на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Чому Кремль закриває проект «Новоросія»

Путін усвідомив, що проект досяг межі своєї ефективності і далі гнути військову лінію зовсім небезпечно.

Про це у своїй статті пише Андрій Колесніков – керівник програми «Російська внутрішня політика та політичні інститути» Московського Центру Карнегі, відомий журналіст.

Як зазначає автор, «Новоросія», закривається. Міністр закордонних справ ДНР Олександр Кофман висловився, що ідея не знайшла підтримки – для її реалізації потрібен більший градус антиукраїнських настроїв (а може, люди втомилися від війни?). Глава парламенту ДНР, частий гість російських телешоу Олег Царьов заявив: «Діяльність структур Новоросії заморожена, оскільки вона не вписується в план мирного врегулювання, підписаного у присутності країн «нормандської четвірки»».

«Симптоматично, що ці події відбулися після візитів держсекретаря США Джона Керрі в Сочі і заступника держсекретаря США Вікторії Нуланд в Москву. Незважаючи на те, що представники російського МЗС наполягали, що ніяких розмінів не буде (та й хто ж публічно говорить про розміни), судячи з усього, саме така процедура і відбулася. Цілком очевидно, що проект «Новоросія» не закривався б без явно тиску Москви на лідерів сепаратистів. Російський ультраправий ідеолог Олександр Дугін ще за тиждень до цих подій у своїй колонці на сайті інформагентства «Новоросія» припустив, що може відбутися угода «Крим в обмін на Новоросію»: тобто дотримання Мінських угод і спроби побудувати автономію ДНР і ЛНР у складі України. Можливо, його прогноз виявився близьким до дійсності. Втім, задовго до Дугіна про можливість такого обміну писали набагато серйозніші автори», – пише Колесніков.

Як зауважив експерт, здача проекту «Новоросія» збіглася з деякими иншими нервозними діями російської влади. По-перше, пішли прямі витоки інформації про те, що вибори в Думу можуть відбутися не в грудні 2016-го, а у вересні того ж року.

По-друге, скорострільно пішов по всіх законотворчих інстанціях зовсім вже абсурдний законопроект про «небажані» іноземні неурядові організації, під якими, як пояснили депутати, маються на увазі і комерційні структури. Тобто, по суті, це легітимація відмови від економічних зв’язків, інвестицій і продовження саморуйнівних антисанкцій стосовно західного бізнесу.

«Можливо, це така компенсація за відмову від подальшого розширення «імперії», що живе в головах російських еліт. І майже трагічне усвідомлення того, що Україна все одно пішла, Захід не дозволить Росії привласнити Донбас, кров багатьох тисяч людей пролито даремно, а середньо- і довгострокові репутаційні втрати російської влади занадто великі, незважаючи на підтримку аудиторії всередині країни. По-людськи ця прикрість має пояснення: саме такі психологічні механізми діяли, коли більшість російських хокеїстів проігнорували гімн Канади, програвши у фіналі чемпіонату світу-2015», – вважає він.

«Новоросія виявилася геополітичною химерою, народженою на нарадах Кремля і на Старій площі, таким же пластмасовим новоутворенням, як і придумана кілька років до того «суверенна демократія». Проект провалився на практиці – відповідно, анігілювалось і його теоретичне обґрунтування».

На думку Колесникова, можливо, Путін усвідомив, що проект досяг межі своєї ефективності. Далі гнути військову лінію зовсім небезпечно. Не виключено, що президент Росії втратив до проекту «Новоросія» інтерес. У нього тепер инша гра – «поворот Росії на Схід».

Нагадаємо, Олег Царьов офіційно оголосив про замороження проекту «Новоросія».





 

Яндекс.Метрика