повернутися Ї: кордон

26.12.2007 http://www.dw-world.de

Україна і ЄC разом контролюватимуть виконання угоди про спрощення візового режиму і реадмісію

З нового року Україна та Євросоюз створять спільний моніторинговий комітет, який відслідковуватиме, як виконується угода про спрощення візового режиму та реадмісію. В українському МЗС впевнені, що також комітет допоможе усунути посередницькі структури, які нині пропонують українцям візи вдвічі дорожчі. Далі – Лілія Гришко.

До спільного візового комітету «Україна - ЄС»  увійдуть українські і європейські експерти юристи, дипломати та правоохоронці. На першому етапі імплементації угоди про спрощення візового режиму головною їхньою роботою буде надання допомоги тим, хто мав складності при отриманні віз до країн ЄС. А таких громадян з січня, коли почне діяти двостороння угода, буде чимало, прогнозує заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв. «Під час реалізації цієї угоди виникатимуть певні непорозуміння. Мета цього комітету оперативно реагувати на ці недоліки. Щоб кожен наш громадянин зміг апелювати до судових інстанцій, якщо йому відмовлять у візі. Йдеться про 47 мільйонів українців і тут ми не повинні мовчати». Коли саме запрацює спільний візовий комітет Єлисєєв не уточнив та порадив поки що з візовими проблемами звертатися до call-центру при українському МЗС.


ЄС ущільнила свої кордони на сході – українці опинились на задвірках Європи

Галина Терещук

Львів, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні 9 країн стали членами Шенґенської угоди, у тому числі й сусіди України – Польща, Словаччина, Угорщина. Польща, зокрема, запровадила для українців дві категорії віз – Шенґенську, що коштує 35 євро і безкоштовну – «національну», себто – польську. Як різні верстви населення відчувають візові зміни?

Сьогодні біля Генконсульства Польщі у Львові майже порожньо. На стенді нові оголошення з переліком документів для отримання Шенґенської чи «національної» візи. Досі це консульство було своєрідним рекордсменом, бо видавало найбільше число віз у світі. Наприклад тільки за цей рік – 280 тисяч.

У день видавали 2 тисячі віз, сьогодні прийняли документи на отримання 200 шенґенських віз.

Біля консульства я зустріла представників туристичних фірм, відтепер їм потрібні угоди про співпрацю з польськими турфірмами.

Піший перехід під знаком запитання

Пенсіонерки, пані Анна і Олена, раз у тиждень потрапляли у сусідню Польщу через піший перехід. Як правило, вони мали із собою дозволену норму сигарет – один блок.

– «Поїхала на піший перехід, купила продукти і приїхала, таких віз не буде».

1 січня для українців, які за одну мандрівку могли заробити 10–20 доларів, піший перехід у Шегині, по суті, буде зачинений. Натомість громадяни Польщі й надалі зможуть переносити з України в Польщу алкоголь та цигарки.

У розмові з Радіо Свобода, консул з візових питань Мирослав Грита зазначив: «Немає інформації, до якого часу функціонуватиме піший перехід».

Володимир викладає у тенісному клубі у Польщі. У нього віза до кінця грудня, а в Польщі на роботу чекають 2 січня. Володимир зазначає, що тепер потрібні додаткові документи, зокрема, довідку з банку про рахунок.

Студентам буде складніше в пересуванні?

Студентам ЄС обіцяє безкоштовні візи, а Польща видаватиме тим, хто їде на навчання чи стажування «національні» безкоштовні візи. Орися Гачко, яка займається міжнародними студентськими програмами в Українському Католицькому університеті, розповіла, що третина стажувань та навчань студентів проходить у Польщі, а також діє європейська програма, згідно з якою студенти мають лекції у різних європейських університетах. До 21 грудня проблем з отримання польських віз не було, а нові «національні» візи, за словами Орисі, «це добре».

Орися Гачко: «Це обмежує їх в тому сенсі, що багато студентів використовують час для навчання і хочуть подорожувати Європою. Тепер будуть більші обмеження».

Польський ринок праці відчуває брак кваліфікованих кадрів. Таким людям йтимуть назустріч. Роботодавець надаватиме запрошення, а польське консульство – довготермінову безкоштовну візу.

Подальший відтік професіоналів з України і залізна стіна з ЄС – таке майбутнє в України від 1 січня, зазначають деякі експерти.


21.12.2007 http://www.dw-world.de

На українсько-угорському кордоні запрацювала угода про малий прикордонний рух

Шенгенський простір сьогодні впритул наблизився до України. До угоди про скасування паспортного контролю на внутрішніх кордонах приєдналися три сусіди України: Польща, Угорщина і Словаччина. Тим часом угоду про малий прикордонний рух, яка передбачає спрощений перетин кордону для жителів прикордонних районів, підписала тільки Угорщина. З Мукачевого передає Наталя Зотова:

Угода про малий прикордонний рух з Угорщиною набула чинності 15 грудня. А вже за три дні в Ужгороді в угорському консульстві вручили перші перепустки. Процедура їх отримання доволі проста: коротка співбесіда й анкета. Перепустки дійсні від одного до п'яти років і коштують 20 євро. Отримати їх можуть тільки жителі 50-ти кілометрової прикордонної зони. В Угорщині ці перепустки діють на такій же відстані від кордону. Порушників цих вимог штрафуватимуть і навіть будуть видворяти. Словаччина і Польща поки не підписали такі угоди. Тож уже з 1 січня без шенгенських віз до цих країн не потрапити. Відомо, що їх видаватимуть за наявності цілої низки документів, як-от фінансова спроможність, місце роботи, сімейний стан і обов'язково – виклик. Ажіотажу на кордонах, принаймні на Закарпатті, поки нема. Адже раніше видані візи поки що чинні.


20.12.2007 http://www.dw-world.de

У Шенгенському просторі вже не п‘ятнадцять, а двадцять чотири країни

Дев‘ять країн, які стали членами Євросоюзу 1 травня 2004 року, та решту ЄС відсьогодні не розділяє кордон. Цієї ночі неподалік Берліна співробітники прикордонних служб демонтували непотрібні більше прикордонні пункти.

Президент Єврокомісії Жозе Мануель Барозу сповнений ейфорії: „З 21 грудня на теренах 24 країн внутрішні кордони скасовуються. Це історична подія. Мешканці цієї території, туристи та бізнесмени отримали абсолютно нові можливості.” Хоча поліцейські в Європі чекають відчинення кордонів із побоюваннями. Контрабандисти, біженці та крадії авто – як і інші категорії громадян - почуватимуться вільніше, - каже Фріско Роскем Абінг, речник Європейської комісії з питань безпеки та правосуддя:  „Стовідсоткову, щільну безпеку ніяк не гарантуєш. Були прогалини і перед створенням Шенгену, будуть і зараз. Прибічники нелегальних дій існуватимуть завжди. Тому ми із особливою ретельністю будемо захищати зовнішній кордон.”

Українцям розширення Шенгену назагал принесе зручності – маючи польську чи словацьку візу, можна відвідати будь-яку з 24 країн,- каже наш львівський кореспондент Галина Стадник: Процедура отримання візи у консульстві Польщі, що у Львові, починатиметься з реєстрації в Інтернеті. Так консульство боротиметься із шахраями у чергах. Втім, і в Інтернеті їх не бракує, за допомогою хакерів, бронюють місця, скаржиться генконсул Вєслав Осуховський. „Уміння підробляти документи є великою спеціалізацією українських громадян. У нас були такі випадки, що лише після другої чи третьої експертизи, виявляли підробку”.

Отримати візу буде не так швидко, і коштуватиме вона 35 євро. За прискорення доведеться заплатити удвічі більше. Безкоштовно зможуть в’їхати у зону Шенгену члени офіційної делегації, студенти, учні, інваліди, пенсіонери, журналісти, а також ті, що їдуть на відвідини могил родичів чи на культурні заходи. А от так звані українські „човники”, які заробляли на життя, перепродуючи у Польщі продукти, сигарети та бензин, найімовірніше, на певний час залишаться без роботи. Наразі, жодних пільг при перетині кордону вони не матимуть, принаймні допоки не завершаться переговори....

