на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Клімовський, «Хвиля»

Гітлер як батько «Руского міра»

Описание: http://s2.hvylya.net/wp-content/uploads/2011/07/Adolf-Gitler-v-Parizhe.jpg

 

Без Гітлера ідеологія «руского міра» була б неможливою. Він, хоч і негативна, але ключова фігура в ній, адже саме Гітлер робить росіян «великою нацією». Без нього «руский мір» був би всього лише звичайним фашизмом, але фігура біснуватого фюрера допомагає це маскувати, надягаючи на російський фашизм личину антифашизму.

Стрижнем ідеології «руского міра» (рашизму) є твердження: росіяни велика нація, бо вони самостійно перемогли Гітлера. Тому росіянам дозволено все. Перш за все, визначати, які люди і народи на цій планеті хороші, а які погані і тому не мають права на існування.

Без Гітлера росіяни не мали б жодних причин оголошувати себе «великою нацією». Наполеон для цієї ролі не підходить, хоч британська преса свого часу і називала його тираном. Але скільки в діяннях Наполеона не рийся, а лиходій планетарного масштабу з нього не вийде. До того ж, російських військ у Ватерлоо не було і монополізувати перемогу над ним теж не можна: німці, англійці та голландці образяться і розмовляти перестануть, скільки б не грузили їх розповідями про Бородіно. Та й час для заяв у дусі «Росія врятувала світ від чуми бонапартизму» безнадійно втрачений.

Шведа Карла XII перетворити на жахіття нереально, та й заявити, що Росія врятувала Европу від османського ярма теж не можна. Спробували якось для величі запустити тему про росіян, як рятівників Европи від монголо-татарського ярма, але і з цього нічого не вийшло. На щастя для русоміровців, є Гітлер, – визнаний мерзотник і порівняно свіжий, – всього 70 років як він офіційно помер, а совєтська армія брала Берлін. Можна впевнено сказати: «Ми врятували світ від коричневої чуми» і монополізувати перемогу.

Сталін таку заяву зробив і автоматично перевів усіх союзників, включно з сербами-братчиками, в третьорозрядних героїв війни. Неслухняного Йосипа Броза Тіто на 30 років оголосили фашистом, навіть не бандерівцем. Війна американців з японцями перетворилася на незначне зіткнення часів Великої Вітчизняної війни, а бої англійців і французів з Роммелем в Африці стали сутичкою, негідною історичної уваги. Про відкриття 10 липня 1943 Другого фронту в Італії в СССР взагалі не згадували, як і про поляків, які билися там.

Весь тягар війни виніс на собі совєтський народ, – кричали тези пленумів ЦК КПРС до кожного Дня Перемоги, і це потім весь рік повторювали газети та викладачі 70 літ. Якщо під «тягарем» мають на увазі деспота і бездарного генералісимуса Сталіна, який в лічені дні втратив армію, що перевершувала сили супротивника, то, безумовно, цей тягар жителі СССР несли справді самі. Як і тягар з іменем Жуков і багатьох дрібних «полководців», що життя солдат не економили. Їх онуки тепер агресивно волають про дідів, які воювали, не згадуючи номери складів і конвойних частин ГУЛАГА, де ті «били» фашиста.

Сталіністи СССР монополізували перемогу над Гітлером не так через манію величі, як з корисливою метою. Називаючи совєтський народ – народом-переможцем, вони мали три інформаційні мети. Перша, – совєтський народ тепер антифашист на віки вічні, можна сказати, навіть від народження. Друга, – всі инші народи за це є його боржниками до кінця світу. Третя, – тільки совєтський народ, в особі своєї керівної і спрямовуючої сили КПРС, яка живе в Кремлі, може вирішувати, хто на планеті фашист, а хто ні, чим час від часу вони і займалися.

Совєтський народ перестав існувати, як і КПРС, але Кремль і сталіністи в ньому залишилися, і монополію на перемогу над Гітлером вони почали приписувати російському народові. Азербайджанців, білорусів, грузинів, євреїв, казахів, курдів, українців і так далі в Кремлі поступово робили особами, які хочуть примазатися до Великої перемоги. Як і американці, поляки, французи або британці. Тезу: основний тягар війни виніс совєтський народ, перетворили на тезу про російський народ, який виніс основний тягар.

П’ятнадцять років такої активної пропаганди, суперечки з Ющенко і Лукашенко про внесок українців і білорусів у Перемогу, – і ось результат: не тільки маніпулятор Путін, а й частина росіян щиро обурена, дізнавшись, що виявляється, українці звільняли Освенцім і взагалі воювали. Молоді росіяни свято вірять, що Гітлера перемогли виключно росіяни, а білоруси більше пили самогон, ніж партизанили, і тільки казахи патрони підносили. Українці, татари і чеченці взагалі масово були зрадниками, як і різні прибалти, а Сталін не виселив всіх українців у Сибір і Казахстан тільки тому, що їх занадто багато й навіть доблесне НКВД не могло впоратися з цим завданням, хоч і добряче старалося.

Все, монополія на перемогу над Гітлером належить однозначно росіянам і то назавжди. Далі повторення всього ланцюжка міркувань про совєтський народ-переможець, в результаті якого і народився сучасний російський фашизм. Гітлеру для обґрунтування тези про перевагу німецького народу потрібні були складні екскурси в древню історію і расова теорія, Путіну для обґрунтування переваги росіян потрібна монополія на перемогу над Гітлером. Тому він настільки нервово реагує на українців, які перемогли Гітлера, і взагалі на будь-яку правду про війну. У тому числі і про співавторство Сталіна на її початку. З цієї причини в РФ досі засекречена частина архівів, що стосуються війни, але зате День Перемоги зведений в розряд релігії та державного культу, головним жерцем якого є президент РФ. Тільки він може пожалувати титул поборця Гітлера правителю КНДР і позбавити його українців чи ще когось.

Так в Росії на основі з’єднання сталінізму і перемоги над Гітлером в ХХI ст. остаточно сформувався російський фашизм зі своїм фюрером, Кремлем-рейхстагом, гітлерюгендом, дівчатами і профспілками за фюрера та иншими атрибутами, включаючи «всенародну» підтримку вождя. Її сакральні 85% визнати ніяк не можна, оскільки рейтинг диктаторів за визначенням заміряти неможливо. Рейтинг та диктатор – з різних вимірів. Так що офіційна цифра морально-психологічної деградації росіян очевидно завищена і то багаторазово. Але оскільки рашизм став реально загрожувати світові, то для всіх нормальних людей реальним є тільки одне гасло: «Перемогли Гітлера, переможемо і Путіна!». І росіяни теж будуть в числі переможців рашизму.





 

Яндекс.Метрика