повернутися Ї: кордон

21 листопада 2007 http://radiosvoboda.org

ЄС може полегшити візовий режим з Україною в найкращому випадку з 1 січня 2008 року

Наталія Вікуліна

Брюссель, 21 листопада 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Європейський Cоюз може розпочати полегшений візовий режим з Україною від 1 січня 2008 року, але це найоптимістичніший сценарій. Так прокоментував один з чиновників Єврокомісії сьогоднішнє рішення Києва скасувати візи для громадян Болгарії і Румунії, що було перепоною для полегшення візового режиму ЄС для українських громадян. Офіційну реакцію Єврокомісія не висловила, оскільки не отримала відповідного підтвердження з Києва.

Чудовим назвав чиновник Єврокомісії рішення українського уряду скасувати візи для румунських і болгарських громадян. Євросоюз завжди наголошував, що зможе полегшити візовий режим українським громадянам тільки після того, як Київ скасує візи для громадян Румунії і Болгарії – адже ЄС виступає за рівне ставлення до всіх своїх громадян.

Затримка може позначитися на гаманцях українців?

За словами працівника Єврокомісії, він шкодує тільки за тим, що рішення про скасування віз для Болгарії і Румунії не було ухвалене буквально один-два день тому. Річ у тім, що тоді питання про полегшення візового режиму для громадян України було б винесене на розгляд Ради Євросоюзу вже сьогодні, а так його розглянуть невідомо коли, адже порядок денний роботи Ради ЄС у найближчий час дуже насичений. Якщо країни Євросоюзу не матимуть жодних заперечень, тоді рішення про полегшення візового режиму для українських громадян буде ухвалено і його надрукують в офіційному журналі ЄС, а чинності воно набуде з наступного після цього місяця, тобто, 1 січня наступного року у найкращому випадку.

Чиновник Єврокомісії нагадав, що інакше з першого дня нового року ціни на візи зростуть до 60 євро, ось чому слід так терміново запровадити полегшений візовий режим для України. Нагадаю, що за цієї умови ціна стандартної візи залишиться 35 євро, а певні категорії громадян України візи до ЄС отримуватимуть безкоштовно.

«Крок уперед, але недостатній»

Директор українського Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко вважає, що угода про полегшення візового режиму для України матиме, можливо, лише обмежений вплив.

Виступаючи в середу на конференції у Брюсселі Олександр Сушко сказав: «Угода визначає деякі вибрані категорії людей, які отримають від неї користь. Але, згідно з нашими оцінками, це стосується не більше ніж 5-6 відсотків українського населення – найбільш активного прошарку суспільства. Але більшість людей залишиться осторонь, тому що вони не входять до вибраних категорій. Ми сподіваємось, що угода насправді забезпечить добрий крок уперед, це, дійсно, крок уперед, але недостатній».