повернутися Ї: кордон

МЗС: Спрощений візовий режим з ЄС майже узгоджено

Ірина Сомер
для Бі-Бі-Сі, Брюссель
27 лютого 2006 p. http://www.bbc.co.uk/ukrainian  

Україна та Європейський Союз зробили певний прогрес на переговорах щодо спрощення візового режиму та реадмісії, але не дійшли до остаточного узгодження цих документів.

Близькою до завершення є угода про спрощення візового режиму, а от угода про реадмісію стала каменем спотикання.

В Брюсселі відбувся черговий, третій раунд переговорів Україна-ЄС щодо спрощення візового режиму та реадмісії.

Київ сподівався, що цей раунд може бути останнім і документи будуть готові вже до засідання Трійки Україна-Європейський Союз на рівні міністрів закордонних справ, яке заплановане на 3 березня у Києві.

По завершенню переговорів заступник міністра закордонних справ України Микола Маймескул пояснив, що головною проблемою було питання громадян третіх країн.

"Головна проблема це що нам робити з громадянами третіх країн і осіб без громадянства. Тут виникає ціла низка дуже складних питань, як документувати цих осіб якими документами, чи документами Євросоюзу, чи документами країн громадянства цих громадян третіх країн і тут у нас йдуть дуже активні напружені дискусії. А з іншого боку ми не хотіли б перетворити країну у відстійник для громадян з інших країн. Ми хотіли б отримати суттєву фінансову, технічну допомогу, одним словом тут ми і шукаємо компромісу".

У лютому заступник міністра закордонних справ Борис Базилевський заявив про те, що обидві угоди – про спрощення візового режиму та реадмісію будуть остаточно узгоджені та підготовлені до підписання вже до третього березня – саме цього дня у Києві має відбутися засідання Трійки Україна-ЄС.

Відповідаючи на запитання щодо можливої готовності документів до цієї дати, Микола Маймескул сказав:

"Думаю, що, скоріше за все, ми констатуємо прогрес щодо угоди про візове спрощення і скажемо про те, що робота буде продовжуватись щодо угоди про реадмісію".

Представник Європейської комісії, наближений до переговорного процесу, в свою чергу зауважив, що українська сторона має бути більш зваженою щодо проголошення конкретних дат і не робити таких заяв. Після аналізу нинішніх переговорів, сторони знову повернуться до обговорення угод, але вже у Києві.