на головну сторінку незалежний культурологічний часопис «Ї»

"Українська еліта - головна загроза українській державності"

Семінар за участи Євгена Жеребецького, державного експерта Національного інституту проблем міжнародної безпеки (Київ)

16 листопада 2006

17 листопада 2006 р. http://zik.com.ua/index.php?news_id=61319
Західна інформаційна корпорація

Євген Жеребецький: Найбільшою загрозою для української держави є українська еліта. Ми на порозі чергової руїни

«Найбільшою загрозою для української держави є українська еліта. Або псевдо, або справжня – яка не має повноважень і не виконує своїх функцій – вчити народ. Тому зараз ми стоїмо на порозі чергової руїни», – вважає державний експерт Національного інституту проблем міжнародної безпеки Євген Жеребецький. Про це він заявив вчора, 16 листопада, під час семінару «Українська еліта – головна загроза українській державності».

Наголосивши на тому, що ситуація зараз є драматичною, Євген Жеребецький зазначив, що багато моментів існуючої ситуації він передбачив ще кілька років тому. «Тоді, також у Львові, я виголосив тезу про те, що Росія розвалюватиметься через внутрішні причини, зокрема, демографічну кризу, – зазначив він. – Тому я казав, що вони робитимуть прості речі: підніматимуть ціни на нафту, газ і домовлятимуться про те, щоб перекрити нам шлях на Захід. Тоді люди втікатимуть з України, а в Росії їм запропонують добрі «підйомні». Нам треба мати добрі відносини з Росією. Але насправді це неможливо, адже Росія зацікавлена у тому, щоб тут нам було погано».

Євген Жеребецький додав, що суспільство не може жити без еліти, але водночас елітою, як помилково вважають соціологи, не є вибрані депутати. «Записатися в еліту неможливо, – наголосив він. – Ця людина на ментальному рівні відрізняється від інших. Ця еліта, про яку я кажу, має свої особливості: наявність програми і життєвих цінностей, від яких не відступиться, має високу думку про себе і високу персональну відповідальність, перебуває у стані війни зі світом. Їй також характерна креативність, а той час як контреліта є за природою руйнівною».