Виконуючи свої зобов’язання перед ЄС, Польща повинна стати Цербером для України та Білорусі. Наш кореспондент у Варшаві Йосип Сиротинський каже, що польсько-український кордон останніми днями нагадує фортецю, яку намагаються взяти штурмом сотні вантажівок та „човників”.

Занадто великої радості з приводу вступу Польщі до Шенгенської зони над Віслою не відчувається. Бо з одного боку, для польських громадян відкривається європейський простір, який і раніше був їм доступний, а з другого -  туристичні діячі дещо розгублені, адже вже у січні в польські гори на відпочинок прибуде набагато менше туристів з-за східного кордону, ніж цього очікували. Українці, які проживають чи працюють у Польщі, маючи карти постійного чи тимчасового перебування, як і поляки матимуть змогу вільного пересування по Західній і Північній Європі. Може тому диригент Володимир Ханас такий спокійний: «Це не є радість, це не є смуток, це просто нормально. Будуть певні процедури, які будуть регулювати це все. Може трішки гірше буде для тих, хто працює нелегально. Завіси на кордоні не буде…»

Марійка Якубович, яка вчителює у польській столиці, дещо іншої думки: «Це буде знову набагато міцніша залізна стіна. Це буде тільки ускладнення, яке видається недоречним. Чому знову Україна поза Європою? Якби в Україні були більш сильніші політики, вони б могли вже розмовляти про те, щоб Україна могла бути у Шенгенській зоні.» І українці, і поляки згодні в одному – необхідно якнайшвидше будувати чергові кордонні переходи і домовлятися, щоб пересування між країнами з перспективою ЄВРО 2012 було зручним і легким.

Захар Бутирський, Галина Стадник, Володимир Прядко


Чи буде в Шенгенській «завісі» хвіртка для українців?

Сюзанна БОБКОВА

Високий Замок, 20.12.2007 №236(3643) http://www.wz.lviv.ua

З приводу вступу 21 грудня 2007 року Польщі та інших країн Центральної і Східної Європи до Шенгенської зони в Одесі відбулась зустріч Генеральних консулів Республіки Польщі в Україні. Після повернення з цієї наради Генконсул Польщі у Львові Вєслав Осуховський провів прес-конференцію.               

Відтепер українці отримуватимуть візи за новими правилами. Консульства Республіки Польща у Львові й Луцьку видаватимуть шенгенські візи на термін не більше, ніж 90 днів, їх ціна – 35 євро. У випадку, коли візова анкета з необхідними документами буде подана за три дні перед запланованою датою виїзду, оплата становитиме 70 євро. Крім того, будуть теж польські національні візи - довготермінові. Скільки точно вони коштуватимуть, з’ясується, коли Верховна Рада ратифікує угоду між Україною і Європейським Союзом про полегшення візового режиму.

Кому потрібен Шенген?

Якщо відкриваєте шенгенську візу, тоді ви зможете подорожувати усіма країнами Європи. 21 грудня до Шенгенської зони приєднаються Чехія, Польща, Словаччина, Словенія, Угорщина, Латвія, Литва, Естонія і Мальта. Щоб отримати таку візу, вимагається ваша особиста присутність в консульстві. Вєслав Осуховський каже, що отримати Шенген буде доволі складно. До консульства треба представити фото, ідентифікаційний код (оригінал і копію), довідку з місця роботи, копію трудової книжки, український паспорт, ксерокопію закордонного паспорта (1-а стор.), документи, які підтверджують наявність фінансових засобів (наприклад, кредитна картка), а також страховий поліс та запрошення (оригінал документа від юридичної чи фізичної особи). Якщо ви їдете транзитом через Польщу, скажімо у Францію (маєте звідти запрошення), шенгенську візу зможете отримати у дипустанові Франції.

Хто може отримати Шенген «на шару»?

Чотирнадцять категорій громадян не будуть платити за шенгенську візу. Зокрема, члени офіційних делегацій, урядовці, учні, студенти (разом із вчителями), неповносправні, особи, які їдуть на лікування за кордон або на спортивні змагання, пенсіонери, журналісти, діти до 18 років тощо. За словами Вєслава Осуховського, громадяни України часто підробляють документи. Генеральний консул попереджає, що краще повідомити правдиву інформацію про необхідність виїзду за кордон, аніж обдурювати консулів. Інакше, лякає польський чиновник українців, вас введуть у систему “небажаних осіб”, і тоді шлях у Європу буде закритий для вас назавжди. Як відзначив Вєслав Осуховський, до списку “небажаних осіб” належать здебільшого наркоторговці, особи з кримінальним минулим та особи, яких розшукує Інтерпол, а також особи, які були причетні до фальсифікації документів.

Польські візи поки що безкоштовні…

На відміну від шенгенських віз, польські національні візи видаються на довший термін. Отримавши таку візу, ви зможете пересуватися лише територією Польщі. Право на такі візи мають три категорії громадян: студенти, які навчаються у Польщі, члени змішаних сімей (один із подружжя – громадянин країни-члена Шенгенської зони), а також люди, які виїжджають у Польщу на роботу. Про це повідомив керівник візового відділу Генерального консульства Польщі у Львові Мирослав Грита. За його словами, польська віза видається на термін, який вказаний у вашому запрошенні (наприклад, на один рік). І є наразі безкоштовною.


Західна інформаційна корпорація 19 грудня 2007 р. http://zik.com.ua

Українцям Польща видаватиме дві категорії віз: Шенгенські та польські

У зв’язку з вступом Польщі до Шенгенської зони змінюється порядок видачі віз для громадян України. Від 21 грудня 2007 року запроваджуються Шенгенські візи. Генеральне консульство РП у Львові видаватиме дві категорії віз: Шенгенські візи та польські візи. Про це сьогодні, 19 грудня, під час прес-конференції повідомив Генеральний консул Польщі у Львові Вєслав Осуховський.

Доки не буде підписано угоду між Шенгенською групою та Україною, доти вартість Шенгенської візи буде 35 євро. А от польські візи видаватимуть безкоштовно. У випадку, коли візова анкета з необхідними документами буде подана за три дні перед плановою датою виїзду, оплата — 70 євро.

Польські візи видаватимуть лише студентам, які навчаються в Польщі, людям, які працюють у Польщі та змішаним подружнім парам, коли один з подружжя є громадянином Шенгенської зони.

Видані консульством РП довготермінові візи залишаються дійсними, але дозволяють в’їзд лише до Польщі.

Довідка ЗІКу.
Нагадаємо, що цього року до Шенгенської зони приєдналися Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Латвія, Литва, Естонія, Мальта та Кіпр.


Західна інформаційна корпорація 19 грудня 2007 р. http://zik.com.ua

Консульство РП у Львові і далі реєструватиме через Інтернет громадян України, яким потрібна Шенгенська віза

У перехідному періоді до системи видачі Шенгенських віз Консульство Республіки Польща у Львові залишає чинною реєстрацію громадян для видачі віз через Інтернет на сайті Консульства РП у Львові. Зараз Міністерство закордонних справ розробляє систему, яка б захищала її від хакерів. «Це будуть захищені бази, до яких не можна буде увійти. Запис через Інтернет не є ідеальним, там багато своїх недоліків, але цей запис впорядковує чергу», — про це сьогодні, 19 грудня, під час прес-конференції повідомив Генеральний консул Польщі у Львові Вєслав Осуховський.

Щодня о 10.00 на сайті РП у Львові оголошуються вільні місця на наступний день. «Зараз багато скарг, що місць для реєстрації замало, але їх не може бути більше, тому що інформацію не зможуть опрацювати працівники консульства. Ми не знаємо, який попит буде на візи серед українців, бо візи стануть платними, водночас є багато пільговиків. Важко сказати, чи будуть черги», – каже Вєслав Осуховський.

За його словами, немає зараз іншого виходу, аніж реєстрація через Інтернет. Якщо буде менше зацікавлення візами, можливо, консульство вдасться до практики живої черги. Але тоді виникають нові проблеми — спекуляція з місцями під консульством, торговці місцями. Влада міста ставиться до них поблажливо, а консули не можуть пильнувати ту чергу.


