на головну сторінку незалежний культурологічний часопис <Ї>

   www.ji-magazine.lviv.ua
 

Після жертв у Дебальцевому світ прокинеться іншим

«На каналі TVi є програма «Ціна свободи».

У напівформальній обстановці гості студії, запрошені ведучої, ведуть розмову про Україну.

Про сьогоднішній день, про вчорашній, про всі 23 роки якихось подій, які передували справжньому, а не календарному народженню країни і української політичної нації.

Про війну і про ту страшну ціну, яку ми платимо, борючись за свободу особистості, совісті, слова, самовизначення і за шанс побудувати Україну мрії.

Наскрізне запитання всіх ефірів - чи могла Україна заплатити за своє світле майбутнє не таку страшну ціну.

Автор цих букв добре пам'ятає найперші вибори президента.

Національно-визвольний рух на підйомі. «Рух» -мейнстрімний проект, що об'єднує справжніх патріотів, причому вже тоді притягаючи людей різних національностей, яким в колом горлі стояв згнилий від брехні Совок. Оратор і пасіонарій Чорновіл проти посмішки обтічного і хитрого Кравчука. Герой дисидентського руху з усталеними поглядами, перевіреними в'язницею, проти партійного функціонера, який спішно мімікрував під демократа-центриста.

Чи міг тоді перемогти Чорновіл?

Ні! Ні! І ні! Незважаючи на «живий ланцюг» у День Соборності, який зібрав майже 3 мільйони чоловік. Незважаючи на потужну, активну фракцію нових демократичних сил у парламенті, якій дивом вдавалося ламати опір комуністичної більшості. Пам'ятайте, ті самі карти з інфографікою результатів президентських виборів? Як лінія протистояння між Україною та УССР повільно, покроково рухалася із заходу на схід, стираючи постсовєтських діячів, яких ця хвиля перетворила на порохно історії. У 1991 році старий дідусь Шмуль, шанована людина в Бердичеві, мудро сказав Цилі: «Не треба Чорноволу перемагати. Якщо це трапиться російські танки увійдуть до Києва, а українські патріоти будуть вмирати в окопах. Ще не час воювати ».

 

Україна не була готова до Незалежності. Якби тоді стався військовий конфлікт з Кремлем, країна розкололася б на 2 частини, але не по Дніпру, як це малював виродок Медведчук у 2004-му, ділячи українців на сорти і вперше запускаючи в ефір створений кремляддю евфемізм «юга-васток Украіни», а приблизно по межі Львівської, Волинської, Івано-Франківської областей. Нікому було захищати нову Україну. Народ однією ногою щільно застряг в колоніальному совковому лайні. Тому і вибрав цього куркуля Кравчука, який вчасно змінив колір будьонівки.

Подальші президентські вибори - наше український дао - шлях довжиною в 23 роки з глибокого русифікованого в першу чергу духом, а не словом, совєтського дна на вершину самосвідомості.

З кожною ітерацією межа між світлом і темрявою рухалась все далі на Схід країни. Навіть формальна, нехай з множинними фальсифікаціями перемога Януковича, вже була безсила проти еволюції, яка зрештою призвела до подвигу Небесної сотні на Майдані.

Взимку минулого року Україна почала платити за свою свободу. Кров'ю і сльозами. Вирватися з лап кремлівського рашизму, ядучої суміші вікових імперських амбіцій і дикого шовінізму, не просто.

Україна волала про допомогу до Європи, яка з підписанням одного нетермінового асоціативного папірця, стала приводом для повстання, розкривши глибинні причини конфлікту - гостре бажання розтрощити бандитський режим Януковича. Європейці мовчали і до першої крові щось невпопад мимрили. Не тієї, яка пролилася в ніч на 30 листопада. А тієї, яка густими краплями впала на Грушевського 22 січня. «Стурбованість» зросла в рази, але була такою ж безпорадною і імпотентною.

Друге відро крові у фундамент майбутньої країни українці пожертвували 18-20 лютого. Бекаючі європейці оніміли від жаху і героїзму одночасно. Небесна сотня, тисячі потерпілих і поранених стали черговим внеском в протверезіння світу і вдарили в такі дзвони, що про Україну почули всі. Проте уважніше він інших до нього прислухався карликовий недомачо, що уявив себе новим фюрером Всієя СССР-2.0.

