в Україні, цей крок пов’язаний із рішенням Президента Віктора Ющенка тимчасово ввести безвізовий режим в’їзду до України громадян країн Європейського Союзу і Швейцарії.

Питання спрощення візового режиму піднімалося на україно-чеських консультаціях з консульско-правових питань 30 березня, повідомили в МЗС України.

У березні Віктор Ющенко своїм указом тимчасово скасував візи для в’їзду в Україну для громадян країн ЄС і Швейцарії на період з 1 травня до 1 вересня.

Чехія входить до Європейського Союзу із травня 2004 року.


Польща допоможе Україні спростити візовий режим з ЄС

Кореспондент.net 11 Квітня 2005

Україна просить Польщу підтримати її ініціативу зі спрощення візового режиму з країнами Європейського Союзу, передають Українські новини.

Про це повідомив Президент Віктор Ющенко після зустрічі зі своїм польським колегою Олександром Кваснєвським у понеділок у Варшаві.

"Україна звернулася до польської сторони з проханням підтримати нашу ініціативу з пом’якшення візового режиму з ЄС", - сказав він.

Ющенко нагадав, що за його рішенням візи для громадян ЄС і Швейцарії тимчасово скасовано (з 1 травня до 1 вересня) і сказав, що у відповідь Україна розраховує, що Євросоюз спростить візи для українських студентів, журналістів, діячів мистецтва і бізнесменів, які працюють на українському ринку.

Президент Польщі Олександр Кваснєвський відзначив, що Польща вже один раз довела, що вона компетентна у вирішенні питань, пов’язаних із Україною, коли допомогла розв’язати політичну кризу наприкінці 2004 року.

Він вважає, що тепер Європейський Союз повинен зробити кроки назустріч Україні, а Польща може гарантувати українській стороні об’єктивність ставлення до неї європейських партнерів.

"Те, що ми можемо гарантувати українській стороні це об’єктивність на вищому рівні і переконання всіх партнерів ЄС, що Україна це країна Європи", - сказав Кваснєвський.

"Зараз потрібно позитивно відповідати на кроки української сторони", - сказав Кваснєвський.

Як приклад він навів спрощення візового режиму, на яке, на його думку, повинен піти ЄС, для українських учнів, студентів і вчених.

Раніше ЄС заявляв, що може найближчим часом спростити візовий режим для українських журналістів, бізнесменів, студентів, працівників культури і науки. Таке спрощення режиму для згаданих категорій громадян на практиці означатиме видання віз без пред’явлення запрошення, довідки про доходи та  без співбесіди.

У лютому Польща пропонувала країнам Європейського Союзу впровадити, так звану польську модель, яка передбачає видання безкоштовних віз українцям у відповідь на безвізовий в’їзд, який запровадила Україна для європейців.


Ющенко ввів безвізовий режим з Європою. Односторонній

www.ПРАВДА.com.ua, 31.03.2005

В четвер президент Віктор Ющенко підписав указ "Про тимчасове запровадження безвізового режиму для громадян держав - членів Європейського Союзу та Швейцарської Конфедерації".

Про це повідомляє прес-служба президента.

Як йдеться в повідомленні, указ "спрямований на забезпечення дійсної відкритості українського суспільства, реалізацію стратегічного курсу України на інтеграцію до європейського співтовариства, створення належних умов для залучення інвестицій до національної економіки, активний розвиток міжлюдських контактів, "народної дипломатії", туризму".

Згідно з указом президента, безвізовий режим в’їзду в Україну для громадян ЄС та Швейцарської Конфедерації діятиме на період з 1 травня до 1 вересня 2005 року. Він запроваджується, серед іншого, для забезпечення належної підготовки та організації пісенного конкурсу "Євробачення – 2005" в Україні.

Водночас, протягом періоду апробації, запровадженого Україною в односторонньому порядку безвізового режиму, буде здійснений ретельний аналіз усіх його аспектів з метою подальшої лібералізації режиму взаємних поїздок громадян України та ЄС і Швейцарської Конфедерації.

Ющенко також доручив кабінету міністрів відпрацювати компенсаційний механізм наповнення Державного бюджету та вжити інших заходів, що випливають з указу.


Візовий режим лібералізують?

Юрій ТИШКУН

Поступ, 22 березня 2005 р. http://postup.brama.com

Наприкінці квітня керівництво Євросоюзу має ухвалити рішення про надання Єврокомісії мандату для проведення переговорів з Україною про лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС. Про це заявив міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер після зустрічі з представниками українського істеблішменту.

Водночас міністр закордонних справ Польщі Адам Ротфельд, який перебував в Україні разом із Фішером, заявив, що у відносинах України та Євросоюзу настав час перейти від "великих слів" до обговорення "конкретних справ".

Зокрема він висловив ідею про створення спільного українсько-польського університету на базі українсько-польського коледжу в Любліні та Європейського університету в Києві за участі країн ЄС.