Західна інформаційна корпорація 19 грудня 2007 р. http://zik.com.ua

14 груп громадян України звільнені від оплати за Шенгенські візи

З дня вступу Польщі до Шенгенської зони, тобто з 21 грудня, 14 груп громадян звільнені від оплати за Шенгенські візи. Після ратифікації договору між Україною та Шенгенською зоною нічого не зміниться. Про це сьогодні, 19 грудня, під час прес-конференції повідомив керівник візового відділу Генконсульства РП у Львові Мирослав Грита.

Оплата за опрацювання заяв при оформлення віз не стягується з таких категорій осіб:

1) близьких родичів: одного з подружжя, дітей (у тому числі всиновлених), батьків (у тому числі опікунів), дідусів, бабусь та онуків, які відвідують громадян України, які мають чинний дозвіл на проживання на території держав-членів;

2) членів офіційних делегацій, які за офіційним запрошенням, надісланим українській стороні, беруть участь у зустрічах, консультаціях, переговорах та програмах обміну, а також у заходах, що проводяться міжурядовими організаціями на території однієї з держав-членів;

3) членів органів державної влади та місцевого самоврядування, конституційних і верховних суддів, якщо ця Угода не звільняє їх від необхідності отримувати візи;

4) учнів, студентів, аспірантів і вчителів, які їх супроводжують під час подорожі з метою навчання чи освітньої підготовки;

5) інвалідів та осіб, які їх супроводжують, якщо в цьому є необхідність;

6) осіб, які надали документи, що свідчать про необхідність їхньої подорожі з гуманітарних міркувань, у тому числі для одержання невідкладного медичного лікування, та особи, яка їх супроводжує, або з метою участі в похоронах близького родича, або з метою відвідання тяжкохворого близького родича;

7) учасників міжнародних спортивних заходів та осіб, які їх супроводжують;

8) учасників наукових, культурних та мистецьких заходів, у тому числі університетських та інших програм обміну;

9) учасників офіційних програм обміну, організованих містами-побратимами;

10) журналістів;

11) пенсіонерів;

12) водіїв, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення на територію держав-членів транспортними засобами, зареєстрованими в Україні;

11) членів бригад поїздів, рефрижераторів та локомотивів у міжнародних поїздах, які прямують до території держав Шенгенської зони;

13) дітей віком до 18 років і дітей віком до 21 року, які знаходяться на утриманні.


19.12.2007 http://www.dw-world.de

Від січня українським студентам стане легше їздити до країн ЄС

Від початку нового року деяким українцям буде легше отримати візи до країн Європейського союзу. Як стало відомо у вівторок, навіть без ратифікації українським парламентом від січня вступає в дію угода про спрощення візового режиму між Україною та ЄС. Найбільше цій новині радіють українські студенти. Розповідає Лілія Гришко:

Поїхати на навчання до Євросоюзу від січня українським студентам буде набагато простіше. Угода передбачає безкоштовне отримання візи тим, хто їде на навчання або в ознайомчу поїздку. Голова спудейського братства Києво-Могилянської академії Богдан Пацкань прогнозує, що вже після зимової сесії кількість студентів, які захочуть поїхати на навчання до Європи зросте у рази. «Це дає орієнтацію студентам на західні університети. І звичайно, багато хто прагне поїхати в Європу, аби покращити свої знання. І спрощення візового режиму тільки позитивно на це вплине». Богдан Пацкань розповідає, що їхній навчальний заклад  активно співпрацює з університетами Польщі та Німеччини, однак, за його словами, полегшення візових питань розширює можливості для співпраці також з вузами Італії, Франції та інших країн Євросоюзу.


Українські громадян з майже 400 населених пунктів Закарпаття зможуть відвідувати частину Угорщини без віз за спеціальним дозволом

Надія Петрів

Ужгород, 18 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в обласному центрі Закарпаття місті Ужгороді видавали перші дозволи малого прикордонного руху між Україною та Угорщиною. Перші посвідчення вручала міністр закордонних справ Угорської Республіки Кінґа Ґьонц. Такими дозволами зможуть скористатися понад 700 тисяч українських громадян.

Без збирання довідок про заробітну плату та майно, без кількагодинних черг, лише коротенька співбесіда й заповнена анкета – така процедура отримання дозволу на перетин кордону між Україною та Угорщиною мешканцям прикордонних районів Закарпаття дуже сподобалася. Вони кажуть, було б дуже добре, якби так само просто, як дозвіл на малий прикордонний рух, можна отримувати й шенґенські візи.

Угода про малий прикордонний рух між Україною та Угорщиною набула чинності 15 грудня цього року. А вже віднині українські громадяни, які живуть у 50-кілометровій зоні на кордоні з Угорщиною, зможуть перетинати кордон для відвідин такої самої 50-кілометрової зони в сусідній державі з самим лише цим спеціальним дозволом.

Як розповів заступник консула Генерального консульства Угорської республіки в Ужгороді Томаш Віціан, такий дозвіл видається щонайменше на рік, а найбільше – на 5 років. Дозвіл коштує 20 євро, але безкоштовно його отримують діти до 18 років, діти до 21 року, якщо вони вчаться, пенсіонери, інваліди. «З цим дозволом можна хоч і щодня їздити до Угорщини», – каже представник консульства.

Щоправда, там можна буде пробути загалом не більше 90 днів упродовж кожних 6 місяців. Щоб претендувати на такий дозвіл, треба прожити в одному з понад 380 населених пунктів у прикордонній із Угорщиною частині Закарпаття протягом принаймні 3 років.

Щоб не було «залізної завіси»

Українські дипломати кажуть, що угода про малий прикордонний рух – перший крок на шляху до нівелювання тієї стіни, яка постане між Україною та євроспільнотою з розширенням меж «шенґену».

За словами заступника міністра закордонних справ України Костянтина Єлисєєва, схожі угоди про малий прикордонний рух Україна також готує з Польщею та зі Словаччиною. З останньою переговори щодо укладення аналогічної угоди обіцяють завершити ще цього року.

На майбутнє Україна хоче укласти схожий договір також і з Румунією.


13.12.2007 №231(3638) http://www.wz.lviv.ua

В’їхати у «шенгенську» Польщу можна буде «на шару». Але не всім

Андрій ВОРОНИЧ

21 грудня 2007 року Польща повністю приєднається до Шенгенської зони.     

Консульства РП, зокрема у Львові й Луцьку, видаватимуть як шенгенські візи, що дозволятимуть подорожувати територією усіх країн Шенгенської зони, так і польські національні візи, які даватимуть право перебувати тільки на території Польщі. Тримісячні шенгенські коштуватимуть для українців 35 євро, довготермінові польські національні візи - 75 євро. Втім, для багатьох категорій громадян України польські візи залишаться безкоштовними.

Польські національні візи, повідомляє преса РП, видаватимуть студентам, особам, що легально працюють у Польщі або мають там родичів, загалом “тим, хто зможе довести, що хоче в’їхати лише в Польщу й має причину для того, аби залишитися в нашій країні довше”. Аж 14 категорій громадян України будуть повністю звільнені від оплати за візу (це передбачено недавно підписаною Києвом і Варшавою міжурядовою угодою, а також угодою між Україною і Європейським Союзом про полегшення візового режиму).

Право на безплатні візи матимуть, зокрема, діти до 18 років, пенсіонери, особи, що мають у Польщі родичів (які перебувають там легально), чиновники, учасники міжнародних проектів і програм обміну, спортсмени, студенти, діячі культури, журналісти, водії вантажівок TIR, персонал поїздів, що курсують між Україною і Польщею. Польське МЗС запевняє, що безплатні візи зможе отримати майже половина громадян України.

Що ж до процедури видачі віз, то вона зі вступом Польщі у Шенгенську зону стане жорсткішою. Зокрема, українцям доведеться більш точно окреслювати мету своєї поїздки до Польщі. Якщо тепер можна представити в дипустанову РП факс запрошення від польської фірми чи приватної особи, то після 21 грудня треба буде показати оригінал. Доведеться також довести в консульстві, що ви маєте достатньо коштів (із розрахунку 100 злотих на день перебування, а мінімально - 500 злотих), а також обов’язково придбати страховий поліс на весь період перебування у Польщі.


