на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Франція вслід за Бельгією арештувала активи Росії
за позовом ЮКОС

Колишні акціонери ЮКОС добилися арешту активів Росії не тільки в Бельгії, а й у Франції, повідомило Forbes джерело, близьке до акціонерів ЮКОСа.

Цю інформацію в четвер офіційно підтвердив помічник президента Росії Андрій Бєлоусов. «Ми будемо оскаржувати ці рішення і по Франції, і по Бельгії, по всіх країнах. Все, що стосується здійснення рішень гаазького суду, – ми вважаємо, що там було допущено цілий ряд юридичних неточностей, – будемо, звичайно, заперечувати», – наводить слова Бєлоусова РІА Новини.

Помічник президента додав, що ситуація у Франції та Бельгії «дуже сильно політизована», але висловив надію на те, що «здоровий глузд візьме гору, і ми далеко в цю історію не зайдемо».

Пізніше глава ВТБ Андрій Костін повідомив РБК, що у Франції в середу арештували рахунки російських компаній у французькій «дочці» держбанку. За словами Костіна, арешт наклали, в тому числі, на рахунки російських дипломатичних місій, на яких були суми в «десятки тисяч євро».

«Рахунки диппредставництв одразу розморозили, а рахунки російських компаній заморожені. Ми вирішуємо цю проблему з юристами», – сказав держбанкір.

Розвиток подій: Джерело Forbes уточнило, що арешт активів у Франції відбувся тиждень тому.

Увечері 17 червня агентство «Інтерфакс» повідомило, що судові пристави Бельгії розіслали російським установам в цій країні постанови про те, що суд виніс рішення про арешт їхніх активів за позовом Yukos Universal Limited на € 1,65 млрд. Пристави зобов’язали місцеві компанії і банки в двотижневий термін надати перелік російського майна, яке знаходиться на їхньому балансі.

Два співрозмовники Forbes, знайомі з деталями судових справ, повідомили, що активи Росії можуть бути заарештовані і в инших країнах. «Я можу сказати, що Бельгія не єдина країна, в якій вже арештовані рахунки. Бельгія – перша країна, з якої ця інформація витекла», – сказало одне з джерел.

У липні 2014 Европейський суд з прав людини (ЕСПЛ) зобов’язав Росію виплатити колишнім акціонерам ЮКОСу € 1,86 млрд. У тому ж місяці Третейський суд в Гаазі зажадав від Росії виплатити екс-акціонерам ЮКОСа більше $ 50 млрд. Росія вважає обидва рішення незаконними і оспорює їх.

У травні глава компанії Group Menatep Limited (GML) Тім Осборн повідомив, що колишні акціонери ЮКОСу звернулися до судів Великобританії, Франції та США і готують аналогічні позови в суди Бельгії та Нідерландів. Після цього глава Мін’юсту Олександр Коновалов не виключив «найбільш несприятливого» розвитку подій, у тому числі арешту майна Росії за кордоном.





 

Яндекс.Метрика