на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Ваче Давтян, підприємець

Стрілянина в Мукачеві як останній дзвіночок
для української влади

Події в Мукачеві розділили блогосферу на 2 ворогуючі сторони – тих, хто підтримує Правий сектор і тих, хто проти нього. На диво тих, хто підтримують ПС виявилося дуже багато.

Хоча ситуація доволі проста:

·                        за тисячу кілометрів від фронту озброєні люди проводять розборки, через які инші загинули люди;

·                        ніхто не був в курсі, що ПС нібито протидіє контрабанді сигарет;

·                        є чіткий наказ Яроша про те, що ніхто не може перебувати зі зброєю поза зоною АТО;

·                        в справі замішані екс-регіонал Ланьо з одного боку і одіозний Балога з иншого;

·                        голова Закарпатської ОДА заявив, що «домовлятися про контрабанду сигарет потрібно законним способом»;

Все це дуже схоже на переділ чорного ринку сигарет, що переріс у збройні розборки. Але чому ж прихильників ПС виявилося так багато? Чому відомі блогери втратили велику кількість передплатників і ще енну кількість самі відфрендили?

Українці не стільки за ПС, скільки проти нинішньої влади. Безхребетної, безвольної, яка намагається догодити всім – і старим, і новим. Президент, який домігся мінських угод і підтримки всього світу, але кадрові призначення якого шокують навіть найбільш затятих його прихильників. Прем’єр, вже півтора роки тільки розмірковує про реформи і нічого не робить насправді. А ще вся сонма чиновників, проти яких ми вийшли на Майдан, а ті залишаються на своїх місцях, продовжуючи красти і грабувати країну.

Звичайно, є серйозна дилема – українці не хочуть диктатури і сильної, централізованої влади, а законним способом вирішувати все довго. Так, є катастрофічна проблема кадрів і низьких зарплат чиновників. Але всі ці питання можна і потрібно було вирішувати набагато швидше (приклад Грузії, яка була в 2004 році в набагато гіршому стані).

Люди дуже втомилися, кредит довіри вичерпано. І тут Мукачево, у висвітленні якого проскакують такі тригери (вмикачі), як «регіонал», «контрабанда» і «міліція». І людям вже не хочеться розбиратися в нюансах. Вони бачать швидке рішення в людині з автоматом. Їм здається, що це дуже просто – розстріляти всіх хабарників і почати контролювати инших чиновників. І тоді все в країні налагодиться.

Або не налагодиться. Ось 2 найбільш очевидні і відчутні наслідки приходу когось до влади шляхом збройного заколоту:

1. Заколотників не визнає Захід з усіма наслідками, санкціями і реальною блокадою країни;

2. Заколотників відмовляться визнати багато підрозділів силових органів і добровольчі батальйони, а також цілі регіони. Це вже загрожує реальною громадянською війною.

Помовчимо вже про те, що зроблять з економікою Коломойський і Корбан, найбільш близькі до ПС. Наслідки будуть такі, що сьогоднішня ситуація здасться раєм.

Розуміючи це, багато відомих блогерів категорично проти Укропу в особах Яроша, Філатова і Коломойського. Але емоціями справі не допоможеш, тим більше видаленням незгодних із друзів. Тут важливо прислухатися до їх голосу, і максимально підстьобувати і тиснути на владу. Стати посередниками між владою і народом, терпляче пояснюючи кожен крок, а також наслідки тих чи инших «швидких» рішень.

Час уже практично вийшов. Потрібно прямо зараз почати активне очищення від корупції та монополізму, балансуючи за межею законності (Саакашвілі в приклад). Треба почати проводити реальні реформи, инакше уникнути повного хаосу буде практично неможливо. Сподіваюся, поки ще не пізно.





 

Яндекс.Метрика