Високий Замок, 05.12.2007 №225(3632) http://www.wz.lviv.ua

Омар УЗАРАШВІЛІ 

З 6 грудня набуває чинності розпорядження міністра внутрішніх справ і адміністрації Республіки Польща стосовно розміру грошових сум, які повинен мати іноземець, в’їжджаючи на територію Польщі.             

Відтепер іноземець, який в’їжджатиме у Польщу на термін, що не перевищує трьох днів, повинен мати не менше 300 польських злотих або рівнозначну суму в іншій валюті. Іноземець, який перебуватиме в Польщі більш як три дні, повинен мати 100 польських злотих на кожен день перебування в країні.

Щоб довести польським прикордонникам, що ви маєте такі суми, треба мати при собі чек подорожнього або кредитну картку, довідку про наявність фінансових засобів в банках, які мають представництва у Польщі, оригінал запрошення до країни.

Іноземець, який їде до Польщі, мусить також мати кошти на покриття витрат можливого лікування у сумі не менш як 300 польських злотих (або в іншій валюті) на кожен день перебування в країні. Підтвердженням наявності коштів на лікування є оригінал запрошення до Польщі, підтвердження покриття через страхувальника.

Якщо іноземець їде у Польщу для участі у спортивних змаганнях чи в молодіжний табір, мусить мати при собі підтвердження про оплату коштів у РП, а приїхавши до лікувально-санаторного закладу, має довести наявність не менше 20 польських злотих на кожен день перебування, а також не менше 300 злотих на лікування.

Іноземець, який в’їжджає у Польщу для вступу на навчання або продовження навчання, повинен мати 1600 польських злотих на покриття квоти на проживання та харчування на перші два місяці перебування в країні. Щоб довести наявність цих коштів, необхідні або документи, про які йшлося вище, або документ, що підтверджує призначення стипендії.


Візи до Угорщини коштуватимуть 20 євро

05 грудня 2007 http://portal.lviv.ua

Після входження Угорської Республіки до Шенгенської зони, робота прикордонних пропускних пунктів залишиться незмінною. Українцям доведеться лише відкривати шенгенську візу, повідомив сьогодні під час прес-конференції голова управління прикордонної охорони Угорщини, Йожеф Бендер.

За його словами, з моменту входження Угорщини до Шенгенської зони, технологія прикордонного пропуску залишиться незмінною.

«О півночі 21 грудня цього року Угорська Республіка стане повноправним членом Шенгенської зони. Але я запевняю, що підписання Угоди не створить залізну завісу між нашими країнами. Єдина різниця буде в тому, що українським громадянам, які в’їжджатимуть в Угорщину потрібно мати шенгенську візу. Друга зміна, яка пов’язана з нашим спільним кордоном – це ратифікація Угоди про малий прикордонний рух. Мешканці близько 700 пунктів по обидві сторони країн зможуть користуватися послугами, передбаченими цією Угодою. Зокрема, в’їзд до Угорщини мешканців прикордонних пунктів України, які проживають у межах 50-ти кілометрової зони, буде здійснюватися за окремими посвідченнями. Для тих, хто схоче поїхати далі як за 50 кілометрів, потрібно робити візу», - розповів Йожеф Бендер.

Послуги з надання шенгенських віз до Угорської республіки коштуватимуть 20 євро. А людям пенсійного віку, інвалідам, дітям до18 років та психічно хворим візи відкриватимуть безкоштовно.


23.11.2007 http://www.dw-world.de

У Польщі побоюються зменшення кількості українських туристів

ВАРШАВА. У Польщі представники туристичної галузі побоюються негативних наслідків від вступу країни до Шенгенської зони. Через необхідність отримання шенгенських віз для українських туристів, готелі і турбази півдня Польщі можуть зазнати збитків. Передає Йосип Сиротинський:

Власники готелів, пансіонатів та новозбудованих для українських туристів гірськолижних підйомників, нарікають на Міністерство закордонних справ Польщі. Українські туристи можуть просто не приїхати на зимові свята, бо не отримають віз. Туристичні діячі, як стверджує краківське радіо RMF FM, остерігаються, що після 3 грудня, коли польські консульства запрацюють за шенгенівськими правилами, вони просто не встигнуть видати 40 тисяч віз для українських туристів. Адже саме українці щороку упродовж січня складають більшість відпочиваючих від Перемишля аж до Закопаного. «На цьому втратить уся польська туристична галузь. Наші партнери анулюють виїзди до Польщі, порожніми залишаться готельні місця і заброньовані літаки й потяги, якими ми привозимо наших клієнтів зі Сходу», - нарікає Аґата Войтович із Закоп'янської фірми Orbis. Поляки побоюються, що українці скористаються можливістю покататися на лижах в Австрії і Словаччині, оскільки ці країни до 15 січня видають українцям візи на старих засадах.


22.11.2007 http://www.dw-world.de 

Український експерт про візовий режим з країнами ЄС

Українці матимуть низку пільг при отриманні віз до Польщі після входження цієї країни до Шенгенської зони. Разом з тим Україна на вимогу Євросоюзу погодилася запровадити в односторонньому порядку безвізовий режим з Болгарією і Румунією. Думкою експерта з цього приводу поцікавився Олександр Савицький:

Встановлення польськими властями для українців удвічі меншої вартості шенгенських віз, аніж в інших державах Євросоюзу, свідчить про союзницькі та добросусідські стосунки двох держав, сказав в інтерв‘ю „Німецькій хвилі” політолог Євген Жеребецький. Водночас він зазначив, що наразі невідомо, якою буде вартість болгарських та румунських віз, хоча Київ і погодився скасувати візовий режим для цих країн на вимогу офіційного Брюсселя: „Така політика викручування рук тільки доводить відсутність у нас політичної волі боротися за гідне ставлення до України”. Жеребецький  назвав неприйнятними довгі черги за візами в консульствах європейських держав та надто складну процедуру отримання віз. На думку експерта, у відповідь Київ мав би вживати аналогічні обмеження для громадян тих країн, які відмовляються спрощувати візовий режим для українців.


Західна інформаційна корпорація, 7 листопада 2007 р. http://zik.com.ua

Словаки обіцяють оформляти шенгенські візи для українців упродовж 10 днів і не дорожчими аніж 35 євро

Наприкінці грудня 2007 заплановано вступ до Шенгенської зони нових держав-членів Європейського союзу: Естонії, Латвії, Мальти, Польщі, Словаччини, Словенії, Чехії та Угорщини. Це означає, що візи з 1 січня 2008 року для в’їзду до вказаних держав будуть видавати на умовах держав-учасниць Шенгенської конвенції, серед яких Німеччина, Італія, Австрія, Іспанія, Франція та ін. Про це сьогодні, 7 листопада, під час прес-конференції в Закарпатській ОДА розповідали другий секретар Генконсульства Словацької Республіки в Ужгороді Ернестіна Федерічова і ведучий консул Генконсульства Угороської Республіки в Ужгороді Атілла Надь.

Зі слів гостей, шенгенські візи будуть оформляти протягом 10 днів. Максимальний їх термін – 5 років. 5-річні багаторазові візи можуть отримати дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, бізнесмени, журналісти, офіційні особи державних та місцевих органів влади, постійні члени офіційних делегацій. Однорічні багаторазові візи будуть видавати діячам науки, культури, спортсменам, професійним перевізникам, членам екіпажів поїздів, учасникам програм обміну між спорідненими містами.

Безкоштовні візи можуть отримати дружина/чоловік, батьки та діти громадян України, які мають дозвіл на перебування в державах-членах ЄС, учні, студенти, громадяни, які подорожують з гуманітарною метою, інваліди та супроводжуючі особи, спортсмени та супроводжуючі особи, журналісти, професійні перевізники, члени екіпажів поїздів, пенсіонери, діти віком до 18 років та залежні особи віком до 21 року, члени офіційних делегацій між спорідненими містами. Зафіксовано консульський збір для інших категорій громадян України на рівні 35 євро, який не буде підвищений до 60 євро (передбачено рішенням Ради ЄС). Перелік необхідних документів для оформлення візи залежить від мети поїздки.