Так, були ще жертви на Майданах в Черкасах, Запоріжжі, Харкові, Дніпрі, Донецьку. Запущена Кремлем бактерія ненависті і вселенської брехні збирала свій урожай серед полум'яних борців за Україну і поширювалася в середовищі латентних сепаратистів і відкритих ворогів новонародженої нації.

Чому не відбулися цілком детально підготовлені штурми захоплених сепаратистами будівель Луганського, Донецького СБУ - це окрема розмова. Але одна з причин - занадто мало в нашій країні ще було воїнів, здатних стріляти в живих людей. Табу на постріли в окупантів було знято після розстрілу сбушників на околиці Слов'янська 13 квітня 2014. Потім була зачистка Донецького аеропорту, звільнення Слов'янська, Краматорська та подальше розвішування жовто-блакитних прапорів по містечках і селах Донбасу. Поки не вперлися в Іловайськ. Той розстріл, за вигаданим якимось юдою «коридору» для виходу з оточення, знову струснув світом. Вже не нашими тілами добровольців, а тим очевидним промахом західної політики, яка замовчувала конфлікт. Англосакси нарешті зрозуміли, що донбаська авантюра це не відволікаючий маневр від анексії Криму. Це повноцінне вторгнення російсько-путлеровскіх військ. Україна віддала життя сотень своїх найнебайдужіших синів за чергове прозріння так званого цивілізованого світу. Потім рашисти збили «Боїнг». Обстріляли Волноваху, Маріуполь, Краматорськ. Кожен залп - удар по ледачій, боягузливій і забюрократизованій Європі. Дзвони з вселенським ревом єрихонської труби.

Ці дні ми є свідками нової жертовності українців. Десь на підступах і в житлових кварталах невеликого містечка з безглуздою назвою Дебальцеве, помирають десятки наших солдатів. Їх прямою наводкою розстрілюють танки, а наша артилерія, виконуюча наказ про чергове «перемир'я», в найпотрібніші моменти мовчить, а паркетні наполеони знову не підготувалися захищати плацдарм, який тільки ледачий не називав першої можливої ​​мішенню для атаки. У «перемир'я», яке лукавим Олландом в компанії з порозумнілою, але все ще боязкою та наївною Меркель, було нав'язано Україні. Перемир'я, в якому ми дійсно потребували, але мали отримати його на зовсім інших умовах, опираючись на жорстку позицію нових партнерів з ЄС, тих самих, що, як ви пам'ятаєте, стояли біля витоків заварювання каші.

Навіть якщо наші напівмаршали і тричімайори з Генштабу нарешті прокинулися б, показали нарешті Порошенко реальну картину оперативної ситуації на фронті та кинули резервні частини на прорив, даючи шанс оточеному угрупованню в Дебальцеве не просто вистояти, а вийти з боїв переможцями, ми все одно заплатили б за це нову страшну ціну.

Заплатили за свою слабкість, причини якої у 23-річній бездіяльності і потуранні тотальному злодійству і корупції. В тому, що карта електоральних преференцій нової української нації дійшла до східних кордонів держави не в 2010 році, а лише в травні 2015-го. Ми платимо за політичну сліпоту Євросоюзу, який загруз у конс'юмеризмі. За його конформізм, що вибачає кремлівським упирям захоплення чужих територій. За свою короткозорість в оцінках Путіна, цього нового Гітлера, збожеволілого від контрактів за російський газ та нафту.

Світ прозріває. США тверезіють швидше, вони вже розпрощалися з фальшивим «перезавантаженням». Лише ЄС вперто не хоче помічати маніяка, який розмахує ядерними боєголовками у них на ґанку, а в своєму зомбо-ящику крутить кіно про бомбардування Польщі та країн Балтії. Після жертв Дебальцеве світ прокинеться іншим. Той, хто прикинеться сліпо-глухо-німимбуде викреслений зі списку впливових політиків.

Зрив Мінська-2 очевидний. Путлер рветься влаштувати нам криваву баню до річниці перемоги Майдану, це було занадто передбачувано, щоб не спрогнозувати. Якщо Європа мовчки проковтне наші жертви в Дебальцеві, то нам потрібно буде шукати іншої Європи. Без фальшивих дипломатичних посмішок і закулісної торгівлі принципами.

Шкода, що за кожне одкровення Україна змушена платити життями своїх героїв.

Це наша ціна неминучої майбутньої перемоги, яку ми платимо, відтермінувавши момент на 23 роки. Але платимо з Гідністю. Недарма ми зробили це гасло на прапором Революції.

 

http://politolog.net/





 

Яндекс.Метрика