на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Валерій Пекар

Відкат імперії. П'ять сценаріїв для путінської Росії

Палацовий переворот, економічний бунт, олігархічна революція чи кривава громадянська війна - як далі будуть розвиватися події в путінській Росії?

Коли і як закінчиться війна? Питання, відповідь на яке хвилює всіх. Росія не зможе відійти в сторону і зробити вигляд, що нічого не сталося. Що ж змусить агресора забути про Україну і зайнятися внутрішніми проблемами? Які сценарії розвитку кризової ситуації в Росії?

Серед малоймовірних - економічний бунт мас, оскільки основна частина населення здатна жити за межею бідності, не відчуваючи складнощів і невдоволення; революція середнього класу на кшталт Майдану (середній клас в Росії слабкий і несамостійна, роз'єднаний фізично та інформаційно) і олігархічна революція (Путін ефективно провів зачистку влади олігархів епохи Єльцина). У цій же категорії військовий переворот: військові в Росії підневільні і контрольовані.

Які ж сценарії більш реалістичні? По-перше, кремлівське керівництво може спробувати вийти з війни, перенаправивши куди небудь озброєний набрід і енергію ненависті мас. Наприклад, розв'язавши конфлікт на іншому театрі військових дій: в якості жертви добре підходить багатий і незахищений Казахстан, а також сильний, але уразливий Азербайджан. Якщо Росія вийде з України в Азію, Европа буде задоволена, зніме санкції і не заступиться за тамтешні режими, особливо якщо умови роботи західних компаній не зміняться. Інший спосіб зміни фокусу - розгортання війни проти п'ятої колони, а саме євреїв і прирівняної до них творчої інтелігенції: відродження чорної сотні, погромів і репресій за зразком ГУЛАГу. Сигнали про можливість обох сценаріїв подаються регулярно.

Але найбільш вірогідний сценарій, щоб уникнути великої війни, економічного та інфраструктурного коллапсу, - палацовий переворот. Для Росії XVII-XX століть це традиційний шлях. В однієї з протиборчих угрупувань, наближених до трону (армія і спецслужби) спрацює інстинкт самозбереження. В результаті до влади може прийти жорсткий всередині країни, але неагресивний, і прийнятний для Заходу правитель. Россія віддасть окуповані території, санкції знімуть, за що до подешевілих російських активів прийдуть інвестиції, а в Кремлі оселиться група західних радників. Путін у свою чергу скоріше піде за Чаушеску і Каддафі, ніж відправиться до Гааги.

Однак економічний та інфраструктурний колапс може статися раніше від перевороту. І тоді або голову Путіна заднім числом принесуть на блюді, або це буде вже неважливо: регіональні барони зададуть собі питання, а чи варто далі зберігати лояльність до збанкрутілого режиму? У такому випадку ми можемо стати свідками параду суверенітетів - як етнічних, так і регіональних. Цьому процесу додадуть гостроти давня озлобленість деяких регіонів, робота іноземних спецслужб та ісламістська агітація.

Є ще один досить імовірний сценарій. Країна, в якій до крайньої межі падає рівень соціальної енергії, стає здобиччю загарбників. Нова Орда приходить не ззовні, а з «внутрішнього» Північного Кавказу. Порівняно невелика армія пасіонаріїв, які досі ментально й економічно живуть у ХІІІ столітті, під керівництвом досвідчених лідерів здатна швидко підім'яти під себе величезну країну. Російські маси підкоряться, а місцеві силовики будуть раді посаді збирача данини.

Палацовий переворот хороший, якщо після нього владу вдасться утримати. Але що якщо система вже досить розбалансована, а Захід видавлює з керівництва всі сильні фігури старого режиму, створюючи вакуум влади, як в Іраку? Тоді в цей вакуум втягнуться всі, хто забажає: осмілілі олігархи, регіональні еліти, ісламісти, військові, вуличні нацисти, криміналітет, найманці з Донбасу, пасіонарії з Північного Кавказу і так далі. Додайте всенародну образу на геополітичні поразки ХХ століття, наявність зброї і людей, що вже навчилися вбивати. З цього вийде вируючий казан громадянської війни, в якому Росія або колапсує, або розвалиться на безліч шматків, або народить нового монстра на кшталт радянської влади або Ісламської держави Іраку і Леванту.

При цьому немає жодного сценарію, в якому сильна і агресивна Росія стала б мирним сусідом для України. Але слабка Росія, якарозпадається є не меншою загрозою: вона буде нескінченно викидати потоки біженців і колони бойовиків. Єдиний позитивний сценарій - успішний прозахідний палацовий переворот у відповідності з знаною метафороюішку посадили на ланцюг, вирвали зуби і кігті". Але наскільки він стабільний?

Україні в будь-якому випадку потрібно стати сильною, самостійною і економічно процвітаючою державою. Міфи про братні народи, тісні зв'язки і споріднені культури мають бути остаточно знищені: вони стають смертельно небезпечними.





 

Яндекс.Метрика