Окрім того, під час зустрічі із главою українського МЗС Борисом Тарасюком Фішер і Ротфельд обговорили питання надання Україні статусу країни з ринковою економікою, її приєднання до СОТ та створення зони вільної торгівлі з ЄС і адаптацію нашого законодавства до європейського.

Своєю чергою пан Тарасюк повідомив, що передав своїм колегам пам'ятну записку про очікування України від Союзу. І додав, що відтепер започатковано консультації трьох країн з приводу євроінтеґрації України.


МЗС: спрощення візового режиму має бути дорогою у два напрямки

22.02.2005 http://ua.proua.com

Рішення України про лібералізацію візового режиму для громадян жителів країн Євросоюзу має продемонструвати відкритість нашої держави для Європи. Про це у вівторок під час брифінгу заявив речник МЗС України Маркіян Лубківський, повідомляє кореспондент «proUA».

„Це красиве, але дуже не просте рішення за яким має відбутися відповідна важка цілеспрямована праця”, – сказав Лубківський. Він відзначив, що на даний момент ведеться розмова про спрощення режиму з європейськими партнерами України. В той же час, Лубківський підкреслив, що окрім того, що Україна відкриває свої кордони для європейців, кордони Європейського Союзу також мають відкритися для України. „Іншими словами, це має бути дорога у два напрямки. Дорога без шантажу, без вимог але дорога встелена розумінням того, що ми раді вітати тут жителів Європи і хотіли б бути бажаними на європейському просторі”, – сказав Лубківський.

Речник МЗС також зазначив, що однією з підстав для прийняття рішення про спрощення візового режиму є заплановане проведення на весні в Україні пісенного конкурсу „Євробачення”. При цьому він відзначив, що це лише одна з причин. „Причини та передумови набагато складніші і вони полягають у тому, що Україна повинна відкритися для Європи та світу”, – сказав він.


ПОЛЬЩА НАМ ДОПОМОЖЕ?

Дзеркало тижня № 6 (534) 19-25 лютого 2005

Польща має намір запропонувати країнам Євросоюзу ввести з Україною візовий режим на кшталт того, що існує між Варшавою і Києвом.

Про це на прес-конференції після зустрічі з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком заявив глава польського МЗС Адам Ротфельд.

«Ми пропонуватимемо Європейському Союзу, щоб інші країни ЄС прийняли модель візового режиму, схожу на ту, яку має Польща з Україною», — сказав А.Ротфельд. Польські візи для українців — безплатні, а в Україну громадяни Польщі в’їжджають без віз.

Водночас він вагався спрогнозувати, як інші країни Європейського Союзу поставляться до такої пропозиції.

Як приклад він навів Німеччину, де події, пов’язані з недавнім візовим скандалом, можуть негативно позначитися на позиції цієї країни щодо можливості спрощення візового режиму з Україною.

Як повідомлялося, через ослаблення правил видачі туристичних віз громадянам України та Білорусі іноземні злочинні угруповання перевезли в Німеччину близько 300 тисяч українців, які в графі «мета візиту» зазначили «огляд Кельнського собору».


Німецька Хвиля, 19.02.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Україна висловила занепокоєння з приводу візового скандалу в Німеччині

БЕРЛІН. Україна висловила занепокоєння, що візова афера в Німеччині шкодить іміджу країни. ”Ми рішуче протестуємо проти узагальнених підозр, що з України до Німеччини їдуть насамперед злочинні елементи”, - сказав український посол у ФРН Сергій Фареник берлінській газеті ”Таґесшпіґель”. За словами Фареника, українська сторона не заперечує, що серед тих, хто в”їхали з України, бути також котрабандисти та інші злочинці. Але, на переконання українського посла, ця проблема нині занадто роздута. Перешкоджання запровадженню спрощеного візового режиму для українців для в”їзду в країни ЄС дуже непокоїть українську сторону, наголосив посол. Наближення до Європейського союзу є важким процесом. Без людських контактів, без спрощення пересувань ці можливості стають дуже обмеженими, зазначив посол України в Німеччині Сергій Фареник в інтерв”ю берлінській газеті ”Таґесшпіґель”.