15 –16 жовтня 2007 року у Варшаві відбулися українсько-польські переговори з консульсько-правових питань

http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/publication/content/14155.htm
Сайт МЗС України         

15 –16 жовтня 2007 року у Варшаві відбулися українсько-польські переговори з консульсько-правових питань. Українську делегацію очолив Директор Департаменту консульської служби МЗС Борис Базилевський, польську – Директор консульського департаменту і полонії МЗС Анджей Ясіновський.

Основну увагу на переговорах  сторони приділили питанням внесення змін до українсько-польської міжурядової Угоди про умови поїздок громадян від 30 липня 2003 року у контексті вступу Республіки Польща до Шенгенської зони, а також укладенню двосторонньої угоди про місцевий прикордонний рух.

В результаті переговорів було домовлено, що візи до Республіки Польща до часу вступу країни до Шенгенської зони видаватимуться громадянам України безкоштовно. Водночас, у тих випадках, коли термін дії візи буде поширюватися вже на час, коли Польща приєднається до Шенгенської угоди, вартість візи становитиме, як і у випадках з іншими державами-членами Шенгенської угоди, 35 євро. Орієнтовний термін приєднання Республіки Польща до Шенгенської угоди  - 01 січня 2008 року, проте офіційної дати вступу ще не визначено.

За результатами переговорів делегації також домовилися, що значна категорія громадян України отримуватиме безкоштовні візи також і після приєднання Польщі до Шенгенської угоди. До таких категорій громадян України належать: дружина/чоловік, батьки та діти громадянина України, який має дозвіл на перебування в Польщі; учні, студенти; громадяни, які подорожують з гуманітарною метою; інваліди та супроводжуючі їх особи;  журналісти; професійні перевізники; члени екіпажів поїздів; пенсіонери; діти віком до 18 років та залежні особи віком до 21 року; члени офіційних делегацій; представники центральних та місцевих органів влади; учасники програм обміну між спорідненими містами.

Сторони також продовжили переговори щодо укладення двосторонньої угоди про місцевий прикордонний рух. На цих переговорах українська сторона, враховуючи стратегічний характер українсько-польського партнерства, розраховує на укладення угоди, яка б передбачала не гірші умови для місцевого прикордонного руху, ніж ті домовленості, які досягнуто Україною з іншими прикордонними державами-членами ЄС.

Українська делегація очікує на швидке завершення переговорів на рівні експертів сторін з метою укладення угоди про місцевий прикордонний рух ще до приєднання Республіки Польща до Шенгенської угоди.


Україна і Словаччина внесуть деякі зміни в угоду про візовий режим

proUA / 21.09.2007 http://ua.proua.com

Україна та Словаччина домовились внести зміни до українсько-словацької угоди про лібералізацію візового режиму з метою приведення її положень до вимог Шенгену.

Про це йшлося під час двосторонніх переговорів з консульсько-правових питань 20 вересня у місті Братислава (Словаччина), повідомили «proUA» у прес-службі МЗС України.

Згідно повідомлення, основну увагу сторони приділили питанням застосування Угоди між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз, модифікації українсько-словацької угоди про лібералізацію візового режиму у контексті вступу Словацької Республіки до Шенгенської зони з 1 січня 2008 року, а також укладенню двосторонньої угоди про місцевий прикордонний рух.

Делегації домовилися внести зміни до українсько-словацької угоди про лібералізацію візового режиму з метою приведення її положень до вимог Шенгену. Слід відзначити, що на додаток до пільгових категорій, визначених Угодою між Україною і ЄС про спрощення оформлення віз, словацькі консульства звільнятимуть від оплати за візи окремі категорії громадян при оформленні довготермінових віз.

«Українська сторона звернула увагу на необхідність вжиття дієвих заходів щодо недопущення незаконної посередницької діяльності в питаннях оформлення віз. Делегації погодилися щодо необхідності створення спільної робочої групи з представників МЗС та правоохоронних органів для координації зусиль у зазначеній сфері», – відзначається у повідомленні.

Українська сторона наголосила також що, з урахуванням високого рівня українсько-словацького партнерства та односторонніх кроків нашої держави в частині скасування візового режиму для громадян держав-членів ЄС, Україна очікує на створення аналогічних умов для наших громадян.


Західна інформаційна корпорація 19 вересня 2007 р. http://zik.com.ua

На Закарпатті Яценюк і Гьонц підписали угоду про безвізовий в’їзд половини закарпатців до Угорщини

Угоду про малий прикордонний рух підписали учора, 18 вересня, в Ужгороді міністри закордонних справ України та Угорщини – Арсеній Яценюк та Кінга Гьонц. За цим документом, який Україна повинна невдовзі ратифікувати, з 1 січня більше половини населення Закарпаття зможе їздити до Угорщини без візи. Про це повідомив власкор ЗІКу.

Мешканці 384 закарпатських населених пунктів, що знаходяться на відстані не більше 50 км від угорського кордону, матимуть змогу перетнути його без візи за спеціальним дозволом, який коштуватиме близько 20 євро терміном на 5 років. Безоплатно отримуватимуть дозвіл діти, студенти та пенсіонери. Видаватиметься він лише тим, хто прожив на вказаній території не менше 3 років.

«Це знакова угода, яка наближає Україну до безвізового в’їзду усіх її громадян на території ЄС», — сказав Арсеній Яценюк. Наступними країнами для аналогічної угорській домовленості стануть Словаччина та Польща, які вже задекларували свою готовність підписати угоди ще цього року.

Кінга Гьонц зазначила, що на початку переговорів йшлося узагалі про 10 найближчих до кордону кілометрів. Проте Угорщині, за її словами, вдалося настояти на більшій території. Взагалі для Європи поняття «малий прикордонний рух» звучить вперше — спеціально для України.

За угодою закарпатці мають право рухатися Угорщиною теж у межах найближчих до кордону 50 кілометрів. Будапешт, наприклад, не входить до 244 населених пунктів цієї зони. Міністр Яценюк висловив сподівання, що за порушення зони нікого не каратимуть, бо не буде таких випадків. «Ми ж не дика нація, ми повинні бути європейцями», — сказав міністр з надією, що закарпатці не поїдуть далі дозволених півсотні кілометрів.

Довідка ЗІКу.

В середньому на добу українсько-угорський кордон перетинає близько 8 тисяч осіб і 4 тисячі транспортних одиниць. У зону малого прикордонного руху потрапляє територія Закарпатської області з населенням близько 750 тисяч осіб.


18.09.2007 http://www.dw-world.de

Угорщина залишить спрощені правила і після вступу до „шенгену”

Україна домовилася з Угорщиною спростити правила місцевого прикордонного руху після запровадження в сусідній країні Шенгенського режиму. Відповідну угоду сьогодні підпишуть міністри закордонних справ обох країн. Угорщина стане першою країною Євросоюзу, з якою Україна уклала подібний договір. Розповідає Лілія Гришко:

Двостороння угода значно полегшить перетин україно-угорського кордону населенню, яке проживає у п’ятдесятикілометровій прикордонній зоні. Ті, хто більше року живе на цій території, зможуть протягом п’яти років без візи їздити до Угорщини. Документ є першим кроком до спрощення візового режиму між Україною та сусідніми країнами, які приєдналися до ЄС і з січня наступного року стануть членами Шенгенської угоди, каже заступник міністра МЗС Андрій Веселовський. Він розповідає, що нині ведуться переговори про малий прикордонний рух з Польщею та за кілька днів почнуться перемовини зі Словаччиною. Натомість дипломат прогнозує велику кількість нарікань і скарг українців після запровадження «шенгенського режиму» на західному кордоні. «Для прикордонників, митників, працівників консульських установ надходить багато змін, нормативних документів. І все це треба буде відпрацьовувати місяцями. Спершу це буде нелегко. Але відповідні служби готуються до цього», - сказав Веселовський. За його словами, всі проблематичні питання, пов’язані з приєднанням сусідніх країн до «шенгену», Україна вирішить протягом двох місяців.


