на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Сергій Клімовський, «Хвиля»

Кремль взяв глобальний курc
на розпалювання регіональних воєн

Кремль і далі відчайдушно намагається розпалювати нові війни по всьому світу, насамперед на Близькому Сході, сподіваючись цим втягнути в них США, щоб мати велику «свободу рук» для вторгнення в Україну. Але перед Великоднем зазнав невдачі.

Заява міністра оборони Сполучених Штатів Ештона Картера, що США не мають наміру застосовувати свої збройні сили в наземних операціях проти «Ісламської держави» (ІД) в Сирії та Іраку, зроблена ним 10 квітня, викликала погано приховане розчарування у відомстві Лаврова. США зберігають колишню тактику: їхня авіація завдає ударів по бойовиках «ІД», а територію зачищають загони курдів і Вільної Сирійської армії, назву якої у ЗМІ РФ супроводжують завжди приставкою «так звана».

Військова і дипломатична реакція Росії на слова Картера була негайною. 11 квітня «ІД» показово зруйнувала в Іраку пам’ятку археології ассірійське місто Нимруд і виклала в Інтернет відеозвіт про це. Того ж дня в провінції Анбар вони стратили 18 іракських поліцейських і 17 їхніх дружин з дітьми, а 12 квітня викрали 120 дітей з міста Мосула. 12 квітня з проїжджаючого автомобіля в Тріполі обстріляли посольство Республіки Корея в Лівії, – вбито двоє охоронців і одного поранено. Через годину «ІД» взяла на себе відповідальність за цей безглуздий обстріл: просте вбивство двох лівійських поліцейських не викликало б міжнародного резонансу, а вбивство їх біля посольства – зовсім инша справа.

Новий спалах терактів «ІД» – пряма реакція на відмову США від наземних операцій. «ІД» щораз активніше пнеться зі шкіри, влаштовуючи і викладаючи на огляд криваві і епатажні теракти, частина з яких спочатку була імітаціями. «ІД» прагне переконати, що «Ісламська держава» – головний убивця в світі. «ІД» свідомо «викликає вогонь на себе», щоб відвести його від Москви. Тим самим «ІД» дає Кремлю потрібний йому козир в інформаційній та дипломатичній війні, щоб Лавров міг заявити: ось, є ще більші негідники, ніж ми, а тому давайте забудемо про війну, яку ми ведемо в Україні і всім світом навалимося на «ІД».

10 квітня розсерджений МЗС РФ зробив сенсаційну заяву: «Ісламську державу» створили США і Захід своєю підтримкою повстання сирійців проти Башара Асада. Захід, що воює з «ІД», це чергове безглузде «відкриття» Лаврова поки логічно ігнорував.

Причина «відкриття» – США, Великобританія, Франція і Йорданія відмовилися прийняти пропозицію Асада і Кремля зареєструвати «Ісламську державу» в ООН як нову терористичну організацію. Послалися на те, що «ІД» як терористи давно зареєстровані, але не як самостійна контора, а як структура Аль-Каїди і до того ж «ІД» місяць тому розділилася на «ІД» в Іраку і «ІД» в Сирії. Документи на перереєстрацію як терористів обидві ці «ІД» в Собес ООН не подавали, як і вихідної «Ісламської держави Іраку та Леванту». Тому Росії в перереєстрації «ІД» відмовили, давши зрозуміти, що взагалі-то терористів треба знищувати, а не займатися їх перереєстрацією. Заодно нагадали, що у вересні 2014 р. США запропонували РФ увійти в міжнародну коаліцію по боротьбі з «ІД» і повідомили, що Росія погодилась. Але Лавров швидко спростував цю типово американську брехню, заявивши, що без мандата від ООН Росія з «ІД» воювати не буде. Тому росіяни з «ІД» і не воюють, а вільно знімають на відео її діяння.

Крутійство МЗС РФ з реєстрацією «ІД» мало три цілі: подати Асада як борця з «ІД», створити ґрунт для введення миролюбця з РФ до Сирії та Іраку, а в перспективі – випробувати техніку перереєстрації терористичних «ДНР» і «ЛНР» в «чисту» фірму «Новоросія». Але ці дипломатичні трюки Кремля провалилися, як і організована ним 10 квітня в Москві зустріч представників сирійської опозиції з людьми Асада для спільної війни з «ІД». Опозиція прекрасно знає про зв’язок між «ІД» і Асадом, а тому такий тимчасовий тактичний союз так і не «зрісся».

Ця дипломатична метушня Кремля навколо Сирії та Іраку викликана тим, що союзники повільно, але планомірно витісняють бойовиків «ІД» і в перспективі візьмуть під контроль всю територію Іраку і Сирії. Слідом за «ІД» швидко впаде й режим Асада, адже РФ вже складно постачати йому зброю і воєнспеців. Кремль розуміє, що цю війну він програє, а варіант «відхід із Сирії в обмін на вхід в Україну» не склався. Щоб відтягнути поразку «ІД» і підняти ціну на нафту, Кремль створив в Ємені новий осередок війни.

Для цього активував свої старі зв’язки з бюрократією та «арабськими соціалістами» з колишньої Народної Демократичної Республіки Ємен (Південний), яка злилася в 1990 р. з Республікою Ємен в одну державу. Колишні південні «соціалісти», а нині лідери хуситів і шиїтів, що залишилися після 1990 р. без посад, так діставали бандитськими набігами та контрабандою Саудівську Аравію, що та за 10 років до 2013 р. побудувала від них оборонну стіну довжиною 1800 км. Довша тільки Китайська стіна. Кремль про це забув, і прорахувався. Випускаючи «джина війни» в Ємені, сподіваючись заманити туди США, отримав у відповідь «арабське НАТО» на чолі з рішуче налаштованою Саудівською Аравією, авіація якої 11 квітня не дозволила «гуманітарним» літакам РФ ще раз сісти в Ємені.

