повернутися Ї: кордон

Євросоюз наближається

Коли Київ і Брюссель спростять візовий режим?

Ольга КОРНІЙЧУК
День, №200, 1 листопада 2005 http://www.day.kiev.ua

Майже через тиждень, 7 листопада Україна ще на один крок зможе просунутися вперед у питанні спрощення візового режиму з ЄС. На цей день заплановане засідання Ради міністрів Євросоюзу з загальних питань і зовнішніх зв’язків, на якому мають затвердити мандат Єврокомісії на переговори з Україною, схвалений Комітетом постійних представників ЄС на початку минулого тижня. У разі позитивного результату засідання переговори про спрощення візового режиму отримають зелене світло.

Остаточна мета Києва — повне скасування в’їзних віз до країн Шенгенської зони та Євросоюзу для українських громадян. Українське керівництво сподівається, що ЄС піде назустріч у відповідь на широкий жест — скасування таких віз для громадян Євросоюзу. Поки що питання запровадження двостороннього безвізового режиму європейці оминають стороною. Підставою є помітна асиметричність міграційних потоків зі Сходу на Захід і навпаки. Потрапити до Євросоюзу є набагато більше охочих, ніж тих, хто має бажання подорожувати на Схід. «Візовий режим існує для того, щоб урівноважувати ці потоки», — пояснює Ієн Боуг, голова представництва Єврокомісії в Україні. Теоретично скасування віз для українців можливе, але у віддаленій перспективі, наприклад, коли вони стануть повноправними членами ЄС. Важливо те, що ці два процеси взаємопов’язані, тому початок переговорів буде хорошим знаком для проголошеного українською владою курсу інтеграції в європейську спільноту.

Відправною точкою для української сторони буде досягнення поступок, яких вже домоглася сусідня Росія. У жовтні цього року ЄС та Росія підписали угоду про спрощення візового режиму, яка передбачає меншу кількість документів, необхідних для подання на отримання візи. Також буде запроваджено єдину вартість віз до країн Шенгенської зони та Євросоюзу, що становитиме близько 35 євро. Крім того, росіяни зможуть отримувати багаторазові візи строком від одного до п’яти років. Ці переваги стосуються широкого кола російських громадян.

«Українська сторона теж зосередиться на здобутті поступок певним категоріям громадян. У першу чергу — науковцям, культурним діячам, державним службовцям, спортсменам, журналістам, студентам, — тобто представникам професійних категорій», — повідомив Борис Базилевський, директор Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України. Він зазначив, що власники дипломатичних паспортів повинні мати можливість безвізового перетину «єесівського» кордону. Проте, як вважають експерти, питання привілейованих категорій вимагає певної обережності, адже таке розшарування може призвести до зловживань і розвитку корупції в консульських установах. Це прямо загрожує безпеці ЄС. Зважаючи на це, представники недержавних організацій пропонують здобуття пільг для всіх громадян на рівній основі. Актуальним є питання стандартизації процедури отримання віз у консульствах країн Шенгенської зони. Незважаючи на те, що ця група країн є членами одного об’єднання, порядок проходження «вогню, води і мідних труб» у кожному консульстві свій. Фактично безглуздими є сьогодні спроби відкрити візу до ЄС без запрошення з протилежної сторони. На думку директора Центру миру, конверсії та зовнішньої політики України Олександра Сушка, це є порушення права людини на вільне пересування, тому цей пункт необхідно скасувати. Потребує обговорення питання вартості віз. У Центрі миру, конверсії та зовнішньої політики України пропонують іще нижчу, ніж для росіян ціну і розповсюдження її дії на всьому Шенгенському просторі і Євросоюзу — 10 євро.

«Проблемою на сьогодні є питання реадмісії — повернення, прийому й транзиту громадян, які незаконно перебувають на території країн-підписальниць угоди про реадмісію», — зазначає Борис Базилевський. Нагадаємо, що проект такого документа з ЄС було розроблено ще кілька років тому, проте Україна не погоджується поки що його підписувати. У Києві наполягають, аби Брюссель схвалив таку угоду одночасно з Україною та Росією. Москва поки що взагалі уникає розмов на тему реадмісії. Як відомо, переважна більшість нелегалів потрапляє до України саме через кордон із Росією. У Москві розуміють економічну невигідність підписання угоди про реадімісію, позаяк повернення нелегалів ляже важким тягарем на російський бюджет. Україна ж резонно наполягає на такій угоді з північно-східним сусідом, оскільки хоче уникнути перекидання проблем із хворої голови на здорову: чому питання депортації нелегалів повинно стосуватися гаманця українського платника податків, якщо незаконні візитери потрапили на нашу територію через недостатньо відповідальну роботу російських прикордонників?

Переговори щодо спрощення візового режиму — тривалий процес. Експерти прогнозують, що вони розпочнуться в листопаді, до 1 грудня початку роботи саміту Україна — ЄС, і триватимуть до літа. У разі підписання угоди процес ратифікації триватиме ще кілька місяців, тому переваги спрощеної процедури отримання віз українці відчують не раніше 2007 року.