повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 08.11.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian

Обережно: спрощення візових процедур

Протягом листопада Україна розпочне двосторонні переговори з Європейським союзом щодо спрощення візового режиму.

Про такі перспективи заявляють в українському МЗС, коментуючи рішення Ради ЄС про надання Єврокомісії спеціального мандату, який дозволяє розпочати відповідні перемовини з Україною. Водночас, деякі експерти припускають, що ЄС передусім прагне укладення вкрай невигідної для Києва угоди щодо повернення нелегальних мігрантів.

Після відкриття українських кордонів для європейців, канадців та японців офіційний Київ у відповідь отримав можливість проведення переговорів з ЄС щодо спрощення візового режиму й для громадян України. Щоправда, в заявах європейських політиків лунало застереження, що ліберальніші умови поїздок поширюватимуться лише на окремі категорії громадян – науковців, журналістів, студентів та бізнесменів. В українському МЗС пояснюють, що під спрощенням візового режиму розуміють насамперед скасування запрошень та істотне скорочення переліку документів, необхідних для отримання візи.

На думку експертів, якщо європейські країни не підуть на поступки і двосторонні зустрічі зведуться до обговорення режиму поїздок лише певних категорій громадян, Україна від того мало що виграє. Більш бажані для європейців гості, зокрема науковці та студенти, безперешкодно подорожують й нині. Говорить експерт центру імені Разумкова Валерій Чалий:

“Насправді треба говорити про лібералізацію для всіх громадян. Тому що технічно є проблеми. Зокрема як визначатиметься приналежність до груп науковців, журналістів. Це мають бути посвідчення чи інші критерії? Адже в Україні є багато способів отримати фіктивні документи. Мова має йти про подовження терміну дії віз та виключення України з чорного шенгенського списку”.

Ще однією небезпекою фахівці називають поєднання перегорів про спрощення візового режиму з підписанням угоди про повернення нелегальних мігрантів. В українському МЗС заявляють, що ці процеси відбуваються паралельно. На думку фахівців, передчасне укладення з ЄС угоди щодо нелегалів обернеться для України великими збитками, оскільки саме на її теренах опинятимуться всі видворені з країн-членів Європейського союзу нелегали, каже Валерій Чалий:

“Підписання угоди про реадмісію варто пов’язати зі створенням спільного реадмісійного простору між ЄС, Україною, Росією та Білоруссю. Тому що якщо у нас не буде угод у північному та східному напрямах, то всі проблеми з нелегалами ляжуть на Україну”. 

Тим часом один з керівників парламентського комітету з євроінтеграції Олег Зарубінський уважає, що надана європейцям можливість безкоштовного в’їзду в Україну,  має бути оцінена з боку офіційного Брюсселя. Тому, найвірогідніше, спрощення поїздок не узалежнюватимуть з реадмісією.

Тим часом міжнародні експерти оцінюють цю ситуацію для України також з обреженістю. За словами референта німецької правозахисної організації „Pro Asyl”, протягом минулих років ЄС підписала відповідні угоди з низкою країн взамін на їхню готовність підтримати угоди про реадмісію:

„Звичайно, спрощення візових процедур певною мірою полегшить життя окремим категоріям українців, які хотітимуть виїхати за кордон, тобто певна дебюрократизація, ймовірно, матиме місце. Але скидається на те, що в перспективі це означатиме також угоду про реадмісію. А це, звичайно, означатиме дуже багато складних завдань для України.”

Експерт брюссельського Центру досліджень європейської політики Майкл Еммерсон вважає, що в переговорах з Україною щодо пом’якшення візового режиму Європейська комісія, очевидно, не керуватиметься тими ж стандартами, які були в переговорах з цього питання з Росією. Нагадаємо, на недавньому самміті ЄС-Росія було досягнуто порозуміння щодо лібералізації візового режиму для російських громадян. В інтерв’ю “Німецькій хвилі” Емерсон з цього приводу зауважив:

“Те, вимогливішим чи поблажливішим буде Європейський союз до України в галузі віз, – питання, яке залежить від двох речей. Перша стосується ролі реадмісії в цих переговорах. Друга – це факт одностороннього зняття Україною візових вимог для громадян ЄС. Україна у своєму ставленні до віз є більш щедрою до ЄС, ніж Росія. Тож, можна чекати від ЄС якогось дружнього кроку у відповідь,” – наголосив Еммерсон.

Експерт вважає, що дуже велике значення має те, чи будуть ці переговори пов’язані з питанням реадмісії до України нелегальних іммігрантів, які потрапили до ЄС з її території, і якщо будуть, то як саме:

“Моя точка зору полягає в тому, що на цьому етапі Європейський союз повинен вимагати від України лише реадмісії українських громадян до того часу, поки не буде відповідної угоди між Україною й Росією,” – відзначив Еммерсон і пояснив, що інакше переговори можуть виявитися дуже проблематичними. Адже Москва поки відмовляється укладати угоду про реадмісію з Києвом, сказав фахівець. Небезпека для України, на думку фахівця, полягає у тому, що Київ теоретично можуть попросити приймати назад вихідців із Центральної і Східної Азії, які перетнули недемаркований кордон між Казахстаном і Росією, а згодом між Росією й Україною. Росія ж, у свою чергу, приймати їх з України назад відмовляється. Тому, за словами Еммерсона, така вимога ЄС стала б неможливим тягарем для України.

Олена Гмирянська, Євген Некряч