11.09.2007 http://www.dw-world.de

Євродепутат застеріг від скасування контролю на Шенгенських кордонах

БРЮССЕЛЬ. Депутат Європарламенту від Німеччини Манфред Вебер застерігає від скасування на початку 2008 року контролю на кордонах між Польщею і Чехією, з одного боку, та країнами Шенгенської зони - з іншого. На його думку, це призведе до збільшення потоку нелегальних мігрантів зі Сходу. Докладніше – Тетяна Карпенко. За інформацією Манфреда Вебера, протягом минулих місяців на східних кордонах Німеччини, Австрії та Італії та було затримано понад 23 тисячі нелегалів. У той час як на східних кордонах нових членів ЄС - лише 8 з половиною тисяч. Це, вважає Вебер, свідчить про те, що східноєвропейські члени Євросоюзу нездатні забезпечити охорону кордону належним чином. Водночас, на думку експертів, питання контролю східного кордону та збільшення нелегальних мігрантів не є нині взаємопов'язаними. “Більшість людей залишаються на території ЄС, коли термін дії їхньої візи спливає. І їм зовсім не обов'язково перетинати кордон нелегально, щоб потрапити до Євросоюзу”, - сказала в інтерв'ю “Німецькій хвилі” експерт брюссельського Центру Європейської Політики Елізабет Колет. За її словами, нині певні держави ЄС, як-от Німеччина та Австрія, дуже непокояться з приводу того, що із розширенням Шенгенської зони втратять контроль на своїх східних кордонах. Але цей процес навряд чи вплине на кількість нелегальних мігрантів, вважає експерт.


03.09.2007 http://www.dw-world.de

З листопада діятимуть нові умови видачі віз до Польщі

З першого листопада почнуть діяти нові умови видачі польських віз. Інформацію про це розміщено на офіційній Інтернет-сторінці посольства Польщі в Україні з посиланням на директора консульського департаменту польського міністерства закордонних справ. Детальніше – Галина Стадник:

Незабаром, аби отримати польську візу, українським громадянам доведеться пред’являти виписку з банківського рахунку, медичний страховий поліс, а в разі необхідності можлива й персональна співбесіда, повідомив директор консульського департаменту МЗС Польщі Яцек Юноша-Кишилевський. Він пояснює ці нововведення підготовкою до вступу Польщі до „Шенгенської зони” з 1 січня 2008 року. Віза на 90 днів перебування коштуватиме тепер 35 євро, довготермінова - не менше 60 євро. Проте ціна ще не остаточна, додає польський дипломат. Нині консульські установи Польщі видають візи лише на термін до кінця цього року. Наявність такої візи з наступного року дасть можливість українцям подорожувати країнами „шенгенської зони”. Очікується, що докладніше візові зміни обговорять 11-12 вересня на зустрічі уповноважених консульських департаментів міністерств закордонних справ України та Польщі.


31.08.2007 http://www.dw-world.de

Візовий режим між Україною та Ізраїлем може бути скасований

Візовий режим між Україною та Ізраїлем може бути скасовано впродовж наступних року-двох, повідомив «Німецькій хвилі» офіційний представник МЗС Ізраїлю Ярів Овадья. Напередодні спеціальна міжміністерська комісія ізраїльського уряду рекомендувала скасувати в’їзні візи для громадян Росії. Далі - Дмитро Каневський:

Ізраїльський міністр туризму Іцхак Ааронович, який виступав ініціатором реформи, назвав рішення спецкомісії "торжеством здорового глузду". Очікується, що після затвердження рекомендацій урядом, запропоновані зміни набудуть чинності вже з початку нового року. Якщо експеримент зі скасуванням віз для росіян виявиться успішним, наступною країною із якою буде встановлено вільний режим пересування - стане Україна. Принаймні, у МЗС Ізраїлю від самого початку дискусій на візову тему прогнозували подальше включення України до "безвізової зони". На повідомлення про ці нововведення позитивно відреагував ізраїльський бізнес. Зокрема, діловий магнат, голова торгової палати "Ізраїль-Україна" Лев Леваєв заявив, що скасування візового режиму із вибраними країнами СНД дозволить щонайменше удвічі збільшити товарообіг між державами та уможливить створення нових робочих місць


30.08.2007 http://www.dw-world.de

Віза для українських студентів на стажування в Німеччині може вже наступного року стати безкоштовною

Українські та німецькі дипломати ведуть двосторонні консультації, аби в новому навчальному році студентська віза для стажування в Німеччині була безкоштовною. Про це «Німецькій хвилі» повідомив посол України у Німеччині Ігор Долгов. Далі – Лілія Гришко:

Щороку в Німеччині по лінії академічних обмінів навчаються до трьох тисяч українських студентів. Для отримання візи кожен має зібрати чимало документів та заплатити 35 євро. Ситуація зміниться лише після імплементації угоди між Україною та ЄС про спрощення візового режиму, каже Ігор Долгов. Але українські та німецькі фахівці радяться, як  вже зараз можна скасувати плату за студентські візи до Німеччини: «Питання ціни за візу мають бути зняті. Скільки часу над цим доведеться працювати, це залежить від позиції не тільки однієї країни, оскільки ці рішення приймаються спільно через умови Шенгенської угоди», - наголошує Долгов. Дипломат також зауважив, що студентам, які мають офіційне запрошення на навчання, німецьке посольство в Україні дуже рідко відмовляє у видачі віз.


Німецька Хвиля, 13.07.2007 http://www.dw-world.de  

У Європарламенті пролунали заклики до України скасувати візовий режим з Румунією і Болгарією

На шляху до запровадження угоди про спрощення візового режиму між Європейським союзом та Україною можуть виникнути перепони. Як повідомляє кореспондент „Німецької хвилі” у Страсбурзі, депутат Європарламенту від Румунії Адіна-Іоана Валеан закликала Єврокомісію та Раду ЄС не ратифікувати цей документ, поки Україна не скасує візи для громадян Болгарії та Румунії, які приєдналися до ЄС цього року. Раніше Україна скасувала візовий режим для всіх країн ЄС.


Німецька Хвиля, 05.07.2007 http://www.dw-world.de

На Закарпатті прагнуть полегшеного візового режиму з Угорщиною

Закарпатська облдержадміністрація домагається, щоб для всіх мешканців області з наступного року діяв полегшений візовий режим з Угорщиною. Закарпатці побоюються, що приєднання цієї країни до Шенгенської зони,  може ускладнити ділові, а також родинні контакти: родичів за кордоном має кожен третій мешканець області. Передає Наталія Зотова:

Перетинати кордон з Угорщино, а також Словаччиною та Польщею, згідно з попередніми домовленостями, за спеціальними перепустками зможуть лише ті закарпатці, які понад три роки проживають у тридцятикілометровій прикордонній зоні. Причому, їхня спрощена подорож за кордон обмежуватиметься такою ж територією. Цього вимагають правила Шенгенської угоди. Утім, за словами начальника Головного управління з питань євроінтеграції Закарпатської ОДА Ернеста Нусера, українська сторона має намір відстояти ще більш лояльні правила місцевого прикордонного руху. Зокрема, на щойно розпочатих міжурядових переговорах з Угорщиною, пропонують прикордонною територією вважати все Закарпаття, а спеціальні перепустки надавати тим, хто проживає в регіоні понад п»ять років. Чи погодиться країна-сусідка на ці пропозиції, стане відомо наприкінці літа, коли підписуватимуть відповідну угоду. Переговори зі Словаччиною і Польщею з цього приводу поки не розпочалися.


