на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сьогодні відійшов один з найбільших  мислителів сучасності Андре Ґлюксман

Сьогодні відійшов один з найбільших сучасних мислителів, не пишу філософів, бо цього визначення для Андре Ґлюксмана (André Glucksmann 1937-2015) не достатньо. Він і бунтар (активний учасник студентської революції 1968 р. у Парижі) і правозахисник - виступив на захист Ічкерії, яку "зачищала" Росія. Нелегально через гори проник до Ічкерії, жив там, щоб особисто побачити, що таке геноцид по-російськи. 

Його родина походить з Буковини. Військові завії двох світових війн занесли її до Франції. Однак пам'ять про Україну, не дивлячись на світову славу філософа, все ж зберігалася. 

Вперше я зустрівся та зміг хоч трохи порозмовляти з ним на початку 90-х у помешканні блискучого перекладача другого генія з Буковини Пауля Целана - у Марка Білорусця

А остання зустріч, вона на цім фото, у нього вдома у Парижі у червні цього року. Коли ми - Галя Акерман, Оксана Пахльовська і я підходили до будинку, то назустріч поспішав син Андре Ґлюксмана Рафаель з валізою. На запитання - куди він поспішає, звично відповів - як куди, до Києва, бо ж моя дружина працює на Україну. Йшлося про Еку Згуладзе

Не дивно, що першою реакцією путінських ботів була звіряча радість. 

А нам залишається пам'ять про відважну і мудру людину. І не тільки тому, що мала серце до України і, як він сказав "ми віддали своїх дітей Україні, що більшого можемо зробити". А тому, що просто любив людей.

 
Тарас Возняк, 10.11.2015



 


Яндекс.Метрика