повернутися Ї: кордон

Німецька Хвиля, 14.02.2005 http://www2.dw-world.de/ukrainian/

”Візова афера” псує імідж Україні

Україна знову опинилася в центрі уваги німецької преси та громадськості. Щоправда, цього разу в дещо негативному контексті. Мова йде про скандал довкола візових зловживань. Німецька консервативна опозиція закидає урядовій коаліції потакання візовим аферам.

”За можливі недогляди та помилки моїх співробітників я несу політичну відповідальність,” –

ці слова міністра закордонних справ Німеччини Йошки Фішера облетіли в понеділок усі німецькі мас-медіа. Цього дня на засіданні партійної ради ”зелених” він уперше висловився щодо так званої ”візової афери”.

Ця справа була розпочата наприкінці минулого року з ініціативи консервативної опозиції, яка в грудні ухвалила рішення про створення слідчої комісії Бундестагу. Представники опозиційних ХДС/ХСС вважають, що директива німецького МЗС про спрощення видачі шенгенських віз, прийнята в 2000 році Людгером Фольмером, тодішнім статс-секретарем цього відомства, дозволила виїхати в Німеччину сотням тисяч злочинців, проституток та нелегальних робітників зі Східної Європи.

Однак головною мішенню опозиції, на думку експертів, є голова зовнішньополітичного відомства Німеччини Йошка Фішер. Голова опозиційної Вільної демократичної партії Ґвідо Вестервелле, услід за головою ХДС Анґелою Меркель, назвав Фішерове пояснення ”абсолютно незадовільним”:

”Чому тоді застереження ігнорувалися аж чотири роки? Про це міністр закордонних справ мовчить. Він, вочевидь, продовжує свою політику замовчування. Пан Фішер лавірує, не пояснюючи речей, які могли б багато чого прояснити. На наш погляд, це в жодному разі неприйнятно”.

”Зелені” вбачають в кампанії, організованій проти них у ЗМІ, наміри християнських демократів нанести збитки іміджу їхньої партії перед виборами в ландтаги у федеральних землях Шлезвіґ-Гольштейн та Північний Рейн-Вестфалія. Так вважає й статс-міністр зовнішньополітичного відомства Німеччини Керстін Мюллер. Вона каже, що процедура видачі віз уже змінена, недоліки виправлені. Тому лобіювання з боку опозиції створення слідчої комісії в цій справі вона називає лицемірством:

”Я гадаю, що популістичними паролями про те, що уряд буцімто неправовим шляхом відкрив нашу країну для злочинців, нелегалів, проституток та терористів, вони просто хочуть викликати у людей страх та використати його в своїй цілях”.

”Зелені”, власне, закидають ХДС/ХСС, що ті незаслужено створюють негативний імідж східноєвропейським державам. Мовляв, якщо послухати опозицію, то виходить, що до Німеччини звідти їдуть лише злочинні елементи. Найчастіше у цьому зв”язку згадується Україна. Ґерт Вайскірхен, речник із зовнішньополітичних питань фракції Соціал-демократичної партії Німеччини в Бундестагу також вважає, що створюється неправдивий образ України в німецькому суспільстві:

”На часі тим, хто умисне створює таку картину, слід подивитися на речі реально. Україна – це країна, яка нині провадить важкий трансформаційний процес. Тому було б краще, якби Німеччина та німецька громадськість з повагою ставилися до цієї держави та до тих важких реформаторських завдань, які стоять перед людьми в Україні.”

На думку Ґерта Вайскірхена, ніхто з депутатів не може вважати за розумне уособлювати Україну з такими негативними явищами, як контрабанда, торгівля людьми тощо. Навпаки, Україна шляхом важкого процесу реформ прагне зарекомендувати себе позитивно на міжнародній арені, зауважує політик. Він посилається також на депутата Бундестагу від опозиційної ХДС Фолькера Рюе та його прогресивну позицію стосовно України і висловлює сподівання, що його однопартійці дотримуватимуться тих же поглядів щодо України. Вайскірхен також вказує на те, що, роздуваючи ”візову аферу” до нинішніх масштабів, німецька консервативна опозиція, очевидно, виходила насамперед з тактичних міркувань:

”Йошка Фішер має рацію, коли вказує на те, що візовою політикою хочуть скористатися, на жаль, з популістичною метою. Я цілком поділяю його точку зору. Ми – СПДН та ”зелені” – відкидатимемо будь-яку спробу змістити Йошку Фішера з міністерської посади. Адже він нічого поганого не зробив у своїй візовій політиці, окрім бажання дати шанс людям, які хотіли відвідати Німеччину, познайомитися з нашою країною.”

Утім, диму без вогню не буває. Попри те, що ”зелені” відкидають звинувачення опозиції, прокуратура в Берліні серйозно займається розслідуванням справи двох чиновників з міністерства закордонних справ. Також перед судом має постати страховий агент, який продавав туристичні страховки. Усі вони начебто замішані в корупції та відігравали центральну роль у ”візовій афері”.

Христина Ніколайчук