на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Аня Дорн, facebook.com/ania.dorn.7

«Теракти на російському лайнері А321 і в Парижі
– справа рук не ІДІЛ», – думка

Стосовно літака:

1. Нехарактерний для тероризму, дуже чистий почерк: ідеально грамотно встановлений таймер знайшли, слідів вибухівки не знайшли. Схоже на роботу добре підготованої військово-інженерної спецури, завданням якої було приховати можливість ідентифікації вибухівки (при правильному розташуванні в таких випадках вона повністю – абсолютно безслідно – вигоряє).

Для терористів взагалі нема жодного резону бавитись з такими інженерно-хіміко-технічними тонкощами (і вони з ними ніколи не бавляться). При цьому підозри про можливість встановлення таймера ще до прибуття борта в Єгипет іноземні розвідки відкрито висловили в їхній пресі.

2. Єгипет придбав призначені для Росії «Містралі», в яких тій відмовили. Холод у відносинах з Єгиптом при цьому, спостерігається з часів «квітневої революції», коли він схилився в своїх геополітичних міркуваннях у бік Заходу. Але це дрібниці. А от що не дрібниці – нас може дуже напружувати розширення Суецького каналу для проходження супер-танкерів (міжнародне транспортування нафти з регіону), яким займається Єгипет і для якого потрібне серйозне фінансування. Якби зміг Єгипет його (розширення) подужати – вартість нафти для Европи впала б раз і назавжди. Теракт на території Єгипту, спрямований проти туристів, надовго знищив туризм, який був джерелом половини національного доходу для цієї країни. І яке тепер фінансування у над-витратних проектів?.. Плюс контрактні італійські специ з розробки газових родовищ у зв’язку із загрозою тероризму надовго покинуть Єгипет разом з унікальною дорогою технікою, без якої і цей проект не вигорить – таким чином він втратить можливість розробляти найбільше газове родовище в світі. Для нас – мінус глобальний газовий і нафто-транзитний конкурент, що відкриває близькосхідній та африканській нафті найкоротший шлях у Европу – дуже солодкий збіг обставин.

3. Фраза про взяття на себе відповідальності ІД – анонімна – дзвінок у Франс-прес. Це не стиль терористів. Своє піар-залякування вони обставляють зазвичай з більшим «шиком-блиском» – командири терористів грають же не тільки на нашу, але й на свою аудиторію – їм дуже важливо демонструвати авторитет у своєму внутрішньому середовищі.

4. Перше вливання інформації з іменами терористів було в «Сандей таймз» з посиланням на джерело з серії «НЛО з британської розвідки». Наші ЗМІ його дружно і підхопили, а західні навіть вухом не повели. «Сандей таймз» – вторинне і мало популярне видання – неодноразово було помічене в публікаціях проросійської інформації – так само технічно (в тому числі, лінгвістично) обставленої, як в двох (ще дрібніших) европейських виданнях – австрійському та французькому, які утримує наша «контора» (давно за ними спостерігаю – посилання на «НЛО» і провокаційно-пропагандистські тексти у них повторюються слово в слово – тільки в одному німецькою, а в иншому французькою мовою, а вийшла я на них – смішно – через пресу новоявленої ДНР – вона єдина, хто цю єресь в перекладі поширював). Англійська сторона інформацію не підтвердила. Сенсації, здавалося б, дуже бажаної тут, не сталося.

5. Поведінка нашого керівництва не відповідала масштабам трагедії, що сталась – її  легко можна назвати «млявою черговою реакцією».

 

Стосовно теракту в Парижі:

1. Напередодні G20 варто, насамперед, зрозуміти, кому це вигідно з погляду політтехнологій. Крім нас – нікому. Теракт в Парижі дає можливість тільки нашому керівництву надувати щоки через персональну значущість участі в сирійському конфлікті і боротьбі зі світовим тероризмом.

