повернутися Ї: кордон

Європа — Україна: «зелений коридор»

Уряд обіцяє спростити візовий режим

Наталія МЕЛЬНИК, «День»
№23, 10 лютого 2005

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської інтеграції Олег Рибачук заявив про те, що Україна має намір скасувати візовий режим для громадян країн-членів Європейського Союзу. Він зазначив, що європейці, які захочуть приїхати до Києва на конкурс «Євробачення», не матимуть проблем. «Ми змінимо візовий режим для іноземців, можливо, не для всього світу, але для «Євротуру», «Євробачення» європейці не матимуть проблем з візами до України», — сказав він.

Таке рішення спричинить, зі слів О. Рибачука, й принципову зміну в таких структурах, як митниця та прикордонники, яких наділять «абсолютно іншими функціями та відповідальністю». Віце-прем'єр нагадав про те, що починав свою діяльність як митник і знає про проблеми на кордоні. Тому реформування цих відомств стане «безумовним пріоритетом», цитує О. Рибачука Korrespondent.net. З його слів, президент Польщі Олександр Квасневський й інші глави держав зазначають, що «Україна починається з митниці та кордону».

Крок, безперечно, революційний. На тому, що український візовий режим — перешкода суттєва (насамперед для розвитку туристичної галузі), давно та наполегливо наполягають у головному туристичному органі країни — Держтурадміністрації. Наприклад, згідно з торішніми даними прес-служби Кабміну, на туризмі наша країна щорічно заробляє близько $400 млн. За іншими даними, візова проблема для громадян тих країн, які не створюють Україні проблем із нелегальною міграцією, обертається щорічною втратою щонайменше 50 потенційних мільйонів доларів.

«Скасування віз — це те, за що фірми ратують протягом останніх п'яти років», — каже Тетяна Волошина, генеральний директор турфірми «Олімп-тревел». За її словами, найоптимальнішим варіантом було піти шляхом країн Прибалтики, Угорщини, Чехії, Словаччини, які в односторонньому порядку скасували візи для країн Євросоюзу. «Зверніть увагу, не зробили їх безкоштовними, а скасували зовсім», — наголошує вона.

Директор із питань в'їзного туризму турфірми «Гамалія», Алла Нікітченко солідарна з колегами. Щоправда, оговорює один момент: за її словами, зі скасуванням віз виникне неясна ситуація в роботі туристичних фірм. «Нинi ми надаємо візову підтримку в тому разi, якщо забезпечуємо туриста готелем, трансфером тощо, тобто піклуємося про нього з моменту перетину кордону. У паспорті туриста вказується, яка турфірма бере на себе цю відповідальність». Тому поки що не зовсім зрозуміло, хто візьме на себе відповідальність за безпеку туриста в разі їх скасування.

За прогнозами Центру туристичної інформації Національної туристичної організації (НТО), в разі скасування віз для громадян Євросоюзу вже під час літнього сезону турпотік іноземців до України може зрости на 20—30%. «За 9 місяців 2004 року в Україну навіть за чинної візової системи в'їзний потік збільшився на 24% (Україну відвідали на 2,3 млн. іноземців більше, ніж у 2003 році — всього в нашій країні побували близько 12 млн. осіб). Насамперед суттєво може збільшитися кількість туристів із країн, де стабільний інтерес до України: це Німеччина, Італія, прибалтійські держави», — відзначив керівник Центру НТО Володимир Царук.

За його словами, на багатьох туристичних виставках Європи, у яких бере участь наша країна, виникає цікава ситуація: з одного боку, до України постійно зростає інтерес, з іншого — вітчизняний турпродукт показує сьогодні свою неконкурентоспроможність. Через дві причини: процедура оформлення української візи та плата за неї. «Нащо, скажіть, німцю їхати відпочивати в Україну, якщо за три години він зможе автомобілем, без оформлення візи доїхати до Хорватії або Словенії та натішитися теплим морем і чистими пляжами. Або ж без візи поїхати до Анталії або Єгипту», — ставить риторичне запитання фахівець. Оформлення візи, справедливо зауважує він, — проблема ще й психологічного характеру. Європейці просто не хочуть витрачати час на ці дрібниці. Якщо ми хочемо, щоб до нас їздили відпочивати, треба давно було відмовитися від віз для туристiв. Проте за цим кроком має піти вирішення й іншого, не менш болючого питання, — спрощенні режими для отримання віз до країн Європи для громадян України, переконаний В. Царук.

Очевидно, що позитивне вирішення візового питання відкриває для України туристичної широкі горизонти. Проте в зв’язку з цим укотре виникає логічне запитання: а що може запропонувати (насамперед, який рівень сервісу) наша країна раптово збільшеному — уявімо таку ситуацію — потоку європейців? А ось тут якраз революція в найближчому майбутньому навряд чи передбачається. Щороку Держтурадміністрація настирливо «натякає» законодавцям про те, що було б непогано спростити процедуру відведення земельних ділянок і отримання дозволів на будівництво нових об’єктів турсфери. Наприклад, у Польщі це питання можна вирішити днів за двадцять, в Україні процес може розтягтися на рік- півтора. Великою проблемою є й саме будівництво, точніше, — його оподаткування. Тоді як у країнах, суттєва частина бюджету яких поповнюється за рахунок туризму, податок на реконструкцію та будівництво туристичних об’єктів — або пільговий, або на час будівництва знімається зовсім. Ще один приклад: у тій самій Росії завезене з-за меж країни обладнання для готелів також не оподатковується. В Україні — так. Чи варто дивуватися, що з року в рік деякі статистичні дані залишаються незмінними? Наприклад, такі: маючи одні з найпотужніших показників у світі за базами розміщення для туристів (близько 4.5 тис. готелів, пансіонатів, санаторіїв тощо — це 620 тис. ліжко-місць). Україна «плентається в хвості» — лише 10% із них відповідають європейському поняттю про сервіс. Законодавці «натяків» поки що не розуміють...

І ще раз про сервіс. Голова турфірми «Артекс» Олег Пікерський нагадав про відсутність в Україні достатньої кількості кваліфікованих фахівців із прийому, вiд чого страждає якість обслуговування в тих самих готелях. Є проблема, наприклад, і з професійними гідами: «Більшість представників старої «армії» екскурсоводів-фанатів своєї справи вже у віці. А молодих ця сфера діяльності не приваблює. Здебільшого — через рівень оплати цієї праці», — пояснює фахівець. Бракує і готелів, тобто якісних об’єктів розміщення такого типу. Наприклад, у Москві кількість готельних місць на тисячу осіб становить 9, у Парижі — майже 40. У Києві цей показник становить лише 6, а по Україні — і зовсім 2.

ДО РЕЧІ

Список країн, із якими в України існує безвізовий режим поїздок: Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Монголія, Російська Федерація, Таджикистан, Узбекистан. Країни, з якими існує асиметричний режим (для громадян цих держав — безвізовий, для українців — візовий): Литва, Польща, Угорщина. Інші країни: кожне посольство, з огляду на кілька чинників (наприклад, принцип взаємності), формує свій тариф, який, утім, не може перевищувати максимальну межу вартості візи, визначену постановою Кабінету Міністрів 1999 року. Середня вартість одноразової української візи для жителів Європи становить 40—50 євро. Для жителів Сполучених Штатів — близько 100 у. о.