повернутися Ї: кордон

5 жовтня 2006 http://ukraine.radiosvoboda.org

Євросоюз не будує “берлінську стіну” для громадян України

Галина Терещук

Львів, 5 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 290 мільйонів євро готовий виділити Євросоюз для реалізації 4 проектів в Україні у 2007 році. Взяти участь у них можуть лише ті області, які розташовані поблизу європейського кордону. Повідомила сьогодні у Львові єврокомісар з регіональної політики Данута Хюбнер, яка брала участь у VI міжнародному економічному форумі. Однак Україна, щоб отримати гроші, має представити якісні проекти транскордонного співробітництва.

Досі між Україною та Євросоюзом не налагоджена активна співпраця. З початку 90-х років Євросоюз надав Україні 2 з половиною мільярди євро для реалізації різноманітних програм, повідомила єврокомісар Данута Хюбнер. Однак ЄС незадоволений тим, як ці кошти освоювались українською стороною. Відтак, щоб отримати наступного року 290 мільйонів євро, потрібно надати фахові проекти, які б стосувались транскордонного співробітництва.

І Євросоюз, і сама пані Хюбнер, як полька, дуже хоче співпрацювати зі Львівщиною: «Область має великий інвестиційний потенціал . Хочемо, щоб ті фінансові можливості, які пропонує Євросоюз на 2007-2013 роки, сприяли розвиткові усієї України, зокрема регіонів».

До того ж, кожна держава – член Євросоюзу, яка межує з Україною, може їй виділити 10% від загальної суми грошей, які виділяє ЄС. Тому Україна отримує нагоду ще одного джерела фінансування, яке залежатиме, наприклад, для Львівщини, від волі польської сторони – якщо влада зуміє налагодити стосунки з польськими сусідами.

Треба облаштувати кордони

6 жовтня Данута Хюбнер зустрінеться з Президентом і Прем»єр-міністром України. Мова йтиме про вступ України до СОТ і про потребу вкладати кошти в розвиток західного кордону України. Адже необхідно збільшувати кількість прикордонних переходів, яких нині надто мало для нормального перетину кордону.

До слова, у проекті бюджету на 2007 рік український уряд не передбачив грошей для облаштування кордонів з країнами – членами ЄС. Водночас Польща отримає серйозне фінансування для розбудови переходів на східних теренах. Згідно з угодою між Україною та Польщею, українська сторона на двох нових переходах повинна побудувати належні дороги, а третій пункт пропуску збудувати за власні гроші.

Не «берлінська стіна», а пільгові умови

Незабаром відбудеться зустріч представників ЄС та України і, за словами представника Євросоюзу, буде підписана угода щодо візового режиму для українців. Про те, що такий документ підпишуть, повідомив в інтерв»ю Радіо Свобода заступник міністра закордонних справ України Микола Маймескул.

10 жовтня у Брюсселі відбудеться засідання комісій України та ЄС щодо питання візового режиму для українців. Дипломат не може говорити про деталі розмови, але запевняє: «Ті, котрі потребують пільгових умов, кращих, для поїздок в Європу – журналісти, студенти, науковці, пенсіонери, інваліди, – у них будуть гарні умови».

Єврокомісар Данута Хюбнер зауважила, що ЄС не має наміру будувати «берлінську стіну» для громадян України щодо візової політики, але очікує на активнішу співпрацю українських регіонів з європейськими.

Нове полегшення для мешканців прикордоння

Тим часом Рада ЄС схвалила сьогодні в Брюсселі положення про «місцевий прикордонний рух». Цей документ запроваджує спеціальні дозволи, які дадуть мешканцям прикордонних територій, котрі межують із країнами ЄС, право спрощеного перетину кордону.

Така схема набуде чинності тоді, коли держави Євросоюзу та їхні сусіди укладуть між собою двосторонні угоди. Після цього мешканці прикордонних територій (а це адміністративні одиниці, що простягаються до 30, в окремих випадках до 50 кілометрів від лінії кордону), які легально прожили там принаймні рік чи більше, зможуть претендувати на «дозвіл на місцевий прикордонний рух».

Цей багаторазовий дозвіл видаватимуть замість віз на термін від року до п’яти і, можливо, безкоштовно – це вже як домовляться між собою країни – сусіди. Власники такого дозволу зможуть перетинати кордон на спеціальних пунктах перетину, призначених тільки для них. Дозвіл даватиме право перебувати тільки на таких самих прикордонних територіях сусідньої країни ЄС не більше як сім днів підряд і не більше, ніж три місяці, упродовж півроку. Підставою для такого перебування можуть бути родинні, соціальні, культурні або обґрунтовані економічні причини.

Для всіх інших подорожей, зокрема поза межі 30 – 50 кілометрів углиб сусідньої країни ЄС, яка оформила дозвіл, і далі буде потрібна звичайна віза.