повернутися про нас пишуть:

Поступ, №25 (683), 13-14 лютого 2001 р.

"Ї", Інтернет та... шістдесятники

СЕМІНАР

Анастасія КАНАРСЬКА

Черговий семінар незалежного культурологічного журналу “Ї” був провокаційний уже в запропонованій темі: “Українська література без шістдесятників. Спроба футурології”. Публічність, у більшості своїй, зібрало це провокаційне формулювання теми, бо відразу ж виникло безліч запитань. Зацікавлення зростало ще й від імен доповідачів: В. Цибулька та С. Квіта.

Виявилося, що на семінар приїхав лише Володимир Цибулько. Його виступ справив якесь абсолютно дивне враження. На емоційному рівні виникло відчуття, що від колишнього Цибулька-поета залишився лише спогад. Доповідач “потішив” нас тим, що майбутня література буде літературою факту та Інтернету, а сама книга не буде вже такою суспільно важливою. І це все, що відбилося в пам’яті. Але ж народ прийшов, зваблений іменами шістдесятників, тож на спрощену схему, яку запропонував В.Цибулько, не піддавався. І розгорнулася полеміка, яка в якусь мить навіть могла перерости у дебати, що не раз спалахують на нашій ріднесенькій клумбі. Добре, що іронічний Тарас Возняк, як істинний філософ і голова семінару, своєчасно вгамовував ці пристрасті.

Офіційними опонентами п. Цибулька виступили: Алла Татаренко – перекладач-балканіст, доцент кафедри слов’янської філології Львівського національного університету та Андрій Павлишин – редактор Незалежного культурологічного журналу “Ї”. Виступ А.Павлишина був найґрунтовніший та найкорисніший. Бо опонент не лише висловив свої думки щодо значення Інтернету в популяризації книги, але назвав декілька адрес, натрапивши на які, можна ознайомитися з сучасною українською літературою. Полеміка, у якій взяли участь Р. Кісь, М. Кривенко, І. Старовойт, О. Фешовець, А. Шкраб’юк, І. Балинський, О. Пограничний, О. Самотюк, В. Вітковський, В. Габор, Б. Чепурко, тривала впродовж двох годин. Оскільки в кожного своє уявлення про майбутнє української літератури, тож і розійшлися всі при своїх думках та переконаннях. Можливо, хтось (як і я), повернувшись додому, взяв у руки збірку когось із шістдесятників... Мій вибір зупинився на В. Голобородькові.