19.06.2007 http://www.dw-world.de/

Фраттіні: Єврокомісія контролюватиме виконання візової угоди

ЛЮКСЕМБУРГ. У понеділок прем’єр міністр України Віктор Янукович та глава німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр підписали угоду про спрощення візового режиму між Україною та ЄС а також угоду про реадмісію. Українська сторона сподівається, що процес ратифікації відбудеться досить швидко і документ набере чинності із січня 2008 року. А про те, щоб імплементація відбулася належним чином збирається подбати віце-президент Єврокомісії Франко Фраттіні. Про це він повідомив в інтерв’ю “Німецькій хвилі”. Докладніше – Тетяна Карпенко: Єврокомісія планує подбати про те, щоб у консульствах держав ЄС у Києві безпосередньо і співробітники, і відвідувачі відчули нововведення, пов’язані із укладанням нової угоди. За словами Франко Фраттіні, він нині розробляє практичний довідник, для того, щоб проінструктувати співробітників усіх консульських установ та представництв держав Євросоюзу в Україні. Цей документ, який має бути готовий найближчим часом, міститиме політичні і технічні засади, а також конкретні вказівки. “Це робиться для того, щоб запобігти зведенню нанівець угоди про спрощення візового режиму. Ми хочемо подбати про повну імплементацію документу”, – сказав Франко Фраттіні. Правила, записані у довіднику, що його розробляє єврокомісар, будуть обов’язковими до виконання для консульських установ держав ЄС на території України.


18 червня 2007 року http://www.mfa.gov.ua/mfa/ua/news/detail/5884.htm

МЗС України

Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк взяв участь в Одинадцятому засіданні Ради з питань співробітництва між Україною та ЄС у складі української делегації на чолі з Прем’єр-міністром Віктором Януковичем.

Перебуваючи в Люксембурзі, Міністр А.Яценюк підписав від імені України угоди про спрощення візового режиму та реадмісію між Україною та ЄС.

Угода про спрощення візового режиму передбачає суттєві преференції для українських громадян, зокрема визначає категорії українських громадян, які мають право на 5-річні візи. Це журналісти, бізнесмени, члени офіційних делегацій, родичі громадян України, які мають право на проживання в країнах-членах ЄС. Однорічні багаторазові візи отримуватимуть діячі культури, науки, спортсмени. У договорі також визначено категорії громадян, яким видаватимуться безкоштовні візи. До них належать учні, студенти, діти віком до 18 років, пенсіонери, журналісти, професійні перевізники, громадяни, які подорожують з гуманітарною метою, інваліди та супроводжуючі особи, члени екіпажів поїздів, представники центральних та місцевих органів влади, учасники програм обміну між спорідненими містами.

В угоді зафіксований консульський збір для громадян України на рівні 35 євро, який не буде підвищений до 60 євро. Скорочено терміни розгляду заяв на видачу віз до 10 днів у звичайних випадках та до двох днів у термінових.

Крім того, угодою встановлено чіткий і вичерпний перелік документів, які подаватимуть громадяни України  для оформлення віз у залежності від конкретної мети поїздки.

Вперше в угоді впроваджено інститут апеляційного оскарження відмови у видачі візи, який закріплює зобов’язання консула повідомляти причину відмови в оформленні візи, а також окрему декларацію щодо забезпечення прозорості та доступності візових процедур для аплікантів.


13.06.2007 http://www.dw-world.de

В ЄС створять єдину базу даних тих, хто хоче отримати шенгенську візу

ЛЮКСЕМБУРГ. Міністри внутрішніх справ держав ЄС у вівторок затвердили створення єдиної бази даних, у якій зберігатимуться відбитки пальців та фотографії власників шенгенської візи та бажаючих її отримати. Переговори щодо неї тривали кілька років. Повідомляє Тетяна Карпенко: Незабаром консульські установи держав ЄС матимуть докладну інформацію про тих, хто хоче отримати шенгенську візу. “Сьогодні відбувається так, що держава, яка візу видає, не знає чи вже в консульських установах інших держав цій людині видавали візи, чи можливо її прохання було відхилене”, - сказав міністр юстиції Люксембурга Люк Фріден. У майбутньому все має змінитися. За допомогою гігантської бази даних відслідковувати “візову історію” певної людини стане легше. Як зауважують міністри країн Євросоюзу, все це робиться з міркувань безпеки, оскільки держави ЄС мають право знати, хто хоче до них приїхати, і відповідно до цього ухвалювати рішення - пускати цю людину до ЄС чи ні. Окрім цього, за словами глави внутрішньополітичного відомства Німеччини Вольфґанґа Шойблє, нова база даних допоможе запобігти зловживанням у сфері видачі віз.


13.06.2007 http://www.dw-world.de

Польські експерти відстежуватимуть виконання угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС

Експерти польського Фонду імені Стефана Баторія проведуть моніторинг виконання майбутньої угоди між Європейським союзом та Україною щодо спрощення візового режиму. Про це кореспонденту „Німецької хвилі” повідомили в самому фонді, який нині працює над програмою „Привітний кордон ЄС”. Розповідає Тетяна Карпенко:

За словами експерта Аніти Жимборської, спеціалісти вже провели аналіз угоди між Євросоюзом та Україною про спрощення візового режиму, церемонія підписання якої має відбутися 18 червня. Одним із головних позитивних моментів документу експерти відзначили те, що угода передбачає в довготривалій перспективі запровадження безвізового режиму з Україною. До переваг віднесли встановлення ціни у 35 євро та терміну розгляду документів - 10 днів. Також перевагою буде й те, що для деяких категорій населення плату скасують узагалі, скоротять список необхідних документів і нададуть можливість отримання багаторазових віз. Водночас експерти непокояться, що такий підхід сприятиме корупції. Оскільки люди, намагаючись потрапити до так званої “привілейованої групи”, видаватимуть себе за журналістів або водіїв-дальнобійників.


5 червня 2007 року http://www.mfa.gov.ua

Про відкриття call-центру при МЗС України

1 червня ц.р. при МЗС України розпочав роботу call-центр, що працює у цілодобовому режимі за телефоном 238-15-50.

До компетенції call-центру віднесено розгляд у терміновому порядку звернень громадян України та українських юридичних осіб щодо захисту їх прав та інтересів, надання роз’яснень стосовно порядку оформлення віз у консульських установах іноземних держав в Україні, правил перебування в іноземних державах, попередження торгівлі людьми, а також надання довідкової інформації щодо розташування, телефонних номерів консульських установ України за кордоном та іноземних держав в Україні.

У межах своєї компетенції call-центр надаватиме інформацію за зверненнями громадян, здійснюватиме попередній розгляд заяв, передаватиме відповідний матеріал для подальшого опрацювання до відповідних підрозділів МЗС та дипломатичних установ України за кордоном, а також проводитиме інформаційну-роз’яснювальну роботу серед громадян України.

За перші три дні роботи до call-центру надійшло 702 телефонні дзвінки. Операторами надано 573 роз’яснення з порушених заявниками питань. Більшість питань стосувалася надання інформації з візової тематики (326 дзвінки), довідкової інформації (183), паспортних питань (34), питань громадянства (18), апостилю та витребування документів (10).

Про зміну правил перебування громадян третіх країн в Словаччині, зокрема громадян України за візами, виданими країнами-членами ЄС, Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією

Починаючи з 01.06.07 р. змінилися правила перебування в Словаччині громадян третіх країн, зокрема громадян України, за візами, виданими країнами-членами ЄС, Ісландією, Ліхтенштейном, Норвегією та Швейцарією.

Відповідно до нового порядку, наявність вищевказаних віз не надаватиме іноземним громадянам права короткострокового перебування на території Словацької Республіки, але при цьому їм дозволятиметься транзитний проїзд через територію Словаччини до країни призначення.

Відповідно до вищезазначених змін у законодавстві Словаччини, при транзитному перетині іноземцями кордону цієї держави органи прикордонного контролю Словацької Республіки проставлятимуть в паспортному документі особи відповідну відмітку з позначкою „tranzit”. При наступному перетині іноземцями словацького кордону органи прикордонного контролю цієї країни перевірятимуть додержання такими особами правил транзиту

У разі порушення іноземцем встановленого порядку транзитного проїзду кордону Словаччини (нездійснення перетину кордону країни призначення або порушення 5-денного терміну перебування на території Словацької Республіки), на таку особу буде накладено штраф або відносно неї буде застосовано інший вид покарання. У випадку повторного порушення іноземцем правил транзитного проїзду через словацький кордон органи прикордонного контролю Словацької Республіки застосовуватимуть відносно такого громадянина адміністративні заходи, пов’язані з депортацією з території Словаччини.

