на головну сторінку незалежний культурологічний часопис «Ї»

Семінар
Політична провокація як інструмент дестабілізації Львівщини. Хто замовник, кому вигідно, як реагувати національним меншинам?

15 травня 2007

15.05.2007 http://zaxid.net

Україна рухається в небезпечному напрямку, - Тарас Возняк, політолог

«Нас здивувала і розлютила ця акція. Це не випадковість, а один з елементів у системі. Провокації розпочалися багато років тому і їх чинять різні політичні сили», - так прокоментував встановлення наметів на площі перед пам’ятником Шевченку політолог, редактор часопису «Ї» Тарас Возняк. Про це він заявив сьогодні, 15 травня, під час семінару-обговорення «Політична провокація як інструмент дестабілізації Львівщини. Хто замовник, кому вигідно, як реагувати?».

На думку політолога, останні два роки Україна знаходиться в стані не лише внутрішнього конфлікту, проти неї застосовують нові форми впливу.

«Це такий спосіб: чим гірше, тим краще, - зазначив він. - І наша солодка політична трійця - Ющенко, Янукович і Тимошенко - лише до певного моменту можуть думати, що вони є головними гравцями на шахівниці. Це велика помилка з їх боку. Інші держави обслуговують свої політичні інтереси на території нашої країни уже давно. І з'явиться четверта чи п'ята сили, які будуть грати на шаховій дошці свою гру».

Тарас Возняк наголосив на тому, що Україна зараз рухається в небезпечному напрямку, коли процес деструктивізації і хаосу уже важко буде зупинити. «Тим більше при тій силі, яку має карликовий і здеморалізований політичний клас. А якщо ні «помаранчеві», ані «синій уряд» не можуть опанувати усю державу, тоді у гру гратимуть інші. І в цьому небезпека», - резюмував він.

----

Львів спихають на маргінес, - консул Нідерландів у Львові

"Найбільш дієвою боротьбою з такими провокаціями, як встановлення наметів біля пам’ятника Шевченку, є їх ігнорування. Але до цього громада ще має дорости", - вважає Почесний Консул Королівства Нідерландів у Львові Богдан Панкевич. Про це він заявив сьогодні, 15 травня, під час семінару-обговорення "Політична провокація як інструмент дестабілізації Львівщини. Хто замовник, кому вигідно, як реагувати?".

"І наша спільна справа – захищати Львів – додав він. – Я не можу дати рецепт - як, але бачу, що є вакуум. Церква мовчить, голос інтелектуалів чути слабо і збоку. Львів спихають на маргінес. Тут було багато "інвестицій" в релігійні та етнічні конфлікти, і за шістнадцять років ми їх позбулись. І тепер усе це відбувається на вищому технологічному рівні".

----

Якщо дозволимо залишатися еліті бути такою, як вона є, провокація стане нормою життя, - Анатолій Романюк, політолог

"Якщо ми далі дозволятимемо залишатися тій еліті, яка є неконтрольованою, бути такою, як вона є, провокація стане нормою життя", - заявив сьогодні, 15 травня, під час семінару-обговорення "Політична провокація як інструмент дестабілізації Львівщини. Хто замовник, кому вигідно, як реагувати?" політолог Анатолій Романюк.

На думку політолога, якщо Львів вестиметься на провокації, тоді може виникнути ситуація, коли тут уже не захочуть проводити "Євро-2012", давати гроші на розвиток міста тощо.

Президент Європейської асоціації психотерапевтів Олександр Фільц наголосив на тому, що на провокації потрібно реагувати не так, як цього очікують їх організатори, а робити з них комедії. "Насамперед, я подякував би МЗС Росії, що воно звернуло увагу на Львів, - зазначив він. – А що стосується акції з наметами біля пам’ятника Шевченку, то людям, які там знаходились, можна було б принести цукерок, чаю, піци, вентилятори, щоб їм не було спекотно".


Львівська інтелігенція обурена повсякденними провокаціями

15 травня 2007 http://lviv.proua.com/news/2007/05/15/185424.html

Політичні сили, які вже перестають займатися політикою, перетворюють щоденні провокації на норму життя, вважають представники львівської інтелігенції. Прикладом тому є встановлення наметів на площі перед пам’ятником Шевченку та постійні скарги на «заляпування» Російського культурного центру.

Саме тому представники інтелігенції вирішили сьогодні зібратись у Італійському дворику аби провести семінар-обговорення на тему "Політична провокація як інструмент дестабілізації Львівщини. Хто замовник, кому вигідно, як реагувати?".

«Ця недолуга акція, яку провели у Львові – не випадкова. Це один з елементів у системі, яку вже багато років формують політичні сили», – зазначив в ході обговорення редактор часопису "Ї" Тарас Возняк. На його думку, Україна вже протягом двох останніх років перебуває у стані внутрішнього конфлікту.

Першопричиною такого явища як провокації стали, на думку пана Возняка, опущені планки політичної моральності та етичності самих політиків. Великої помилки припускаються і владні органи, які не займають жодної з позицій або просто не реагують на те, що відбувається, вважає керівник Громадського форуму Львова Олег Мацех. «Там, де влада бачить, що не сподобається тій чи іншій стороні, вона взагалі нічого не робить», – зазначив він.

Постійні повідомлення про «заляпування» стін Російського культурного центру – теж провокація, вважають представники інтелігенції і припускають, що «за дверима того ж таки центру стоїть відро фарби, якою малюють стіни та молоток, яким розбивають фігуру Пушкіна».

Такими провокаціями, на їх думку, хтось намагається розбити електоральну об’єднану Галичину, яка сповідує єдині цінності. Та розцінюють це як спробу внести нестабільність у регіоні.

«Україна рухається в небезпечному напрямку», – резюмував Тарас Возняк.