Кількісна і військово-технічна перевага у «арабського НАТО» – 150 тис. солдат і близько 100 літаків. «Жителі півдня» Ємену в 1994 р. схожий путч уже влаштовували, але швидко програли єменським «жителям півночі». Зараз шанси «південців» не вищі, бо їхня політична програма списана з «Почуйте Донбас»: більше місць в уряді, ніж вони отримали після революції 2011 року, право вето щодо низки питань і більше грошей з бюджету племенам і кланам Півдня. Щоб збільшити свою підтримку, хусити намагаються розпалити релігійну війну між сунітами і шиїтами, які відповідно становлять 60% і 40% населення Ємену. У цьому вони знаходять підтримку у Ірану і Росії, ЗМІ якої зараз підносять події в Ємені як геополітичну війну шиїтського Ірану і сунітської Саудівської Аравії.

Але без зброї «південцям» цю війну не виграти, а тому «Путін» 13 квітня видав указ, що дозволяє транзит через Іран в инші країни зенітно-ракетних комплексів С-300, не чекаючи остаточного зняття заборони на постачання зброї Ірану. Це якраз те, що потрібно «південцям» проти авіації. Поставки підуть у сусідній Оман, який не увійшов до «арабського НАТО», щоб уникнути набігів хуситів і заробити на транзиті зброї їм. Кремль прагне «вбити багато зайців»: зіштовхнути шиїтів з сунітами, арабів з персами, втягнути США у війну в Ємені, підняти ціни на нафту і заробити на продажі зброї.

Так що, першотравневий «привіт» грецькій СІРІЗІ, комуністам Европи та иншим «лівим», які вимагають зняття санкцій з Росії. «Лівим» плювати, що Кремль розв’язав війни і вбиває людей в Україні, Сирії, Іраку та Ємені. «Ліві» хочуть продавати в Росію обладнання та апельсини, а також догоджати в Греції та Італії руссотурісто, смітячи грошима, які не пахнуть. У цьому «ліві» єдині з буржуями, з тією лише різницею, що їхні послуги обходяться імперіалістам з Кремля дешевше, бо «ліві» номінально бузять через переконання, а не за гроші.

Але США і НАТО, на обурення Кремля, ухилилися від введення своїх військ в Сирію, Ірак і Ємен, щоб не давати причин для роздування антиамериканської і антиєврейської істерії. З цієї ж причини США рік утримуються від військової допомоги Україні, незважаючи на запевнення Кремля, що легіони НАТО її окупували і воюють на Донбасі.

Але найжахливіше для Кремля: США і НАТО йдуть з Афганістану, під переможні вигуки викривачів американського імперіалізму. Правда, в самій Росії ці вигуки швидко зникли, адже з’ясувалося, що НАТО останні 10 років надійно захищав Росію і без нього погано. Саме тому в березні Микола Бордюже, генсек ОДКБ – російського варіанту НАТО літав в Душанбе заспокоювати уряд Таджикистану: у разі необхідності війська ОДКБ (Росії) протягом трьох днів можуть прибути в цю країну.

«У разі необхідності» – це вхід афганських таджиків в Таджикистан. ОДКБ – це Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія і Таджикистан. Не важко зрозуміти, що «увійдуть за три дні» не вірмени, а армія РФ і називатися це буде «Здрастуй, Афган-2» або розплата за маразм кремлівських старців 1979 р. Свій афганський борг Росія ще не оплатила і ніколи не прагнула оплатити. Якщо греки час від часу заявляють ФРН, що отримали малу компенсацію за гітлерівську окупацію, то афганці мають набагато більше підстав виставити рахунок РФ, офіційній правонаступниці СССР і будь-який суд, крім Басманного в Москві, визнає їх позов справедливим.

До Кремля починає доходити, що Росії без НАТО буде дуже погано, і 10 квітня генсек Бордюжа відлітав до Мінська дізнатися у Лукашенка, чи не погодяться білоруси ще раз з’їздити в Афганістан, щоб РФ виглядала не настільки одіозно? Судячи з того, що Бордюжа у Мінську «завис» і ще 13 квітня погрожував звідти НАТО через те, що Україна створює сучасну армію, переговори з Лукашенком про участь білорусів в «миротворчих» військах ОДКБ в Україні й Афганістані йдуть складно. Тому, сидячи в Мінську, Бордюжа блефує і заявляє, що «зацікавлення в участі в ОДКБ» виявляють Іран і Китай. Фактично Бордюжа пропонує Ірану і Китаю розділити між собою Афганістан після відходу звідти НАТО, розуміючи, що сама Росія з афганцями вже не впорається.

Стратегія Кремля заразстворення нових вогнищ війни та пошук партнерів по розділу світу в стилі пакту Молотова і Ріббентропа. Відповідна стратегія України, США та НАТОрозширення антикремлівських коаліції і міжнародна ізоляція РФ сподіваючись, що росіяни таки схаменуться і порозумнішають. Звільняти Росію ззовні ніхто не збирається, звільнення Росії справа рук самих росіян.





 

Яндекс.Метрика