на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Віктор Небоженко

Якщо здати схід України регіоналам
– це відкриває нові перспективи для Кремля

За харківський провал місцевих виборів відповідальність повністю лежить на голові Адміністрації президента Ложкіну, якого підозріло легко переграв Кернес.

Сподіваємося, що сам президент Порошенко нічого не знає про цю змову харківських регіоналів і Ложкіна.

В основі харківської таємної змови між владою та регіоналами лежить концепція «антиукраїнської стабільності» Східної України. В рамках цієї концепції, Адміністрація президента Порошенка, свідомо здала, без бою, владу в усіх великих містах Східної України – від Дніпра і Харкова до Одеси та Маріуполя – колишнім регіоналам.

В обмін на обіцянку регіоналів не оскаржувати владу Києва і підтримувати порядок в цих містах. Ще невідомо, що це – нова помилка наших політиків, чиновників-бізнесменів з АП чи політичний злочин. Так само 19 років тому президент Кучма фактично передав всю повноту влади в Донбасі донецьким вугільним баронам і місцевій мафії в замін на обіцянку, що вони не будуть претендувати на центральну владу в Києві, і утримуватимуть шахтарів від невдоволення і бунтів. Ця історія закінчилася страшним для всієї України походом «донецьких» у владу, захопленням вищих посад у країні, першим і другим Майданами. Зрештою – кривавим сепаратистським бунтом в Донбасі та Луганську і жахливою війною з Росією.

І зараз стратегія президента України – добитися стабільності в Східній Україні «за будь-яку ціну» дуже небезпечна і не перспективна. На це вже вказує невдалий мінський миротворчий процес і спроби зламати Конституцію України через вимоги Кремля.

Таємний союз влади з регіоналами і прихованими сепаратистами, ворогами европейського шляху України не принесе соціально-політичної стабільності Східній Україні. Навпаки, відкриє перед Кремлем і Лунгадоном нові перспективи боротьби проти нашої країни. Дозволяючи регіоналам, через вибори, легітимізувати свою владу під час російсько-української війни та повоєнної України, ми стаємо на вкрай небезпечний, північно-ірландський шлях розвитку сепаратистського конфлікту.

Коли сепаратисти матимуть свої легальні політичні організації, вкорінені в місцеві органи влади, ЗМІ, і навіть депутатів у парламенті. Одночасно вони будуть опиратися на терористичну підпільну організацію, що складається з бойовиків-сепаратистів, типу північно-ірландської «ІРА». Після таких непрощенних політичних ходів Адміністрації президента України нас чекає перетворення Донецька та Харкова на один великий Белфаст – столицю Північної Ірландії. Замість колишніх Партії регіонів, КПУ, Опозиційного блоку швидко з’явиться єдина проросійська легальна організація типу «Шинн Фейн», як у Північній Ірландії. А місцеві олігархи будуть фінансувати і підпільні організації (ІРА), і легальні сепаратистські сили (Шинн Фейн), яким ми самі вручили владу через вибори.

Таким чином, Україна сама стає під удар нового агресивного плану Кремля, мета якого влаштувати перетворення Східної України на Північну Ірландію ХХІ століття на околиці Европи.

Залишається тільки сподівається, що президент Порошенко швидко зрозуміє цю політичну помилку і змусить свого вірного Генпрокурора Шокіна виконати свої прокурорські обов’язки щодо результатів місцевих виборів у цих містах. А нинішній Центрвиборчком у повному складі, на чолі з сумнозвісним Охендовським, добровільно подасть у відставку.


Яндекс.Метрика