2. У ситуації з біженцями, яку ЕС захищає щосили (аж до того, що там закрили очі на лажу з очевидним протиріччям вигляду тіла дитини і розповіддю її батька – в історії з «потонулим хлопчиком», чиї фото емоційно «зламали» населення Европи щодо біженців) – біженцям найменше вигідні теракти – вони від цього постраждають перші (до речі, вночі вже спалили табір в Кале – але у мене поки руки не дійшли детально з’ясувати, що ж там сталося) – для них це масовий ризик відмови в статусі і висилання з Европи. Відповідно, шансів, що вони причетні до теракту, практично ніяких.

3. За свідченнями очевидців, терористи були світлошкірі – цивілізовано виглядали, добре говорили французькою, не мали завдання торгувати заручниками – тільки вбивство максимальної кількості людей в залі, озброєні вони були автоматами Калашникова. Але місцевим це все теж невигідно. Та й дежавю у мене якесь дивне – щось мені ця картина з концертним залом нагадує... вгадаєте з трьох разів? – процес по Норд-Осту в ЕСПЛ ми програли кілька років тому. Зараз з тріском там же програємо процес по Беслану – у нас залишилося всього півроку, щоб виправдатися, але вести слідство чесно ми не хочемо (40-а бесланським сім’ям, які звернулися до Европейського суду, довелося навіть ексгумацію тіл своїх дітей провести, щоб доказати провину нашої влади, яка відмазується в суді). Саме час натякнути Европі – мовляв, хлопці-европейці, ви також хороші при виборі методів для проведення операцій проти терористів, що беруть людей в заручники – он у вас скільки жертв. Так що чи не відстати вам від нас зі своїм довбаним міжнародним правосуддям?..

4. Нападник кричав: «Все це вина вашого президента!» – вибачте за цинізм, але то схоже на цирк з кіньми. Шахіди нічого подібного, наскільки мені відомо, ніколи ніде при виконанні терактів не кричали. Це раз. Два – нагадайте мені (тут можу помилятися) – колись раніше при терактах в ЕС використовували пояс шахіда? У РФ точно використовували...

5. Виступ Кадирова з відвертими мріями про відплату французам за Шарлі Ебдо тижневої давності. Відповідь на питання – якої відплати може бажати «академік за дарчою» – особисто в мене сумнівів не викликає.

6. У Баварії затримали помічника паризьких терористів – чорногорця з вибухівкою, що прямував у Париж. Чорногорія – частина колишньої Югославії, де багато років орудувало КДБ. «Є у нас сумніви, що ти, дорогенький...» ©.

7. У мене, крім всяких численних розрахунків щодо фізичної (чисто транспортної) можливості переправлення величезної кількості біженців за кілька місяців, є літній відеозапис висадки з величезного морського судна великої групи біженців в гумові човни (знайдено у відкритих мережевих джерелах). Висадку знімали з верхньої палуби, у тих, хто знімав були рації – чути переговори по них. Один голос говорить арабською, другий російською. І в мене є дуже велика підозра, що наші мають до різкого потоку біженців не тільки непрямий, але й прямий стосунок. Як на мене, це цілком може бути спробою політичної дестабілізації ЕС, що нам вигідно найбільше.

8. Як і у випадку з літаком, відповідальність на себе взяла ІДІЛ – і знову анонімна інформація – причому через сумнівний італійський ресурс. І знову – це не стиль терористів.

9. Співчуття і пропозиція допомоги Франції надійшли від нашого керівництва надто швидко. Виглядає дивно: 220 своїх громадян шкода так мало, що ніхто нікуди не спішив (перша публікація була тільки через три години після падіння літака – в 10:11, президент звернувся до нації багато пізніше), а французів так шкода, що кажуть про це посеред ночі – відразу після Обами – через 40-50 хвилин після теракту. У вас це когнітивного дисонансу не викликає?.. А у мене викликає. Бо на піар змахує. Дуже. Перед G20 особливо.

 

14 листопада

Сам пост, апдейт і P.S. дивіться:
https://www.facebook.com/ania.dorn.7/posts/824976370949382

 





 

Яндекс.Метрика