Німецька Хвиля, 15.02.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian/

Йошка Фішер бере на себе відповідальність за візовий скандал

БЕРЛІН. Міністр зовнішніх справ Йошка Фішер перебрав на себе політичну відповідальність з приводу скандалу довкола полегшеної процедури видачі віз в країнах Східної Європи. У своєму першому виступі щодо візової афери віце-канцлер наголосив у понеділок, що готовий будь-коли відповісти на запитання урядової комісії, яка займається дослідженням причин візових зловживань, що мали місце кілька років тому. Докладніше – Наталія Фібріг:

Помилково вважати, нібито практика зловживання візами розквітла саме за уряду «червоно-зеленої» коаліції, сказав Йошка Фішер. Схожі проблеми існували й за часів уряду Гельмута Коля. Втім, саме ухвалені 2000-го року спрощені правила видачі віз дали змогу для в»їзду на територію Євросоюзу сотень тисяч нелегальних працівників зі східноєвропейських країн, передусім з України. Розслідування візового скандалу ініціювала німецька опозиція, яка довгий час вимагала, щоб саме глава МЗС визнав свою відповідальність за зловживання візами. Після такого кроку Фішера канцлер Німеччини Ґергард Шредер висловив йому абсолютну підтримку з боку правлячої «червоно-зеленої» коаліції. Водночас лідер опозиційного Християнсько-демократичного Союзу Анґела Меркель заявила, що коаліція ХДС/ХСС не вдовольниться подібними заявами Фішера й надалі розслідуватиме проблему. Деякі опозиційні політики не виключають також можливості, що згодом пролунають і прямі вимоги про відставку віце-канцлера.


Німецька Хвиля, 07.02.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

У бундестазі триває візова суперечка

БОНН. У Німеччині триває суперечка між ”зеленими” та християнськими демократами з приводу розслідування зловживань з видачею віз. Дискусія торкнулася також можливого спрощення візових процедур для українців при в”їзді до ЄС. Повідомляє Ірина Кащей:

Німецькі опозиційні партії ХДС-ХСС висловилися проти намірів ЄС полегшити українцям в”їзд до країн-членів спільноти. Комісія з розслідування зловживань з видачею віз, в тому числі стосовно київського посольства, лише розпочала свою роботу, а міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер уже дає згоду на переговори щодо спрощення візових процедур для українців, критикує голову німецького зовнішньополітичного відомства міністр внутрішніх справ Баварії Ґюнтер Бекштайн (ХСС). Складається враження, зауважує далі Бекштайн, що міністрові закордонних справ ”цілком байдужі інтереси безпеки Німеччини”. Християнські демократи називають таку позицію ”зелених” політикою ”подвійних стандартів”. ”Ми повинні бути відкритими для демократичної України, - наголосив представник ХДС Ельмар Брок, - але водночас не полегшувати життя організованій злочинності”. Також в таборі соціал-демократів, які перебувають в урядовій коаліції з ”зеленими", лунають голоси проти спрощення візових процедур для українців. Зокрема речник з питань внутрішньої політики СДПН Дітер Віфельшпютц зауважив, що хоча Німеччина і є відкритою світові країною, утім питання безпеки повинні мати пріоритетне значення.


Візові зміни Шенгенської зони

А. Д.

Поступ, 14 січня 2005 р.  http://postup.brama.com 

З 2007 року країни ЄС будуть оперативно обмінюватися інформацією про видачу короткострокових віз для в'їзду в Шенгенську зону. Проект майбутньої єдиної європейської візової системи подала Єврокомісія. Нова система складатиметься з центральної бази даних, поєднаної з національними імміґраційними службами; звідси консульства зможуть у режимі реального часу одержувати інформацію про осіб, які хочуть отримати візу, і швидко ухвалювати рішення. Щодо нелегалів, у базі поряд з фотографіями зберігатимуться їхні біометричні дані.

Як пояснив представник юридичного комітету Єврокомісії Ян де Койстер, "загалом проект готовий; зараз його опрацьовують: треба знайти баланс між інтересами безпеки, з одного боку, і дотриманням закону про недоторканність приватного життя, з іншого. І це не просто арифметика, це політика. Ми у своїй доповіді вже внесли пропозиції з цього приводу". Тепер слово за Європарламентом і міністрами ЄС.

Мета проекту, як пояснюють у Брюсселі, -- жорсткість боротьби з нелегальною імміґрацією і водночас спрощення видачі віз для законослухняних громадян.


До Болгарії без проблем

Львівська газета, 12 січня 2005 року, № 3 (570) http://www.gazeta.lviv.ua

29 СІЧНЯ набуде чинності угода між урядами України та Болгарії, що спростить взаємні поїздки громадян. Зокрема, збільшать терміни дії багаторазових віз до п’яти років на основі взаємності.

Угода припускає скасування запрошень для одержання віз, зменшення тарифів за видачу туристичних віз і спрощення процедури одержання віз для осіб, які здійснюють міжнародні автомобільні перевезення товарів і пасажирів.

Запровадження візового режиму є вимогою Європейського Союзу для країн-учасників стосовно країн-сусідів, що не є його членами. Болгарія запровадила візовий режим для громадян України з 1 жовтня

2001 року, натомість Україна також увела візовий режим в’їзду для громадян Болгарії.

З 1 квітня 2004 року до 1 квітня 2005 року Болгарія запровадила безкоштовні візи для організованих туристів із України, вони сплачують лише збори за опрацювання заяви на візу, а дітей до 16 років і осіб, старших за 60 років, звільнено від сплати цих зборів.

“Українські новини”