повернутися Ї: кордон

До Чехії в’їхали перші українські громадяни з новою шенґенською візою

Оксана Пеленська

Прага, 21 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чеська Республіка відраховує перші години у складі шенґенського простору. Разом з іще восьми країнами чехи святкують врешті здобуте рівне право пересування по Європі, до якого країна йшла 18 років – від демократичної Оксамитної революції. Натомість для громадян України минає перша доба, коли для в’їзду до Чехії потрібна нова, так звана шенґенська віза. Про те, як видаватимуть такі візи, які типи віз існують, які права на пересування в шенґенському просторі дає віза, Радіо Свобода розповів керівник відділу координації шенґенської співпраці Ïржі Чаліковскі.

Р.С: Відомо, що відтепер чеські консульства в Україні видаватимуть шенґенські візи. Чи зміниться порядок видачі віз, чи можна буде отримати візу на в’їзд до Чехії в іншій країні шенґенського простору?

Ï.Ч.: Зі вступом Чехії до Шенґену загальні правила не змінюються, тобто і надалі потрібно подати відповідні документи на отримання візи. Правда, відтепер можна буде подавати ці заяви і в чеських представництвах в інших країнах. Все залежить від того, з якими країнами Чеська Республіка домовиться про видачу віз для українських громадян. Правда, досі Чехія ще не ухвалила відповідних рішень у цьому питанні. Зараз ми будемо вивчати ситуацію, щоб знати, скільки віз видаємо ми, який досвід мають інші країни, і на основі цього ухвалимо рішення, як нам співпрацювати далі, щоб створити якнайширшу мережу представництв для видачі віз.

Р.С: Скільки коштує шенґенська віза, чи планується запровадження певних пільг для окремих категорій громадян, як це було раніше?

Ï.Ч.: Загальна сума за видачу шенґенської візи погоджена з усім країнами Шенґену і становить 60 євро. Та існують певні угоди, на підставі яких ця сума зменшена до 35 євро. Це стосується держав, які уклали угоди з Європейським Союзом про полегшення візового процесу. Від 1 січня 2008 року це стосується України, Молдови, Росії, Македонії, Сербії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії та Албанії. Крім цього, ще існують можливості певних пільг для окремих категорій людей, як наприклад, для дітей, що вирішуватимуться в кожному окремомому випадку.

Р.С: Що зміниться для тих українських громадян, хто отримав візу до Чехії перед 21 грудня, чи можуть вони з цією візою вільно подорожувати шенґенськими теренами?

Ï.Ч.: Тим громадянам, які отримали чеську візу раніше, тобто до 21 грудня, ця віза дає право перебування лише на теренах Чеської Республіки, але не дає права подорожувати по всьому шенґенському просторі. Таке право дає тільки єдина шенґенська віза, що видається нашими консульськими представництвами на термін до трьох місяців протягом півроку.

Р.С: Які типи має нова шенґенська віза?

Ï.Ч.: Назву головні категорії віз. До них належить летовищна віза – airport transit visa, ця візи позначається як тип А. Потім є транзитні візи, це візи типу В, а ще є віза типу С, це найпоширеніша віза для короткотермінового перебування іноземця. Візи видаються на один в’їзд до країни, два в’їзди і багаторазові, це залежить від поданої заяви на візу. Консульство вирішує, який тип візи іноземець отримає, все залежить від конкретної ситуації.

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки видало брошурки, в тому числі й українською мовою, з інформацією про нові правила видачі шенґенських віз. З ними можна також ознайомитись на інтернет-сторінках Міністерства за адресою: www.mzv.cz  або www.euroskop.cz/schengen