Враховуючи вищезгадане, громадяни України після 1 червня 2007 року можуть здійснити транзит територією Словацької Республіки за умови наявності дійсного паспортного документу з:

  • Шенгенською візою – короткостроковою або транзитною;
  • довгостроковою візою (національною), оформленою країною-членом ЄС, що відповідає Шенгенським нормам;
  • дозволом на перебування, оформленим країною-членом ЄС, що відповідає Шенгенським нормам.

Крім того, згідно з Розпорядженням МВС Словацької Республіки, органи прикордонного контролю Словаччини перевірятимуть наявність у осіб, які не є громадянами ЄС або їхніми родичами, фінансових засобів на перебування на території Словацької Республіки у розрахунку 50 євро на день перебування. При цьому, наявність коштів вимагатиметься на весь термін перебування, вказаний у візі. У разі наявності недостатньої кількості фінансових засобів на перебування в СР, органи прикордонного контролю Словаччини можуть скоротити термін дії візи.


Західна інформаційна корпорація
22 травня 2007 р. http://zik.com.ua

Польські візи у Луцьку видаватимуться за попереднім записом

На прес-конференції Генконсул Польщі у Луцьку Войцех Галонзка 21 травня оприлюднив інформацію, що відтепер візи видаватимуться відповідно до попереднього запису. Про це повідомив власкор ЗІКу.

Запис проводитиметься щоденно з 14.30 до 18.00. Мета цього кроку – запобігання конфліктних ситуацій і різноманітних недоліків у роботі штибу «нічних» черг, кількох «автономних» списків черги тощо.

Водночас пан Галонзка зазначив, що українські громадяни матимуть право на позачергове обслуговування, якщо зможуть довести таку потребу документально.

Довідка ЗІКу.

З видачею віз у генконсульстві РП у Луцьку працює 23 людини. По плану вони повинні видавати близько 300 віз щодня (тобто близько 90 тисяч щороку). Однак насправді через надмірний попит цих документів у наших співгромадян на працівників лягає величезне навантаження – вони змушені видавати українцям понад 700 віз щоденно.


8.04.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian      

Голова ПАРЄ закликав ЄС спростити візовий режим для українців       

СТРАСБУРГ. Голова Парламентської асамблеї ради Європи Рене ван дер Лінден закликав Європейський союз спростити візовий режим з Україною. Про це він повідомив під час візиту до ПАРЄ прем’єр-міністра України Віктора Януковича. Повідомляє Тетяна Карпенко:

За словами Рене ван дер Ліндена, єдність у Європі має підтримуватися, зокрема, за допомогою контактів між людьми. На думку голови ПАРЄ, потрібно заохочувати мешканців різних країн брати участь у програмах обміну студентів, експертів та інших категорій. “Мій особистий досвід свідчить, що головною перепоною для таких обмінів є візова політика Європейського союзу”, - сказав Рене Ван дер Лінден. Тому голова ПАРЄ, ставлячись із повагою до візових процедур, закликав ЄС їх спростити. За словами Ван дер Ліндена, ці правила мають інтерпретуватися на користь громадян, а не навпаки, а також мають заохочувати людей подорожувати.


18.04.2007 http://www2.dw-world.de/ukrainian       

МЗС опитав громадян України про проблеми з отриманням віз до країн ЄС     

Українці, які прагнуть отримати візу до країн ЄС, найбільше нарікають на черги в консульствах та на відсутність вичерпної інформації про необхідні документи для виїзду за кордон. Такі результати візового моніторингу проведеного МЗС України на прохання Єврокомісії. Розповідає Лілія Гришко:

Опитування українських громадян МЗС проводило з 10 по 17 квітня біля консульств восьми країн-членів ЄС, зокрема вивчалася схема видачі віз у країни Бенілюксу, Німеччини, Австрії, Іспанії, Італії, Франції та Чехії. Було опитано близько півтисячі заявників, які мали труднощі при отриманні візи, каже речник Міністерством закордонних справ України Андрій Дещиця. Опитуванню підлягали такі фактори обслуговування, як тривалість запису на співбесіду, очікування в чергах, коректність ставлення до одержувачів візи з боку представників дипустанов, розмір консульського збору тощо. За домовленістю всі результати проведеного моніторингу українське МЗС передасть єврокомісару з питань зовнішніх зносин Беніті Ферреро-Вальднер. Всі недоліки роботи дипломатичних представництв будуть враховані на переговорах з укладання між Україною та ЄС угоди про спрощення візового режиму.


Україна і ЄС домовляться про візи 18 червня

proUA / 16.03.2007 http://ua.proua.com

Парафовану раніше угоду про спрощення візового режиму між Україною і Євросоюзом планується підписати 18 червня цього року в рамках засідання Ради співпраці Україна - ЄС.

Про це повідомив постійний представник України при Європейському Cоюзі Роман Шпек в інтерв’ю газеті «Известия в Украине».

«Якщо не відбудеться нічого непередбаченого, ми хотіли б 18 червня, в рамках засідання Ради співпраці Україна - ЄС, підписати угоду. Є серйозні підстави вважати, що до кінця поточного року всі юридичні процедури вдасться завершити. І з січня 2008 року угода вступить в законну силу», - сказав Шпек.

За його словами, наразі в Україні і в країнах Євросоюзу продовжується узгоджене виконання всіх технічних процедур, необхідних для підписання угоди.

Разом з тим Шпек не виключає несподіванок: «Деякі посольства європейських держав почали підключати до процесу видачі віз посередницькі фірми, що підвищує вартість віз».

Як відомо, ЄС пов’язує спрощення візового режиму з підписанням договору про реадмісію.

15 лютого в Брюсселі відбулися технічні переговори експертів України і Європейської комісії щодо мовно-юридичної відповідності парафованих 27 жовтня 2006 року в Гельсінкі текстів угод Україна-ЄС про спрощення оформлення віз і реадмісію. За наслідками переговорів були зняті всі проблеми мовно-юридичного характеру.

По закінченні засідання директор Державного департаменту з питань адаптації законодавства Міністерства юстиції України Лана Зеркаль заявила, що угоди про спрощення візового режиму і про реадмісію Україна-ЄС можуть бути підписані в червні 2007 року.

Україна і ЄС парафували угоди про спрощення візового режиму і про реадмісію 27 жовтня в ході саміту Україна-ЄС в Гельсінкі.


Західна інформаційна корпорація 14 березня 2007 р. http://zik.com.ua

Після вступу Угорщини до Шенгену для українців, що проживають біля кордону, буде введено спрощений режим перетину

Надзвичайний і Повноважний Посол Угорської Республіки в Україні Андраш Баршонь повідомив, що після вступу Угорщини в Шенгенську зону буде введено «малий прикордонний рух». Це стосуватиметься мешканців прикордонних територій. Вони зможуть перетинати кордон за спрощеною системою. Обмеження встановлюватиметься лише відстанню від кордону. Про це сказав у середу в Ужгороді, напередодні свята угорського народу – річниці Угорської національно-визвольної революції – на зустрічі з в.о. голови облдержадміністрації Іваном Балогою та головою облради Михайлом Кічковським, — повідомили 14 березня ЗІКу в прес-службі ОДА.

Як зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол, за останні кілька років у видачі угорської візи відмовили всього двом відсоткам українців. «За це брюссельські колеги нас критикують, – зазначив пан Посол, – хоча в деяких країнах ЄС відмови сягають 8-10 відсотків».

На зустрічі також обговорювалося транскордонне співробітництво. Іван Балога акцентував на пожвавленні співпраці сторін у реалізації протипаводкової програми «Тиса». Цьогоріч Україна на такі заходи передбачила 70 мільйонів гривень, наступного року суму планують збільшити втричі. Андраш Баршонь зазначив, що, крім цього, є кілька проектів співпраці прикордонних областей. Один з них – обмін досвідом у реформуванні органів місцевого самоврядування, на реалізацію якого Євросоюз виділив 1 мільйон доларів.